Γράφει η θεατρολόγος Αναστασία Φιριππή

Οι «Πολύ κακές λέξεις» που ξεστομίζει η Σοφία Μουτίδου στο ομώνυμο θεατρικό stand up comedy, δεν είναι μόνο πολύ κακές, είναι και πολύ αληθινές.  Πρόκειται για μία πολύ επιτυχημένη δουλειά σε κείμενο και σκηνοθεσία της ομάδας ΔΕΛΤΑ και σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Αλέξανδρου Ρήγα. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον κήπο του θεάτρου Χυτήριο, η Σοφία Μουτίδου στήνει έναν κωμικοτραγικό μονόλογο, εμπλουτίζοντάς τον με αφοπλιστικές προς το κοινό ερωτήσεις.

2-DSC_0926Ένα σκηνικό απαρτιζόμενο από παλιές κούτες, μία μικρού μεγέθους βαλίτσα και μία καρέκλα υποδηλώνει τις τάσεις φυγής της ηρωίδας απ’ ό, τι έχει ζήσει μέχρι τώρα, ενώ είναι τόσο λιτό που λειτουργεί αντιθετικά προς την εκκεντρική φιγούρα της Σοφίας Μουτίδου. Η παρουσία του Δημήτρη Τσιώκου ως συμμετέχοντα στη παράσταση, προσδίδει ζωντάνια, στηρίζει την κεντρική πρωταγωνίστρια, ενώ είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που κάνει αυτή τη θεατρική εμπειρία να ξεφεύγει από το στυλιζαρισμένο stand up comedy. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία θεατρική παράσταση με αρχή μέση και τέλος, καθώς η σκηνοθεσία είναι τόσο συγκροτημένη, η Σοφία Μουτίδου πετυχαίνει τις απαραίτητες εναλλαγές διάθεσης, δουλεύοντας για χάρη ενός άρτιου θεάματος.

Η Σοφία Μουτίδου με αναλλοίωτο ταλέντο από την αρχή μέχρι το τέλος, φέρει εις πέρας τον άκρως χιουμοριστικό ως και ξεκαρδιστικό μονόλογο του «Πολύ κακές λέξεις», με σαρκαστική διάθεση και τολμηρές πινελιές καυστικών σχολίων για τα κοινωνικά φαινόμενα. Πρόκειται για έναν συνειρμικό λόγο που ξεφεύγει για να καταλήξει σε πολιτικά σχόλια, ενώ επανέρχεται για να υπογραμμίσει το κεντρικό θέμα της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Με τον αέρα μιας ρεαλιστικής γυναικείας φιγούρας, γαρνιρισμένης με κάποια στοιχεία εκκεντρικότητας, είναι η πλέον κατάλληλη ηθοποιός για να μεταδώσει τόσο άμεσα και ζωντανά τα προβλήματα, όχι μιας ψυχικά ασθενούς γυναίκας, αλλά κυρίως της μέσης ελληνίδας γυναίκας σε διαχρονική διάσταση.

3-DSC_0929

Στη συνολική της σκηνική παρουσία η Σοφία Μουτίδου, με γερή αίσθηση του χιούμορ, με ορθή χρήση των εκφραστικών της μέσων, ξέροντας να χρησιμοποιεί καίρια την ατάκα της και με φαντασία και αυτοσχεδιασμό όπου χρειάζεται, προβάλει το χάρισμα της επικοινωνίας και εντάσσει το κοινό στην θεατρική παράσταση. Δημιουργεί μία οικεία σχέση με τους θεατές, ενώ υπάρχει έντονη αλληλεπίδραση μέσα από τις στοχευμένες ερωτήσεις που κρύβουν προβληματισμούς, που θέλει να μοιραστεί η ίδια με το κοινό της. Με αυτό τον τρόπο οι θεατές ανακαλύπτουν ενδόμυχες σκέψεις  που δεν άφησαν ποτέ να βγουν στην επιφάνεια.

7-DSC_0949

Η πρωτότυπη αυτή θεατρική εμπειρία αφήνει μία γεύση απενεχοποίησης από υπάρχουσες αληθινές σκέψεις που εκρήγνυνται καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, από το υποσυνείδητο όλων όσων είναι μάρτυρες στον εξομολογητικό μονόλογο της ηρωίδας.

1-DSC_0948

8-DSC_0950

-Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση στο θέατρο “Χυτήριο”
-Φωτογράφηση-Επεξεργασία: Ειρήνη Καρπούζη


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

(κάντε κλικ στον τίτλο της παράστασης ή στη φωτογραφία για περισσότερες πληροφορίες)

Image-0298-1024x641Πολύ κακές Λέξεις
Stand up comedy
σε σκηνοθεσία ομάδας ΔΕΛΤΑ

Θέατρο Χυτήριο

Αναστασία Φιριππή

Αναστασία Φιριππή

Ονομάζομαι Αναστασία Φιριππή, είμαι θεατρολόγος, απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με μαθήματα σχετικά με την αποκωδικοποίηση του θεατρικού φαινομένου αλλά και των κινηματογραφικών ταινιών. Συχνά εμπλουτίζω τις γνώσεις μου παρακολουθώντας Σεμινάρια που έχουν σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δημοσιογραφία. Έχω δημιουργήσει ένα blog στο οποίο γράφω άρθρα σχετικά με το θέατρο καθώς και τις κριτικές μου για θεατρικές παραστάσεις (http://www.misstheater.com). Στα ενδιαφέροντά μου είναι η συγγραφή καλλιτεχνικών κειμένων και οι χειροτεχνίες. Έχοντας ως βασικό εργαλείο τις θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις περί θεάτρου, αφιερώνω αρκετό χρόνο στη συγγραφή άρθρων και κριτικών θεατρικών παραστάσεων. Ό, τι νέο υπάρχει σχετικά με το θέατρο είμαι πάντα πρόθυμη να το μελετήσω και να το αφομοιώσω.
Το Θέατρο συνεχώς εξελίσσεται, έχει φωνή και άποψη, έχει κάτι νέο να πει με μία πρωτότυπη παρουσίαση.
Αναστασία Φιριππή