Γράφει η θεατρολόγος Αναστασία Φιριππή

Η θεατρική παράσταση ‘Speed Date’ του Γιώργου Ηλιόπουλου, δεν είναι μόνο μια μαύρη κωμωδία που διακωμωδεί το σύστημα γνωριμιών του Speed Dating, αλλά είναι ακριβώς ο ορισμός της άποψης που θέλει το θέατρο να είναι η μικρογραφία της κοινωνίας. Μέσα σε 100 λεπτά, παρουσιάζονται επί σκηνής 12 διαφορετικοί χαρακτήρες με διαφορετικές προσωπικότητες, φόβους, νοσταλγίες, επιθυμίες, αδυναμίες, γνωρίζονται μεταξύ τους ανά ζευγάρια και μέσα από αυτές τις φιγούρες διαφαίνεται ο κόσμος μιας ολόκληρης κοινωνίας. Πολύ προσεγμένο είναι και το ενδυματολογικό κομμάτι της παράστασης καθώς καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της διαφορετικότητας που συναντά κανείς στους ανθρώπους. Ψυχικά, η παράσταση μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως άκρως διαδραστική αφού δεν υπάρχει ούτε ένας θεατής που να μην ταυτιστεί ή συναισθανθεί με τους χαρακτήρες του έργου. Μέσα από την εξομολογητική διάθεση των δραματικών προσώπων δίνεται το έναυσμα και στο κοινό να σκεφτεί, να προβληματιστεί, ακόμα και να δώσει λύση σε κάτι που μπορεί να προκύπτει καθημερινά στη ζωή του αλλά να μην δίνει ποτέ την απαραίτητη σημασία.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι μέσα από τις συζητήσεις γνωριμιών προκύπτει μια ψυχαναλυτική αίσθηση που έρχεται για να συμπληρώσει τα ζητήματα που φαίνονται μέσα στη παράσταση αντικατοπτρίζοντας τα κοινωνικά φαινόμενα που όλοι οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Σε μία βαθύτερη ανάλυση της παράστασης ανακαλύπτει κανείς ότι στοχευμένα αγγίζονται γυναικεία ζητήματα που προκύπτουν από κοινωνικά στερεότυπα και ταμπού καθώς και άλλα κοινωνικά προβλήματα όπως το bulling.

Ιδανική για τη συγκεκριμένη παράσταση η περιεκτική μουσική των DNA που δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα για νέες γνωριμίες. Ακόμα και στον θεατή δημιουργεί το αίσθημα του άγχους της πρώτης συνάντησης, του πρώτου ραντεβού που όλοι λίγο πολύ έχουμε νιώσει.

Το εύστοχα αντισυμβατικό σκηνικό που δημιούργησαν ο σκηνοθέτης Γιώργος Ηλιόπουλος με τον σκηνογράφο Στέφανο Μπαλάκο, αποκαλύπτει τη πρόθεσή τους να ξεφύγουν από τη μιμητική διάσταση του θεάτρου και κατ’ επέκταση την επιλογή τους να τονίσουν την υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών και τη δυναμική του λόγου. Η έλλειψη αυτή της μιμητικής διάθεσης προς το θεατρικό φαινόμενο, αναδεικνύει πρώτιστα το θεατρικό κείμενο, ενώ σε δεύτερο επίπεδο δίνει την αίσθηση στον θεατή ότι γίνεται μάρτυρας μιας μοναδικής Performance που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα καλούπια της θεατρικής σκηνής.

Με λίγα λόγια, η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου είναι ένα παιχνίδι αναμέτρησης των σκηνικών προσώπων με τους εαυτούς τους και με τους συμπαίκτες τους. Σ’ αυτό το παιχνίδι συμμετέχουν πνευματικά και οι θεατές μέσα από όλο το κλίμα της παράστασης που τους δίνει το έναυσμα να προβληματιστούν με τους εαυτούς τους και με το περιβάλλον τους.

 


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

8162771_origSpeed Date
Μαύρη Κωμωδία
σε σκηνοθεσία Γιώργου Ηλιόπουλου

Θέατρο Τζένη Καρέζη

Αναστασία Φιριππή

Αναστασία Φιριππή

Ονομάζομαι Αναστασία Φιριππή, είμαι θεατρολόγος, απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με μαθήματα σχετικά με την αποκωδικοποίηση του θεατρικού φαινομένου αλλά και των κινηματογραφικών ταινιών. Συχνά εμπλουτίζω τις γνώσεις μου παρακολουθώντας Σεμινάρια που έχουν σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δημοσιογραφία. Έχω δημιουργήσει ένα blog στο οποίο γράφω άρθρα σχετικά με το θέατρο καθώς και τις κριτικές μου για θεατρικές παραστάσεις (http://www.misstheater.com). Στα ενδιαφέροντά μου είναι η συγγραφή καλλιτεχνικών κειμένων και οι χειροτεχνίες. Έχοντας ως βασικό εργαλείο τις θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις περί θεάτρου, αφιερώνω αρκετό χρόνο στη συγγραφή άρθρων και κριτικών θεατρικών παραστάσεων. Ό, τι νέο υπάρχει σχετικά με το θέατρο είμαι πάντα πρόθυμη να το μελετήσω και να το αφομοιώσω.
Το Θέατρο συνεχώς εξελίσσεται, έχει φωνή και άποψη, έχει κάτι νέο να πει με μία πρωτότυπη παρουσίαση.
Αναστασία Φιριππή