Στον μαγικό κόσμο των “100 αυθεντικών Κρητικών συνταγών” της Εύας Παρακεντάκη

Αν με ρωτούσαν ποια τέχνη συνδυάζει τέλεια και τις πέντε αισθήσεις σε ταυτόχρονο χρόνο, η απάντησή μου θα ερχόταν σχεδόν μηχανικά: η τέχνη της μαγειρικής.

Η μαγική εκείνη συνταγή της γιαγιάς, ή ενός μεγάλου ή μεγάλης σεφ, η μοναδική εκείνη στιγμή που πάνω σε έναν πάγκο ενώνονται όλα μαζί: Αγγίζουμε, πλάθουμε, κόβουμε, αλείφουμε. Ο ήχος από το λάδι που κυλά, το σουσάμι που πέφτει σα βροχή στο τραπέζι, τα όσπρια που παίζουν σαν ζάρια. Η μυρωδιά από το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, από τη μαστίχα, την κανέλα, το φρεσκοψημμένο ψάρι ή κρέας. Και φυσικά η στιγμή που βλέπουμε το αποτέλεσμα σερβιρισμένο στο πιάτο και φυσικά το γευόμαστε.

Η μαγειρική όμως, έχει και μια έκτη αίσθηση: εκείνη της φαντασίας. Μιας φαντασίας που σπρώχνει τον καλλιτέχνη της καλής κουζίνας πέρα από τα όριά του, που τον οδηγεί σε νέες ιδέες και συνδυασμούς, σε νέα μονοπάτια, σε νέες δημιουργικές περιπέτειες. Ο πραγματικά ταλαντούχος μάγειρας ή μαγείρισσα, ακόμα και όταν ακολουθεί τις πατροπαράδοτες συνταγές, πάντα κάτι θα προσθέσει ή θα αλλάξει, με κάποιο μαγικό τρόπο θα προχωρήσει το ήδη γνωστό σε ένα νέο γευστικό μονοπάτι. Ας μη γελιόμαστε…λίγοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα αυτό. Και πολλοί τεχνίτες του λόγου, όπως εγώ, είμαστε εδώ για να τους φέρνουμε σε επαφή με το πλατύ κοινό. Μήπως και έτσι μπορέσουμε να κατανοήσουμε όλοι μας έστω και λίγη από αυτή τη μαγεία τους που τους κάνει να  μετατρέπουν ένα κοινό πιάτο, σε ένα έργο τέχνης.

Με μεγάλη μου χαρά, έλαβα πριν λίγες ημέρες το νέο βιβλίο της Εύας Παρακεντάκη “100 Αυθεντικές Κρητικές συνταγές” και ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα με το που διάβασα τον τίτλο. Όχι για τον αριθμό 100 (αν και 100, δεν τις λέει κάποιος και λίγες!), αλλά για την καταγωγή τους. Ένα μεγάλο μέρος και της δικής μου καταγωγής είναι από τη Μεγαλόνησο και ως παιδί, η δική μου επίσης μνήμη και καρδιά είναι στενά δεμένες με την ύπαρξη του Κρητικού παππού και τη μαγειρική της γιαγιάς η οποία αν και δεν είχε καταγωγή από εκεί, έζησε τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της στο νησί.

Με το που άνοιξα το βιβλίο, πανέμορφες εικόνες της Κρήτης, ήρθαν να μου χτυπήσουν την πόρτα των αναμνήσεων. Και μαζί με όλες αυτές, εκατό μαγικές  φωτογραφημένες συνταγές, χωρισμένες ανά εποχή του έτους, με άπειρα tips, με περιγραφή της εκάστοτε εποχής και των εθίμων αυτής, “ανιστορήματα και ορμηνείες”, όπως λέει και η συγγραφέας μας, ένα νοερό πολιτιστικό και γευστικό ταξίδι στη Μεγαλόνησο, με οικοδέσποινα μια εξαίρετη Κρητικιά σεφ. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, εκτός ίσως από μια μικρή ιδέα του τι υπάρχει ως συνταγή στο βιβλίο αυτό;

Φθινόπωρο: Κόκορας με κάστανα,  Χοχλιοί στιφάδο, Λικέρ Λεμόνι.

Χειμώνας: Κοτόσουπα με ξινόχοντρο και ξινομυζήθρα, Ρακόμελο, Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, Κανελάδα, Σπιτική πορτοκαλάδα.

Άνοιξη: Καλαμαράκια στιφάδο, Σκορδομακάρονα, Αγνόπιτες, Λυχναράκια καστρινά, Λεμονάδα σπιτική, Λικέρ πικραμύγδαλο, Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο.

Καλοκαίρι: Κρητικό γαμοπίλαφο, Ντάκος κρητικός, Αμυγδαλωτά αχλαδάκια, Βυσσινάδα, Γλυκό κουταλιού σταφύλι, Συκαλάκι.

Συνταγές για κάθε στιγμή και διάθεση, σε κάθε γεύση και συνδυασμό, συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής μαζί, βγαλμένες μέσα από τις αναμνήσεις και τα βιώματα της Εύας Παρακεντάκη, τα οποία τα μοιράζεται ως μαρτυρία ζωής μαζί μας.

Νιώθει κάποιος ότι το βιβλίο αυτό του έχει στήσει μια φιλική κουβέντα γύρω από ένα κρητικό τραπέζι γεμάτο εδέσματα, κέφι, φιλοξένια, μαντινάδες και αρώματα του νησιού.

Το ανάγνωσμα αυτό είναι ένα ταξίδι στην ψυχή της Κρήτης η οποία κατοικεί στην καρδιά, στη σκέψη και στα μαγικά χέρια της Εύας Παρακεντάκη. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το αγοράσετε και να το διαβάσετε. Θα μάθετε και θα καταλάβετε πάρα πολλά πράγματα για την Κρήτη και για τις τοπικές της νοστιμιές. Καλή μας όρεξη!

download

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου