Τι καλύτερο τώρα που έρχονται οι γιορτές από το να κάνετε δώρο ένα βιβλίο και να σας συνοδεύει πάντα σε όλες σας τις στιγμές…

Καθώς ένα βιβλίο όσες φορές και εάν το διαβάσεις πάντα έχει να σου δώσει πράγματα…

Επιτέλους κατάφερα και διάβασα, γιατί ήθελα από καιρό να το διαβάσω με ησυχία το βιβλίο της υπέροχης και πολυσχιδής καλλιτέχνιδος Ευσταθία.

Τώρα η Ευσταθία δεν χρειάζεται συστάσεις, αλλά πραγματικά είναι μία πραγματική καλλιτέχνης με ουσία σε ότι κάνει, καθώς δεν κάνει μόνο ένα πράγμα. Πάντα την ξεχώριζα και την θαύμαζα, καθώς δεν είναι δήθεν, πραγματοποιεί έρευνα και εντυπωσιάζει με το υπέροχο αποτέλεσμα που παρουσιάζει στο κοινό. Έχει άποψη, στιλ, μοναδικό ηχόχρωμα και έκταση φωνής και μέσα από εναλλακτικές πτυχές δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Αυτά που είπα παραπάνω, δεν τα είπα τυχαία, καθώς στο νέο της βιβλίο των Εκδόσεων ‘Απαρσις όπου κάνει ωραίες και προσεγμένες εκδόσεις, με τίτλο “Γένους Θρυλικού” τα βρήκα μέσα του, αλλά και στο εξώφυλλο, όπως και στο οπισθόφυλλο…

Τι θέλω να πω;

Πάμε να εμβαθύνουμε λίγο στο βιβλίο πρίν σας παραθέσω γενικές πληροφορίες για το βιβλίο και την συγγραφέα…

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πρακτικό, καθώς είναι μικρό σε μέγεθος και μπορείς να το μεταφέρεις παντού (κάτι που στις μέρες μας είναι σημαντικό, καθώς έχουμε μάθει στα κινητά και στα tablet, οπότε η φιλοσοφία του είναι εξαιρετική και έξυπνη).

Ο τίτλος σε συνδιασμό με το εξώφυλλο του σε κάνει αμέσως να το πάρεις στα χέρια του, καθώς είναι άκρως εντυπωσιακό και καλαίσθητο.

Μου αρέσει πάρα πολύ που είναι γραμμένο σε πολυτονικό σύστημα.

Διαβάζοντας το χάνεσαι και μαγεύεσαι, γιατί φαίνεται ότι έχει γίνει μία πολυετή έρευνα, όπου διόλου τυχαίο είναι. Η Ευσταθία εδώ και πολλά έτη δίνει το παρών και αναδεικνύει την γυναίκα μέσα από πάρα πολλά έργα της και πτυχές της γυναίκας, με τρόπο που δεν την προσβάλει… Κάτι που είδα και στο βιβλίο μέσα από αυτές τις 11 γυναίκες που έχουν γράψει την δική τους ιστορία…

Σας συνιστώ να το διαβάσετε μία φορά όλο το βιβλίο, μετά να ανατρέξετε στο οπισθόφυλλο και να βρείτε (κάτι που επίσης είναι στο σήμερα) το λεγόμενο, QR code για να κατεβάσετε και να ακούσετε παράλληλα και το υπέροχο cd που το συνοδεύει και να χαθείτε στους στίχους και την μουσική, να ταξιδέψετε νοερά με ένα αποτέλεσμα άρτιο όπου έχει κάτι να πει (ειδικά στις μέρες μας έχει χαθεί αυτό)…

Σίγουρα πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, όπου πιστέψτε με ειδικά την σημερινή εποχή δεν απευθύνεται μόνο σε γυναίκες, αλλά και σε άντρες…

αρχείο λήψης (5)

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κείμενα και τραγούδια για 11 γυναίκες που έγραψαν ιστορία. Το βιβλίο συνδέεται άρρηκτα με το ομώνυμο μουσικό άλμπουμ της Ευσταθίας (κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο) και αποτελεί μία ιδιαίτερη εκδοτική πρόταση που ταιριάζει στην ιδιότυπη κι ανένταχτη καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία της τραγουδοποιού και θεατρικής συγγραφέως.

Είναι ένας χώρος όπου η μυθοπλασία συναντιέται με την πραγματικότητα, το παλιό με το σύγχρονο, το αυστηρό πολυτονικό σύστημα στο οποίο είναι γραμμένο, με το QR code στο οπισθόφυλλο, οι ρετρώ αναφορές με την ποπ λεπτών εκφάνσεων αισθητική της εικονογράφησης.

Το πολυδιάστατο αυτό έργο της κινείται σε συγκεκριμένο θεματικό άξονα: Κείμενα και τραγούδια για εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες του 19ου και του 20ου αιώνα, αγωνίστριες που έκαναν τη δική τους επανάσταση, η κάθε μία στο αντικείμενό της αφήνοντας βαθύ το αποτύπωμά τους στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Από το βιβλίο και τον δίσκο της Ευσταθίας παρελαύνουν πολυδιάστατες γυναίκες-θρύλοι όπως η Μαρί Κιουρί (Marie Curie), η Ιζαντόρα Ντάνκαν (Isadora Duncan), η Λου Σαλομέ (Lou Salome), η Καμίλ Κλοντέλ (Camille Claudel), η Καλλιρρόη Παρρέν και άλλες.

Το έργο αυτό εν συνόλω αποτελεί πρόταση για μια μελλοντική μουσικοθεατρική παράσταση. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο της ηθικής οφειλής των καιρών μας για αποκατάσταση της τόσο τρομακτικά βαλλόμενης σε πολλά μέρη του κόσμου θηλυκής αρχής και της αναγκαιότητας για προβολή πνευματικών προτύπων καθώς και της εκ των γυναικών πνευματικότητας που συστηματικά υποτιμάται ακόμα και στις δυτικές κοινωνίες.

Η Ευσταθία μέσα από την καινούργια της δισκογραφική – συγγραφική δουλειά ψυχανεμίζεται (ή επιθυμεί βαθειά;) μια επικείμενη παγκόσμια αλλαγή συνειδητότητας και μιας βαθειάς αλλαγής των δομών της Πατριαρχίας που τόσο έχει ταλαιπωρήσει ανά τους αιώνες όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες. Μήπως τελικά έφτασε η στιγμή όλοι να γίνουμε ένα, και να είμαστε πλέον «γένους θρυλικού»;

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Νικολέττα Γεωργιάδου

Επιμέλεια κειμένων: Συρράκος-Ιωάννης Κεσέν-Δανάλης

Εικονογράφηση: Αντώνης Γλυκός

Τεχνική επιμέλεια: Ernestos N. Bauman

Λίγα λόγια για την Ευσταθία 

Ἡ Εὐσταθία (πλῆρες ὄνομα: Εὐσταθία Μαντζούφα) γεννήθηκε καὶμ εγάλωσε στὴν Ἀθήνα. Σπούδασε στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ Ἀθηνῶν. Ἔγινεγ νωστὴ στὸ εὐρὺ κοινὸ μὲ τὴ συμμετοχὴ της στὸ ἀναγεννημένοΦ εστιβὰλ Τραγουδιοῦ Θεσσαλονίκης τὸ 2005, μὲ τὸ τραγούδι «ΧωρὶςἘσένα», ποὐ ἀπέσπασε τὸ τρίτο βραβεῖο, κερδίζοντας τὶς ἐντυπώσεις.

Ὡς τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, ἔχει κυκλοφορήσει πέντε προσωπικοὺςδ ίσκους (μὲ τελευταῖο τὸ album «Γένους θρυλικοῦ») μὲ δικά τηςτ ραγούδια καὶ πολυάριθμα singles.

Ὡς ἑρμηνεύτρια, ἔχει ἐπίσης ἀσχοληθεῖ ἰδιαίτερα μὲ τὸ ἐλαφρὸ τραγούδι, μελετῶντας/διασκευάζοντάς το καὶ δίνοντας συναυλίες ἀφιερωμένες σὲ αὐτό.

Ἐκτὸς ἀπὸ τὸν χῶρο τῆς μουσικῆς, κινεῖται καὶ σὲ αὐτὸν τοῦ θεάτρου,γράφοντας θεατρικὰ ἔργα, μουσικοθεατρικὲς παραστάσεις, μουσικὲς καὶ στίχους γιὰ τὸ θέατρο.

Ἐπὶ σκηνῆς, δισκογραφικὰ ἢ θεατρικά, ἔχει συναντηθεῖ μὲ τούς: Σταμάτη Κραουνάκη, Μαριανίνα Κριεζῆ Λένα Πλάτωνος, Τάνια Τσανακλίδου,Μελίνα Τανάγρη, Στέλλα Γαδέδη, Μιχάλη Δέλτα, Ἀντώνη Τουρκογιώργη, Γιάννη Ζουγανέλη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση, Νίκο Ζιώγαλα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βαγγέλη Γερμανό, Δαυὶδ Ναχμία, Μάνια Παπαδημητρίου, ἌνναΦόνσου, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Μαρία Κίτσου, Νότη Μαυρουδὴ καὶ πολλοὺς ἄλλους.

Σπύρος Καλαματιανός

Σπύρος Καλαματιανός

Με πολυετή παρουσία στα ΜΜΕ και στις δημόσιες σχέσεις & σε χώρους της μόδας των καλλιτεχνών, των τεχνών, των πολεμικών τεχνών καθώς και του αθλητισμού, με σπουδαίες συνεντεύξεις στο ενεργητικό του, ήρθε στην μεγάλη παρέα του kallitexnes.gr
Σπύρος Καλαματιανός

Latest posts by Σπύρος Καλαματιανός (see all)