Γράφει η θεατρολόγος Αναστασία Φιριππή

ΟΝεκτάριος Μπουτεράκος γράφει και σκηνοθετεί το θεατρικό έργο μυστηρίου-τρόμου “Μια ανάσα ζωής” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μια σπουδαία δουλειά σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα “Alitexnes” που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής.

Η ζωή, ο θάνατος, η πίστη και η μοίρα είναι οι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες εκτυλίσσεται η άκρως πρωτότυπη ιστορία που δημιούργησε ο Νεκτάριος Μπουτεράκος. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο νεαρός Φαίδων (Μάρκος Βρεττάρος), ο οποίος έχει απαρνηθεί τα ανθρώπινα συναισθήματα. Ο Μάρκος Βρεττάρος χειρίζεται αυτόν τον χαρακτήρα με την πρέπουσα εκφραστικότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου. Κορύφωση του θεατρικού κειμένου, αποτελεί η ερώτηση “Ποιος ορίζει τη μοίρα?”, η οποία είναι αρκετή για να προβληματίσει και να καθηλώσει τους θεατές.

Το σκηνικό  που επέλεξε η σκηνοθεσία του Νεκτάριου Μπουτεράκου είναι λιτό, σκοτεινό, με ρεαλιστικά αντικείμενα και με την αντίθεση άσπρου-μαύρου να κυριαρχεί και να υπογραμμίζει την ανατριχιαστικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στον σκηνικό χώρο. Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός, πόσο ταίριαξε ο θεατρικός χώρος του υπογείου, που συνέβαλε στην δημιουργία του αισθήματος του φόβου για τους θεατές. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ιδανικότερος χώρος για την θέαση ενός τόσο πετυχημένου θεατρικού ψυχολογικού θρίλερ. Ο ήχος της βροχής προσδίδει την αρμόζουσα ένταση στην τρομακτική ατμόσφαιρα του έργου. Η ενδυματολογική επένδυση της παράστασης από την Μάγδα Καλέμη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του έργου, αφού “ντύνει” την κάθε προσωπικότητα των ηρώων ξεχωριστά, εντείνοντας τις απαραίτητες αντιθέσεις.

Μια παράσταση γεμάτη εικόνες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μια κινηματογραφική ταινία μυστηρίου. Στο θέατρο η κάμερα είναι τα μάτια του θεατή, η όλη διάταξη της σκηνής δημιουργεί μια αναγκαία κινητικότητα των ηρώων, αλλά και μετακίνηση του βλέμματος του θεατή που επαναπροσδιορίζει τους χώρους, ενώ επιτρέπει τις παράλληλες δράσεις.

Η θεατρική ομάδα “Alitexnes” χρησιμοποίησαν άψογα τα υποκριτικά τους εργαλεία με εύστοχους φωνητικούς χρωματισμούς, όπου χρειαζόταν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ξεχωρίζουν τα στοιχεία σωματικού θεάτρου που τόσο επιτυχημένα χειρίζεται ο Βασίλης Βούνος που υποδύεται ένα ιδιαίτερο παιδί, ένας ρόλος με έντονη κινησιολογία.

Η όλη σκηνική σύλληψη κράτησε καθηλωμένο τον θεατή σε ένα ιδιαίτερο για τα θεατρικά δεδομένα έργο, διατηρώντας αμείωτο το σασπένς, σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης για τη συνέχεια. Η έκβαση αυτής της απόλυτα άρτιας δομημένης παράστασης, ήταν το αβίαστο και από καρδιάς χειροκρότημα των θεατών προς όλους τους συντελεστές αυτού του θεατρικού εγχειρήματος.

 


Πληροφορίες για την παράσταση

12592410_1674542032762451_480132063233479944_n“Μια ανάσα ζωής”
Μυστηρίου-Τρόμου
σε σκηνοθεσία Νεκτάριου Μπουτεράκου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”

Η θεατρική ομάδα “Alitexnes”παρουσιάζει το θεατρικό έργο μυστηρίου-τρόμου “Μια ανάσα ζωής” του Νεκτάριου Μπουτεράκου στοΊδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 20 Μαΐου 2016.

Μια ιστορία που περιπλέκεται γύρω από την έννοια της ζωής, του θανάτου και της πίστης. Πίστη στον Θεό, πίστη στη φύση, πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι το ταξίδι ενός ήρωα που έχει καταπνίξει βαθιά μέσα του κάθε είδους συναισθήματα τα οποία στο τέλος γίνονται χείμαρρος και πνίγουν τον ίδιο κι όσους στέκονται γύρω του.

Το έργο διακρίθηκε με τη δεύτερη θέση στο 2ο Athstage Festival Κάλβου-Καλαμπόκη στην Αθηναϊκή σκηνή τον Ιούλιου του 2015 και πρώτο στην προτίμηση του κοινού.

Περίληψη

Μια βροχερή νύχτα ο Φαίδων με την εγκυμονούσα γυναίκα του Μίνα χτυπούν την πόρτα μιας αλλόκοτης οικογένειας σε ένα απομακρυσμένο χωριό, ύστερα από ατύχημα λόγω της καταιγίδας. Η οικογένεια αυτή αποτελείται από τον πατριάρχη Μιχαήλ, την προκλητική κόρη του Στέλλα και τον ιδιόμορφο, λιγομίλητο γιό του, Μάχο. Η φιλοξενία του Μιχαήλ είναι απλόχερη αλλά από την πρώτη στιγμή η ατμόσφαιρα φαίνεται ηλεκτρισμένη. Τον πάγο και την αμηχανία αυτής της συναναστροφής σπάει ένα ακόμα ατύχημα. Μια μάνα χτυπάει την πόρτα του Μιχαήλ, κρατώντας στα χέρια της τη μισοπεθαμένη κόρη της, Ανθή. Στα μάτια του Φαίδωνα η Ανθή είναι νεκρή αλλά προς μεγάλη του έκπληξη το κορίτσι κατεβαίνει ζωντανό από τη σοφίτα του Μιχαήλ ύστερα από λίγη ώρα.

Συντελεστές

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Νεκτάριος Μπουτεράκος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ήρα Δαμίγου, Βαγγέλης Δισλάκης, Ασπασία Πάστρα, Βασίλης Βούνος, Μάρκος Βρεττάρος, Λεμονιά Αντωνάτου, Μαργαρίτα Κούβελα, ΄Aννα Κοντονίκα.

Ενδυματολόγος: Μάγδα Καλέμη, Μακιγιάζ:Ματίνα Τσάκαλη,

Ειδικές κατασκευές: Αθανάσιος Βούρβος, Οργάν. Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ξύδα

Αναστασία Φιριππή

Αναστασία Φιριππή

Ονομάζομαι Αναστασία Φιριππή, είμαι θεατρολόγος, απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με μαθήματα σχετικά με την αποκωδικοποίηση του θεατρικού φαινομένου αλλά και των κινηματογραφικών ταινιών. Συχνά εμπλουτίζω τις γνώσεις μου παρακολουθώντας Σεμινάρια που έχουν σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δημοσιογραφία. Έχω δημιουργήσει ένα blog στο οποίο γράφω άρθρα σχετικά με το θέατρο καθώς και τις κριτικές μου για θεατρικές παραστάσεις (http://www.misstheater.com). Στα ενδιαφέροντά μου είναι η συγγραφή καλλιτεχνικών κειμένων και οι χειροτεχνίες. Έχοντας ως βασικό εργαλείο τις θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις περί θεάτρου, αφιερώνω αρκετό χρόνο στη συγγραφή άρθρων και κριτικών θεατρικών παραστάσεων. Ό, τι νέο υπάρχει σχετικά με το θέατρο είμαι πάντα πρόθυμη να το μελετήσω και να το αφομοιώσω.
Το Θέατρο συνεχώς εξελίσσεται, έχει φωνή και άποψη, έχει κάτι νέο να πει με μία πρωτότυπη παρουσίαση.
Αναστασία Φιριππή