Συνέντευξη στον τραγουδοποιό Μιχάλη Τσακίρη

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος τραγουδοποιός Μιχάλης Τσακίρης, με αφορμή τον καινούργιο του δίσκο “Το παιδί”, δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη στους kallitexnes.gr και στην Μαριαλένα Δογγούρη.

 – “Το παιδί” είναι η τρίτη δισκογραφική σου δουλειά. Ποια είναι η καινοτομία της σε σύγκριση με τις άλλες δυο;

Μιχάλης: Το βασικό στοιχείο που είναι διαφορετικό σε αυτήν την δισκογραφική δουλειά είναι  πως υπάρχει ένα αγγλικό τραγούδι μέσα. Είναι η πρώτη μου απόπειρα στο να γράψω τραγούδι με αγγλικό στίχο, το οποίο δεν τραγουδάω κι εγώ κιόλας, το εμπιστεύτηκα στην Μαρίνα Σάτι να το πει και το ερμήνευσε εξαιρετικά. Γενικά όμως κινούμαι στα ίδια μουσικά μονοπάτια με τους προηγούμενους δίσκους.

421529_10151454613474573_85702502_n– Από που αντλείς έμπνευση για να γράψεις τα τραγούδια σου;

Μιχάλης: Από τα πάντα. Από την καθημερινότητα, την ζωή την ίδια. Γενικότερα από την καθημερινότητά μου. Τα τραγούδια μου αφορούν γεγονότα που έχω ζήσει, είτε αφορούν εμένα 100%, είτε κάποιος φίλους μου. Όλα είναι αληθινές ιστορίες.

– Εφόσον αντλείς έμπνευση από το περιβάλλον σου, θα ασχολιόσουν ποτέ με την “στρατευμένη τέχνη”; Δηλαδή να γράψεις ένα τραγούδι για τους πρόσφυγες ή για την κρίση;

Μιχάλης: Ναι βέβαια και θα το έκανα, αρκεί να μην γινότανε κατά παραγγελία. Θα το έκανα, όχι μόνο επειδή με έχει αγγίξει το θέμα σαν άνθρωπο, αλλά αν μου έβγαινε και κάτι. Δηλαδή, αν προέκυπτε κάτι από μια τέτοια ευαισθητοποίηση, εννοείται πως θα το έκανα.

– Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής ή της τέχνης γενικότερα, σε κρίσιμες στιγμές, σαν αυτή που βιώνουμε;

Μιχάλης: Νομίζω πως σε όλες τις στιγμές και σε όλες τις εποχές, ο ρόλος όλων των καλών τεχνών είναι ο ίδιος. Μας ελευθερώνει, μας εξελίσσει, τον καθένα μας σαν άνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα σαν την ανακύκλωση, η ίδια η τέχνη, ξαναγίνεται πηγή έμπνευσης για καινούργιες μορφές τέχνης.

– Η τέχνη ανθεί μέσα στην κρίση;

Μιχάλης: Νομίζω πως ναι. Το έχει αποδείξει η ιστορία και σε χειρότερες περιόδους από την σημερινή. Μέσα από δύσκολες καταστάσεις, βγήκαν αριστουργήματα και αναδείχτηκαν καλλιτέχνες που έμειναν στην ιστορία.  Το ίδιο πιστεύω πως συμβαίνει και σε αυτήν την εποχή, στα δύσκολα τελευταία χρόνια που περνάει η Ελλάδα. Οι δισκογραφικές δουλειές του σήμερα, με μηδαμινό budget είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες της δεκαετίας του 90, που οι δισκογραφικές εταιρείες επένδυαν πολλά χρήματα.

– Ποια ήταν τα μουσικά ακούσματα που σε επηρέασαν μεγαλώνοντας;

Μιχάλης: Πάντα μου άρεσαν παλιότερα group, παλιότεροι καλλιτέχνες. Τα ακούσματά μου δεν θεωρώ πως συμβαδίζουν με τα σημερινά. Η μεγαλύτερη μου επιρροή από την ξένη μουσική είναι οι beatles, και αυτή η εξερεύνηση των τραγουδιών τους αποτέλεσε μεγάλο σχολείο. Και όχι μόνο οι beatles αλλά και οι rolling stones και ο Bob Dylan. Από την Ελλάδα θα σου πω τους τρεις μεγαλύτερους καλλιτέχνες που με επηρέασαν περισσότερο. Θα στους πω με την σειρά που τους ανακάλυψα: ο πρώτος ήταν ο Λουκιανός Κελαηδόνης, μετέπειτα ο Βαγγέλης Γερμανός και λίγο αργότερα ο Βασίλης Καζούλης. Αυτοί είναι οι τρεις Έλληνες τραγουδοποιοί που για εμένα ήταν σταθμός.

– Τι θα συμβούλευες κάποιον νέο που θέλει να ασχοληθεί με την μουσική επαγγελματικά;

Μιχάλης: Ο χώρος είναι δύσκολος σίγουρα, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ όμορφος. Και είναι λογικό γιατί όλα τα όμορφα είναι δύσκολα. Οπότε, σαν συμβουλή, το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι υπομονή και επιμονή. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα, αλλά ίσως και αυτό να είναι η γοητεία του παιχνιδιού.

12375998_10153775987649573_3813815745685665222_n– Για να γυρίσουμε στον δίσκο, γιατί το “παιδί”;

Μιχάλης: Εγώ στην καθημερινότητά μου προσπαθώ να βγάζω λίγο προς τα έξω το παιδί που όλοι έχουμε μέσα μας. Αν όλοι καταφέρνουμε να βγάζουμε το παιδί που έχουμε μέσα μας, και να το θυμόμαστε αρκετά συχνά, όλα θα ήταν καλύτερα και σίγουρα η σχέση με τους γύρω μας θα ήταν πιο ποιοτική.

– Όταν κάποιος ακούσει τον δίσκο σου, τι είναι αυτό που θες να κρατήσει;

Μιχάλης: Το ιδανικό θα ήταν να θέλει να τον ξανακούσει γιατί αυτό θα σημαίνει πως με κάποιο στίχο ή κάποια μελωδία τον κράτησα. Τώρα από πλευράς συναισθήματος, επειδή το ύφος είναι λίγο παλιάς κοπής θα έλεγα, θα ήθελα κάποιος να αισθανθεί νοσταλγία. Να του έρθουν στο μυαλό εικόνες από παλιές καλές στιγμές που έχει ζήσει. Να ανακαλέσει στο μυαλό του μνήμες από παλιές ξέγνοιαστες εποχές.

 

544782_10151222970544573_183710968_nΟ Μιχάλης Τσακίρης γεννήθηκε στην Αθήνα, με την στάμπα του μουσικού. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε να σπουδάζει κλασικό πιάνο και μερικά χρόνια αργότερα άρχισε να παίζει και κιθάρα, να τραγουδάει και να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Πέρασε από πολλά νεανικά γκρουπ της εποχής του, ενώ παράλληλα σπούδασε μουσική τεχνολογία, ηχοληψία και μουσική παραγωγή.

Η Δισκογραφία δεν τον άφησε ασυγκίνητο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τον απασχόλησε αρχικά πειραματικά στο παρελθόν. Έτσι, το 1994 κάνει το ντεμπούτο του με τους LAVMI (LAVrentis, MIhalis), συμμετέχοντας στο δίσκο ”10 Νότες” από την FM Records.

Το 1998 κυκλοφορεί από την Warner Music η προσωπική του δισκογραφική δουλειά με τίτλο ”Σήμερα μ’ έχασες” όπου το ομώνυμο τραγούδι βρίσκει μεγάλη απήχηση στα ραδιόφωνα Αθήνας και επαρχίας.

Τα επόμενα χρόνια συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο της μουσικής, σε διάφορα studio και μουσικές σκηνές χωρίς να κάνει δισκογραφία, συνεχίζοντας όμως πάντα να γράφει τραγούδια.

Το 2012 ώριμα πια αποφασίζει να επιστρέψει στη δισκογραφία. Ακολουθεί την καρδιά του και τα παιδικά του όνειρα και το CD “Η τύχη του Ντόναλντ” από την FM Records έρχεται για να τα πραγματοποιήσει.

Το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς δημιουργεί τους NiMa. Το πρώτο τους project με τίτλο ”Ελεύθερη Πτώση” συμμετέχει στο Φεστιβάλ ΣΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ και αποσπά εξαιρετικές κριτικές.

Το καλοκαίρι του 2014 κυκλοφορεί από την Final Touch / Cobalt το digital single ”Το Μπαλκονήσι” το οποίο συμπεριλαμβάνεται και στην συλλογή Summer Touch και αγαπήθηκε και παίχτηκε από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας και της επαρχίας.

Το Γενάρη του 2015 σε συνεργασία με μια μπάντα της συμπρωτεύουσας, τους Τσαλαπετεινούς, επηρεασμένοι από το γενικό κλίμα της εποχής γράφουν από κοινού και κυκλοφορούν το single “Της κρίσης”.

Αυτό τον καιρό η καινούργια ολοκληρωμένη δισκογραφική του δουλειά με γενικό τίτλο “Το Παιδί” μόλις κυκλοφόρησε από τη Gplan tunes / Feelgood Records.

www.facebook.com/tsakmike

www.facebook.com/mihalistsakirisband

www.youtube.com/mihalistsakiris


 

Μαριαλένα Δογγούρη

Μαριαλένα Δογγούρη

Η Μαριαλένα Δογγούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε θεατρολόγος στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή είχε βαθιά αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα. Μεγάλο χόμπι της η συγγραφή. Μεγάλη αγάπη της τα ζώα.
Μαριαλένα Δογγούρη