Το Σάββατο 16 Απριλίου, στο Studio New Art Cinema, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθηνών «Τέχνη και Πολιτισμός», με την υποστήριξη του συνεργάτη κ.Βελισσάριου Κοσσυβάκη, διευθυντή του Studio New Star Art Cinema, παρουσίασε την ταινία μικρού μήκους “Ο μύθος του Ντραγκομπέτε και της γριάς Ντόκια”. Το Studio New Star Art Cinema αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στην υπηρεσία των σινεφίλ με επιλεγμένες ταινίες από τη New Star. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι βραβευμένες ταινίες των διεθνών φεστιβάλ έχουν βρει τη δική τους αίθουσα προβολής στην πόλη της Αθήνας.

Ο πολιτιστικός αυτός σύλλογος είναι μια γέφυρα τέχνης και πολιτισμού μεταξύ των φιλικών λαών Ρουμανίας και Ελλάδας. Στο σωματείο του φοιτούν παιδιά και νέοι από τη Ρουμανία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ελλάδα. Οι μαθητές συμμετέχουν σε πολλά τοπικά και διεθνή φεστιβάλ μουσικής και τέχνης. Φέτος η επιθυμία του Συλλόγου ήταν να εστιάσει και στον κινηματογράφο. Μεταξύ 1-6 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Studio New Star Art Cinema, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Film O CLOCK», ένα φεστιβάλ με έδρα το Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Για 6 ημέρες, σε έξι χώρες που συμμετείχαν σε αυτό το φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα οι ίδιες προβολές ταινιών. Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Αίγυπτος, Λιθουανία και Νότια Αφρική φιλοξένησαν τις ταινίες από το φεστιβάλ αλλά και από τον διαγωνισμό. Ο σύλλογός «Τέχνη και Πολιτισμός» ήταν άμεσος συνεργάτης στην Αθήνα σε αυτό το φεστιβάλ. Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού ο κ. Βασίλης Βαφέας. Ο Lucian Amihaesei, μέλος της διοίκησης του συλλόγου, κάλυψε την διαδικτυακή ομιλία με τον κ. Παντελή Βούλγαρη και τους συμμετέχοντες από τις 6 χώρες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. 

Η δεύτερη κινηματογραφική εκδήλωση ήταν το project «Romanian Legends» που μόλις αναφέρθηκε. Η ταινία αυτή δημιουργήθηκε από τους μαθητές του συλλόγου. Είναι ένα πρότζεκτ με το οποίο ο Σύλλογος ελπίζει να φέρει τις νέες γενιές πιο κοντά στην παράδοση και τους ρουμάνικους θρύλους. Η πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα ήταν ο μύθος του Ντραγκομπέτε και της γριάς Ντόκια. Στην παραγωγή της  μικρού μήκους ταινίας συμμετείχαν παιδιά και νέοι από τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ελλάδα. Ήταν μια όλους μια υπέροχη εμπειρία και η  ομάδα ετοιμάζεται για το επόμενο επεισόδιο αυτού του έργου.

Πληροφοριακά, η ταινία αυτή είναι εμπνευσμένη από ρουμανικούς θρύλους και λαϊκές ιστορίες που μεταδόθηκαν γραπτώς ή προφορικώς από γνωστούς ή ανώνυμους συγγραφείς. Ίχνη του μύθου του Ντραγομπέτε φαίνεται να έχουν σκαλιστεί στον βράχο από την εποχή των Γέτο-Δάκων. Ορισμένα λογοτεχνικά κείμενα αναφέρουν για τη Ντόκια ότι ήταν κόρη του μεγάλου βασιλιά Δεκέβαλου και ότι ο ίδιος ο βασιλιάς Τραϊανός την ήθελε για σύζυγό του.

Το «Ντραγομπέτε» είναι ο εορτασμός της αγνής αγάπης, κατά τη ρουμανική λαϊκή παράδοση και πεποίθηση. Είναι μια γιορτή που μιλά για τους ρυθμούς της φύσης, για την τεκνοποίηση και την αγάπη. Το «Ντραγομπέτε» είναι η γιορτή της αγνής αγάπης, μια υπόσχεση πίστης για τον αγαπημένο πρόσωπο.

Ο κόσμος πιστεύει ακόμα και σήμερα ότι ο «Ντραγκομπέτε» ψιθυρίζει στον ύπνο στους νέους ποιο είναι το πεπρωμένο τους.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Φεβρουαρίου, στη Ρουμανία και σε ορισμένες περιοχές της Βεσσαραβίας.

Έπαιξαν οι:

Αφηγητής: ROXANI GHEȚ

Ντραγκομπέτε: COSMIN – DIMITRIS  BARGAN

Ντατσιάνα: MELINA ROȘCA

Ντόκια: STELA BOTNARI

Μεγάλος Σοφός: KONSTANTINOS- DIMITRIS NIKOLAOU

Ιησούς Χριστός: LAURENȚIU – CONSTANTIN   PASCARU

Οι Μοίρες

Άνοιξη: GEORGIANA-  NARCISA  MOCANU

Καλοκαίρι: VIOLETA – ELENA SARAGEAUA

Φθινόπωρο: MIHAELA TUTUNARU

Χειμώνας: NICOLETA – BIANCA CONDREA

Η Βασίλισσα του δάσους: DESPINA TZAFERY

Νύμφες των δασών:

MIRIAM JALBĂ

MARCOS JALBĂ

AMELIA ROȘCA

STEFANIA TODOS

ANASTASIA-  GABRIELA SANDU

ELIZA – MARIA  SANDU

DESPINA TZAFERY

Παραγωγή

Σενάριο: COSMIN – DIMITRIS  BARGAN

                  ELLI – MIRUNA BRAISTEANU

Βοηθός οπερατέρ: NIKITA ROȘCA

Βοηθός σκηνοθέτη: CONSTANTINOS – DIMITRIS NIKOLAOU                                                                                                                                                             PETRU TODOS

Βοηθοί ηχολήπτες: KATERINA IACOBAN- XOLE  

                                          NICOLETA – BIANCA CONDREA          

                                          MIHAELA TUTUNARU

Μοντάζ:   COSMIN – DIMITRIS BARGAN      

                   LUCIAN AMIHAESEI  

Μουσική: PETRU TODOS – NARCIS AMIHAESEI  

Μετάφραση: CONSTANTINA- ADELINA  ALISTAR

Σκηνογράφος: MARIANA BARGAN

Ενδυματολόγοι: MARIETA MOCANU – ȘANDRU

                           ANNA GHEȚ

                           LILIANA TSOUKEL

                          NICOLETA TUTUNARU

                            OLGA ROȘCA

                            ANCA  SARAGEAUA

                             LILIOARA PASCARU

Ζωγραφιές:

Marian Petrașcu

Alexandru Hluscu

Ioana Dima

Evelyn Vintilă- Piciu

Eleni Macsim

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου