Τάσος Οικονόμου-Ο Διευθυντής του Τομέα Ενημέρωσης του EΡT NEWS

Συνέντευξη Βασίλης Νικόλαος Βιτσιλόγιαννης
(IG: @vassiliosvitsilogiannis)

Σας καλωσορίζω στο site kallitexnes.gr. Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα βάση της εμπειρία σας να μου δώσετε τον ορισμό της δημοσιογραφίας;

Η δημοσιογραφία έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και επιτρέψτε μου να σας πω ότι θεωρώ ότι πλέον έχει φτάσει σπίτι της, το οποίο και είναι το ψηφιακό περιβάλλον.  Μετά την πέτρινη και τη χάρτινη εποχή αλλά και αυτήν της παντοκρατορίας του μοντέλου ένας πομπός προς πολλούς δέκτες, ο όποιος εκφράστηκε μέσα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, η ενημέρωση πλέον βρίσκεται  στο πεδίο της διάδρασης και της πολυφωνίας. Εντούτοις οφείλω να πω ότι οι παραδοσιακές δημοσιογραφικές αξίες,  αυτές δηλαδή της έρευνας και της αποκάλυψης, παραμένουν το ίδιο επίκαιρες και σημαντικές.

Ήταν η δημοσιογραφία ένα παιδικό σας όνειρο;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ήταν το δεύτερο παιδικό μου όνειρο γιατί το πρώτο ήταν να γίνω ηθοποιός, μία προσπάθεια η οποία δεν στέφθηκε με επιτυχία. Δεν έχω παράπονο, όμως, είναι μία διαδρομή με τη δική της ξεχωριστή αξία.

Πόσο σημαντική είναι η αξιοπιστία της είδησης μέσα από την δημοσιογραφία; 

Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου η ταχύτητα της ενημέρωσης είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ενός μέσου. Αυτός βρίσκεται σε ευθύ ανταγωνισμό με την ολοκληρωμένη διασταύρωση της πληροφορίας. Είναι όμως ύψιστο καθήκον του δημοσιογράφου να φροντίζει οι πληροφορίες που μεταδίδει να είναι διασταυρωμένες.  Πρέπει να αναγνωρίσουμε επίσης ότι ο Τύπος από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα παραμένει σφιχτά αγκαλιασμένος με πολιτικά, οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα.  Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν στον τομέα της
επικοινωνίας και της ενημέρωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας. Παράλληλα με τις εχθροπραξίες, εκτυλίσσεται και ένας πόλεμος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και ο οποίος μάλιστα έχει διαχυθεί στην Ευρώπη αλλά και στις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο καταλαβαίνετε και εσείς πόσο σημαντική είναι η αξιοπιστία της δημοσιογραφίας.

Πως μπορεί κάποιος να διαχειριστεί την πίεση και το άγχος του συγκεκριμένου επαγγέλματος όταν η είδηση πρέπει άμεσα να μεταδοθεί στο κοινό;

Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστείς την πίεση και το άγχος για την τήρηση των deadlines είναι να τα υπηρετήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να παραδώσεις δηλαδή το σωστό προϊόν στο κατάλληλο χρονικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει κανένα κόλπο, ούτε κάποιος τρόπος να το αποφύγεις. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε θέση ευθύνης, είναι να φροντίζει να κάνει κάποια προπαρασκευαστική δουλειά ώστε να μειώσει τους χρόνους καθυστέρησης τη στιγμή της ενημέρωσης.

Ποιές είναι οι βασικές αρετές που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος;

Η φιλομάθεια, η υπομονή και επιμονή, η προθυμία, το καλώς εννοούμενο δημοσιογραφικό θράσος, η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, η ικανότητα να συνθέτεις ελκυστικά αφηγήματα, καθώς επίσης και η ψυχραιμία να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις στις οποίες θα βρεθείς επαγγελματικά, είναι ορισμένες από τις βασικές αρετές που πρέπει να έχει ένας καλός δημοσιογράφος. Και να μπορεί να διαβάζει τα γεγονότα, να κατανοεί πού πάει το πράγμα.

unnamed (8)

Υπάρχει αντικειμενικότητα στο χώρο της δημοσιογραφίας;

Νομίζω ότι η αντικειμενικότητα είναι ένα  ιδεολόγημα, το οποίο αρχίζει και υποχωρεί ως στοιχείο της δημοσιογραφίας.  Αυτό που την αντικαθιστά είναι  η μεθοδολογία της προβολής διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων, καθώς επίσης και η διαφάνεια στη δημοσιογραφική διαδικασία.

Θεωρείται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πηγή ειδήσεων; 

Δεδομένα τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πηγή ειδήσεων – πάντα με προσοχή και με διασταύρωση και εξακρίβωση της πληροφορίας –  και νομίζω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ακόμα για την αξιοποίησή τους στην ενημέρωση του κοινού.  Δεν θα έλεγα ότι δε βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τις παραδοσιακές μεθόδους αναζήτησης ειδήσεων. Αντίθετα θα έλεγα ότι είναι συμπληρωματικά.

Είστε ο διευθυντής του site ERT NEWS. Το site έχει αναβαθμιστεί και επανασχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού αναγνώστη. Πόσο εύκολο είναι να υπάρχει αντικειμενική και ποιοτική είδηση;

Είναι και παραμένει ένα δύσκολο έργο να μπορέσει  η συντακτική ομάδα του ertnews.gr  να ανταπεξέλθει στις πολύ υψηλές απαιτήσεις που έχουνε οι Έλληνες πολίτες από εμάς. Προσπαθούμε να καλύψουμε στις απαιτούμενες ταχύτητες όλα τα σημαντικά γεγονότα που απασχολούν την επικαιρότητα, ενώ την ίδια ώρα να μπορέσουμε να  ακολουθήσουμε, δίχως κιτρινισμούς και υπερβολές, την κοινωνική ατζέντα που θέτουν οι πολίτες μέσα από τα social media: την πολυπολιτισμικότητα, την ισότητα, την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους, την ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων. Επίσης ένας από τους πολύ βασικούς άξονες που θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι η ποιότητα στο περιεχόμενο, κάτι που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου.

Ποιά είναι η άποψή σας για τους δημοσιογράφους που ερευνούν την είδηση, αλλά και για αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κάνει κανένα είδος έρευνας απλά αναμεταδίδουν την είδηση;

Η ικανότητα να συνθέτεις ένα ελκυστικό αφήγημα, υπηρετώντας τις αρχές της δημοσιογραφίας αποτελεί μία πολύ ξεχωριστή τέχνη για λίγους. Τώρα το ζήτημα της αναδημοσίευσης των ειδήσεων και το πρόβλημα του copy-paste που παρουσιάζεται εκτεταμένα στο ψηφιακό περιβάλλον είναι κάτι που απαιτεί να επανεξετάσουμε όχι μόνο το νομικό αλλά και το δεοντολογικό πλαίσιο της ενημέρωσης, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή.

unnamed (9)

Πιστεύετε υπάρχει πρωτογενές περιεχόμενο στις μέρες μας;

Θα συμφωνήσω μερικώς με το ζήτημα που θέτει το ερώτημα σας. Υπάρχει πρωτογενές περιεχόμενο αλλά υπάρχει και εκτεταμένη λογοκλοπή. Άρα λοιπόν είναι χρέος όλων όσων υπηρετούν τη
δημοσιογραφία να βρουν τους τρόπους για να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ανθίσει η παραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου.

Θεωρείται ότι άπτεται δημοσιογραφικής δεοντολογίας η αποκάλυψη των ερωτήσεων πριν από μία συνέντευξη;

Αναμφίβολα είναι αντιδεοντολογικό και στη χώρα μας, όπως και αλλού. Ενημέρωση και επικοινωνία αναπτύσσονται παράλληλα και πολλές φορές βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Το ζήτημα που θέτει το ερώτημα σας βρίσκεται στο πεδίο της αντιπαράθεσης των δύο κλάδων. Νομίζω ότι η πιο θεμιτή πρακτική είναι η κοινοποίηση του πλαισίου, στο οποίο θα κινηθεί μία συνέντευξη. Πρέπει όμως να ειπωθεί ότι το στοιχείο της έκπληξης, του αιφνιδιασμού του συνεντευξιαζόμενου με μία ερώτηση υψηλού ενδιαφέροντος για το κοινό αποτελεί μέρος του οπλοστασίου του δημοσιογράφου.

Τι θα λέγατε στους νέους δημοσιογράφους που θέλουν να εργαστούν στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης;;

Ήθος, φιλοδοξία, φιλομάθεια και ανοιχτό πνεύμα. Η δημοσιογραφία έχει περάσει στην καλύτερη εποχή της, αλλά απαιτείται και αντίληψη της πραγματικότητας με τις δυσκολίες που αυτή συνεπάγεται.

Ποιά είναι η ευχή σας;

Να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Βασίλης Νικόλαος Βιτσιλόγιαννης

Βασίλης Νικόλαος Βιτσιλόγιαννης

Είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, Master’s στις Διεθνείς Σχέσεις. Εργάστηκε στην Αμερική ως υπεύθυνος διαχείρισης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Εργάζεται στο εξωτερικό σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας καθώς επίσης και σε sites του εξωτερικού αλλά και της ομογένειας. Είναι εκδότης του Ελληνικού τουριστικού οδηγού που συνοδεύει το Αραβικό Harper’s Bazaar. Κάνει Αγγλικό δελτίο ειδήσεων στο βαλκανικό ραδιόφωνο Radio Strimonika. Και οι συνεργασίες συνεχίζονται…
Βασίλης Νικόλαος Βιτσιλόγιαννης