Πρόσφατα ο Μιχάλης Ρακιντζής ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες πολυτάλαντους και πολυσχιδής καλλιτέχνες έκανε πάλι το θαύμα του, καθώς κυκλοφόρησε ένα άκρως ολοκαίνουργιο και υπέροχο τραγούδι (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Με αφορμή λοιπόν το κομμάτι και την επικείμενη συναυλία του τη Τρίτη 28 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, πάμε να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση-αφιέρωμα στον Μιχάλη Ρακιντζή…Με την δική μου ματιά (καθώς έχω ευτυχήσει να τον συναντήσω-γνωρίσω από κοντά και να παρακολουθώ όλη του την πορεία…Αλλά αυτά θα τα αναλύσω σε άλλο άρθρο…Αλλά επειδή είστε ανυπόμονοι, θα σας δώσω και σε αυτό το άρθρο μου μια μικρή γεύση…Γι΄αυτό ακολουθήστε τις υπογραμμισμένες λέξεις, καθώς κρύβουν εκπλήξεις).
Η πάρα πολύ πετυχημένη καριέρα του στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και σημείωσε τεράστια επιτυχία με τραγούδια σε ποπ, ροκ, αλλά και με μίξη ανατολίτικων, ρέγγε και άλλων στοιχείων. Αποκτώντας φανατικό κοινό που τον ακολουθεί πιστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια με το ίδιο πάθος και αγάπη…
Ας πάμε όμως πιο πίσω και να θυμηθούμε ότι το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ ήταν το «Μωρό μου φάλτσο» το 1987. Φυσικά εκτός από την αγάπη του προς την μουσική, ασχολείται με την ίδια αγάπη και με τις πτήσεις, ενδεικτικό αυτού είναι το βιντεοκλίπ, από ένα άλλο αγαπημένο κομμάτι με τίτλο ”Δικός Σου Για Πάντα” (αν δεν κάνω λάθος και στο κομμάτι ”Τυχερούλα” πιλοτάρει ο ίδιος το ελικόπτερο στο βιντεοκλίπ του). Αν και ξεκίνησε μαθήματα πιλοτικής στα διθέσια αεροσκάφη, σύμφωνα με πληροφορίες τα διέκοψε γρήγορα καθώς έπρεπε να περιοδεύσει στην Ευρώπη με τους Scraptown. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όμως παρακολούθησε μια επίδειξη ελικοπτέρων στο Ελληνικό και ξεκίνησε εκ νέου μαθήματα στα ελικόπτερα αυτή τη φορά. Σύντομα απέκτησε δίπλωμα πιλότου για ιδιωτικό ελικόπτερο.
Πάμε όμως να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας του από αλλού…
Γεννημένος στην Αθήνα στις 3 Απριλίου (έτος δεν λέμε, διότι είναι ένας αιώνιος έφηβος). Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος, ο οποίος μάλιστα έπαιξε και σε αρκετά τραγούδια του. Η καταγωγή του είναι από το Ρέθυμνο της Κρήτης και συγκεκριμένα από το χωριό Έρφοι Ρεθύμνου (σε παλαιότερη συνέντευξη που μου είχε δώσει στο κανάλι ΑΡΤ μου είχε δηλώσει πόσο το λατρεύει και κάθε φορά ανυπομονεί να πάει να επισκεφτεί την γενέτηρά του). Με ιδιαίτερα ερεθίσματα από τον λυράρη πατέρα του, ασχολήθηκε με τη μουσική από την ηλικία των 10 χρόνων, παίζοντας κιθάρα και συμμετέχοντας σε σχολικά συγκροτήματα.
Σπούδασε Μηχανολογία στο Λονδίνο και παράλληλα έπαιζε μουσική με το συγκρότημα Funk And Reggae. Όμως κατάφερε και πήρε το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού με ειδίκευση στη Μηχανοτρονική, αν και ποτέ δεν ακολούθησε τελικά το επάγγελμα που σπούδασε. Παράλληλα με τη μουσική του καριέρα, ασχολήθηκε και με τους υπολογιστές.
Μάλιστα το 1973 με το τραγούδι “Helen” και υπό το όνομα Weight Object έλαβε μέρος σε μια συναυλία για τον διαγωνισμό νέων ελληνικών συγκροτημάτων στο θέατρο “Μίνωα”, όπου ενθουσίασε τους πάντες…
Όμως μέσα στη δεκαετία 1970 με το όνομα Ηλεκτρικός Αργοναύτης και με το τραγούδι “Αόρατη θεά” έλαβε μέρος σε μια ακόμα συναυλία για τον διαγωνισμό νέων ελληνικών συγκροτημάτων.
Κάτι σας είπα πριν…Ότι ο Μιχάλης Ρακιντζής, ασχολήθηκε και με τους υπολογιστές…Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα στις πολλές πρωτοπορίες του, υπήρξε από τους πρώτους μουσικούς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να συνθέσουν, με ιδιαίτερη επιτυχία…
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε τους θρυλικούς Scraptown, όπου ο ίδιος τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα. Οι Scraptown δεν άργησαν να ξεχωρίσουν και κυκλοφόρησαν 3 αγγλόφωνους δίσκους, με ρέγγε και φανκ μουσικό στυλ. Με το “Viva Sahara” το 1984, οι Scraptown έκαναν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη. Όμως στο απόγειο της επιτυχίας τους και ύστερα από εμφανίσεις τους στη Γαλλία το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Μιχάλης Ρακιντζής ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του στην Ελλάδα.
Όπως είπα και πριν το 1987 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο “Μωρό μου φάλτσο”. Στο δίσκο αυτό συνεργάστηκε με την Ελένη Δήμου στο τραγούδι “Δεν Πιστεύω” και συμπεριέλαβε τόσο δυτικά όσο και ανατολικά στοιχεία (κάτι το οποίο φαίνεται στο κομμάτι “Ανατολή”, το οποίο είναι ορχηστρικό). Ταυτόχρονα συνέθεσε καθαρά «ηλεκτρονικά» κομμάτια. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε να σημειώνει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, καθώς οι μετοχές του συνεχώς ανεβαίνουν…
Το 1988 κυκλοφορεί ένα πάρα πολύ όμορφο σάουντρακ για την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη “Ισόβια”.
Το 1990 έγινε η ανεπανάληπτη συνεργασία του με τη Σοφία Αρβανίτη ”Μη Μου Μιλάς Για Καλοκαίρια”. Ενώ λίγο αργότερα το 1991 ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του θρυλικού νεανικού περιοδικού ΠΟΠ ΚΟΡΝ ως ο καλύτερος τραγουδιστής της χρονιάς.
Πάμε όμως σε δύο συγκεκριμένες χρονιές…Στο 1992 όπου συνεργάστηκε με την Μπόνι Τάιλερ, η οποία μάλιστα συμμετέχει στον δίσκο της Σοφίας Αρβανίτη. Ενώ το 1993 εμφανίστηκε ζωντανά μαζί με τον τραγουδιστή των Deep Purple, Ίαν Γκίλαν. Δύο κορυφαίες στιγμές της καριέρας του γνωστού μουσικοσυνθέτη, όπου για εμένα (πείτε με και υπερβολικό) κανένας Έλληνας καλλιτέχνης δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συνεργαστεί με τόσο καταξιωμένους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες…
Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα και τα συμπεράσματα δικά σας…ο Ίαν Γκίλαν συμπεριέλαβε στον επετειακό δίσκο του την συνεργασία του αυτή με τον Μιχάλη και οι Deep Purple το’χουν πει πολλές φορές σε συνεντεύξεις τους ότι είχαν επιρροές από Μιχάλη Ρακιντζή…Όπως επίσης και η Μπόνι Τάιλερ είχε πει σε συνέντευξη της τα καλύτερα για τον εν λόγω Έλληνα καλλιτέχνη…(για τις συνεργασίες του αυτές μου είχε αναφερθεί παλαιότερα στο διαδικτυακό περιοδικό KoitaMagazine, διαβάστε περισσότερα εδώ).
Άλλες επιτυχημένες συνεργασίες του έγιναν με τους εξής: Πασχάλης, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Κοντολάζος, Άγγελος Διονυσίου, Βασίλης Καρράς, Γιάννης Κάρμας, με την αδερφή του Μαρίνα τον Έλβιν κ.α.
Με τα πολιτικά δεν τον έχουμε συνηθίσει να ασχολείται ιδιαίτερα, καθώς όπως έχει δηλώσει θέλει να μιλάει μόνο μέσα από την μουσική του) όμως το 1994 κατέβηκε υποψήφιος ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων.
Eνώ το Μάιο του 2002 συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Τάλιν της Εσθονίας, όπου κατέλαβε την 17η θέση με το αγγλόφωνο “S.A.G.A.P.O.”.
Όμως εάν δεν κάνω λάθος το 1989 ο Μιχάλης Ρακιντζής ήταν ξανά υποψήφιος για τον εν λόγω διαγωνισμό με το τραγούδι “Νανά” και το 1997 με το τραγούδι “Πράσινη Γραμμή”. Τα οποία έγιναν και αυτά επιτυχίες.
Tο 2005 κυκλοφόρησε το δίσκο “barcode” πάλι με νέους ρυθμούς και ήχους, με το τραγούδι “Πήγαινε στα bar” μαζί με τα Ταλέντα Δίχως Αύριο, (συγκρότημα που δημιουργήθηκε από τον ίδιο). Μετά το 2006 ακολούθησε το άλμπουμ “Made in Greece” με ήχους reggaeton, ενώ την ίδια χρονική περίοδο συνετέλεσε στη δημιουργία των Trilogy (Γιάννης Κάρμας, Αναστάσης Παπάς, Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου).Το 2003 κυκλοφόρησε έναν άλλο ιδιαίτερο δίσκο “Solo” που περιείχε παλαιότερα τραγούδια του αλλά με άλλη ενορχήστρωση.
Το 2008 και έπειτα από απουσία δύο ετών περίπου δισκογραφικά, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Energia” στο οποίο συμπεριλήφθηκε και μία ενδιαφέρουσα επανεκτέλεση του τραγουδιού “Προκαλείς”, το οποίο είχε γίνει επιτυχία παλαιότερα.
Το 2011 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Back to the Φuture”.
Έκτοτε ακολούθησαν εμφανίσεις ανά την Ελλάδα και το 2018 κυκλοφόρησε έναν δίσκο με τίτλο ”Insane” με ιδιαίτερο ηχόχρωμα- πρωτοτυπία στον ήχο στα τραγούδια που αγαπήθηκαν αμέσως από το κοινό, ενώ παράλληλα εγκαινίασε το δικό του label, μπαίνοντας δυναμικά στα social media και στο ίντερνετ.
Πριν από λίγες μέρες το 2020 κυκλοφόρησε το ”Ο Παλιός Μου Ευατός” ένα κομμάτι που αγγίζει την εποχή μέσα από τους στίχους του και διακρίνοντας την καλλιτεχνική πολυμορφικότητα του καλλιτέχνη…
Ο Μιχάλης Ρακιντζής έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από όλο το Ελληνικό και ξένο πεντάγραμμο, καθώς όλοι λένε τα καλύτερα για εκείνον, μετράει πολλές πλατίνες και χρυσούς δίσκους κ.α… Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ένας πραγματικός καλλιτέχνης, ένας μουσικός χαμαιλέοντας, καθώς σε όλες του τις εμφανίσεις πειραματίζεται, προχωράει μπροστά, φέρνει την μουσική του αύριο στο σήμερα, με διαχρονικότητα, με πίστη, αγάπη, σεβασμό και ιδανικά που ανήκουν σε άλλες εποχές…
Παρόλο την τεράστια καριέρα του παραμένει σταθερός στις αξίες του, είναι σεμνός και ταπεινός, ξεχωρίζει γιατί έχει μοναδική μουσική ταυτότητα και όλα αυτά αποτελούν έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη…Παρόλο που κατά καιρούς έχει ”πληρώσει” αυτή την μουσική πρωτοπορία που τον διακρίνει, εκείνος συνεχίζει και υπάρχει στον χώρο και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα…
Δεν είναι τυχαίο που έχει αγαπηθεί από πάρα πολλές γενιές και όπως είπα και πριν έχει φανατικό κοινό που συνεχίζει και μεγαλώνει…Απασχολεί τα ΜΜΕ μόνο όταν έχει κάτι να πει μουσικά και γενικότερα δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα για τίποτα…Επίσης δεν είναι τυχαίο που μουσικά δικαιώνεται καθώς πάρα πολλοί τον αντιγράφουν και τον μιμούνται, καθώς όπως είπα και πριν φέρνει την μουσική του αύριο στο σήμερα…
Αναμφισβήτητα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο Ελληνικό μουσικό στερέωμα που θα συνεχίσει να μας απασχολεί θετικά και τα επόμενα χρόνια…
Θα μπορούσα να γράψω κ.α, καθώς ένα αφιέρωμα σε καλλιτέχνη δεν μπορεί να τελειώσει ειδικά όταν υπάρχει εξέλιξη…Θα επανέλθω όμως όταν μας απασχολήσει ξανά με κάποια συναυλία του ή κάποιο νέο του τραγούδι κτλ…
Με Scraptown
1982 Scraptown (album)
1983 Rules of the game (album)
1984 Viva Sahara (Vinyl 7″ – maxi single-Limited Edition) released in Italy with 2 tracks: (1)Viva Sahara (Maxi Version) , (2)Viva Sahara (Dub Version)
1984 Viva Sahara (Vinyl 12″ – maxi single-Limited Edition) released in Italy with 2 tracks: (1)Viva Sahara (Maxi Version) , (2)Viva Sahara (Dub Version)
1984 Viva Sahara (Vinyl 12″ – maxi single-Special Edition) with 3 tracks: (1)Viva Sahara (Maxi Version) , (2)Viva Sahara (Dub Version) , (3) Viva Sahara (Single Version)
1985 Give me a break (album)
Σόλο
1987 Μωρό μου φάλτσο (maxi single-Promo Limited Edition) – (Περιορισμένη έκδοση σε 100 αντίτυπα)
1987 Μωρό μου φάλτσο (album) (με τη φιλική συμμετοχή της Ελένης Δήμου) (πλατινένιο)
1988 Ισόβια (album) (original soundtrack για την ταινία “Ισόβια” του Γιάννη Δαλιανίδη 1988) (πλατινένιο)
1989 Δικαίωμα για 1+1 (album) (πλατινένιο)
1989 Δικαίωμα για 1+1 “Second Edition” με bonus κομμάτι το : “Νανά” (album) (πλατινένιο)
1990 Απαγωγή (album) (πλατινένιο)
1990 Απαγωγή ‘Special CD Edition’ με bonus κομμάτια : (1) “Λίμνη” , (2) “Rush” , (3) “Never Mind” (album) (πλατινένιο)
1991 Να είσαι εκεί (album) (πλατινένιο)
1992 Get away (maxi single – LP Edition) (συμμετέχει ο Ίαν Γκίλαν) (πλατινένιο)
1992 Get away (maxi single – CD Limited Edition – Custom Card Wallets) (συμμετοχή Ίαν Γκίλαν) (πλατινένιο)
1992 Get away (maxi single – CD Special Limited Edition) με διαφορετικό εξώφυλλο & κυκλοφορία εκτός Ελλάδας (συμμετοχή Ίαν Γκίλαν)
1993 Έτσι μ’ αρέσει (album) (συμμετοχή Ίαν Γκίλαν) (πλατινένιο)
1994 Ethnic (album) (πλατινένιο)
1995 Καρδούλα μου εγώ κι εσύ (maxi single) – (πλατινένιο)
1996 Η πρώτη απειλή (album) (πλατινένιο)
1996 Trancemix (album) (πλατινένιο)
1997 Σε ένα βράδυ ό,τι ζήσουμε (album) (με τη φιλική συμμετοχή του Βασίλη Καρρά) (πλατινένιο)
1997 Μπέμπα (maxi single) (πλατινένιο)
1997 Σε ένα βράδυ ό,τι ζήσουμε “Special Limited Edition” με bonus κομμάτι το : “Μπέμπα” (album) (με τη φιλική συμμετοχή του Βασίλη Καρρά) (πλατινένιο)
1998 Σε ένα κατάστρωμα (πλατινένιο)
1998 Καθρέφτης (album) χρυσό
1999 Το φίλο σου ζηλεύω (album) ΧΡΥΣΟ
2000 Ό, τι κάνεις σου κάνω (maxi single) ΧΡΥΣΟ
2001 Όνειρο 13 (album) ΧΡΥΣΟ
2002 S.a.g.a.p.o. (maxi single-Promo Europe Limited Edition) (κυκλοφόρησε στην Ευρώπη) με 1 κομμάτι : (1)”S.a.g.a.p.o.” – (Περιορισμένη έκδοση σε 100 αντίτυπα)
2002 S.a.g.a.p.o. (maxi single-Press Promo Kit Box Special Limited Edition – 6 Panel 1 Tray CD DigiPak Rollfold Template) (κυκλοφόρησε στην Ευρώπη) με 1 κομμάτι : (1)”S.a.g.a.p.o.” & Special υλικό με σπάνιες φωτογραφίες και βιογραφικό των μελών του συγκροτήματος – (Περιορισμένη έκδοση σε 50 αντίτυπα)
2002 S.a.g.a.p.o. (maxi single-Promo Limited Edition – Custom Card Wallets) με 2 κομμάτια : (1)”Πάει Πάει” , (2)”Θα Μου Λείψεις” – (Περιορισμένη έκδοση σε 50 αντίτυπα)
2002 S.a.g.a.p.o. (maxi single-Special Limited Edition – Custom Card Wallets) (κυκλοφορία εκτός Ελλάδας με 3 κομμάτια : (1)”S.a.g.a.p.o.” , (2)”Game Over” , (3)”S.a.g.a.p.o. Club Mix” – (Περιορισμένη έκδοση σε 50 αντίτυπα)
2002 S.a.g.a.p.o. (maxi single-Special Europe Edition) (κυκλοφορία εκτός Ελλάδας με 3 κομμάτια : (1)”S.a.g.a.p.o.” , (2)”Game Over” , (3)”S.a.g.a.p.o. Club Mix”)
2002 S.a.g.a.p.o. (album) ΧΡΥΣΟ
2003 Solo (album-2cds) Ένα CD με νέα τραγούδια και ένα CD με remakes δικών του παλαιότερων τραγουδιών) (album)
2004 Γεύση από σένα (maxi single-κυκλοφόρησε μόνο διαδικτυακά)
2005 Bar Code (album) (με τη συμμετοχή του συγκροτήματος “T.D.A./Ταλέντα Δίχως Αύριο” και με τη συμμετοχή στο Rap “Αφροδίτη Delgado”)
2006 Made in Greece (album) (συμμετέχουν οι “Trilogy”)
2008 Erfoi (maxi single-κυκλοφόρησε μόνο διαδικτυακά)
2008 Energia (album) (συμμετέχουν οι “Trilogy”)
2011 Back to the Φuture (album) “Black Edition” (συμμετέχουν: Σοφία Αρβανίτη , Alex Trigs (Αγγλικοί στίχοι) , Nadia Zahoor (Ινδικοί στίχοι) , Δήμητρα Τσαλοπούλου)
2011 Back to the Φuture (album) “White Edition” (συμμετέχουν: Σοφία Αρβανίτη , Alex Trigs (Αγγλικοί στίχοι) , Nadia Zahoor (ινδικοί στίχοι) , Δήμητρα Τσαλοπούλου)
2012 HardStyle (album-κυκλοφόρησε μόνο διαδικτυακά)
2013 HardStyle2 (maxi single-κυκλοφόρησε μόνο διαδικτυακά με δύο κομμάτια : (1)”Φωτιά και Σίδερο” , (2)”Ένα Ουζάκι”)
Συνεργασίες
1986 Πασχάλης – “9 τρόποι αγάπης” (μουσική στα “Κατερίνα, Κατερινάκι” και “Πες, πες, πες”)
1987 Σάκης Μπουλάς – “Ali Baba – Black Edition” (μουσική)
1987 Σάκης Μπουλάς – “Ali Baba – Special Europe Edition” (μουσική)
1987 Σάκης Μπουλάς – “Ας πρόσεχες” (album) (όλο το άλμπουμ είναι σε μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή)
1987 Ελένη Δήμου, συμμετοχή της στο κομμάτι “Δεν πιστεύω” του άλμπουμ “Μωρό μου φάλτσο”
1988 Soundtrack ταινίας “Ισόβια” (1988)
1990 Σοφία Αρβανίτη – “Μη μου μιλάς για καλοκαίρια” (σύνθεση άλμπουμ)
1991 Wee Papa Girl Rappers, συνεργασία σε live εμφανίσεις
1992 Μπόνι Τάιλερ και Σοφία Αρβανίτη – “The Desert Is In Your Heart”/”Πεθαίνω Στην Ερημιά” (σύνθεση)
1992 Σοφία Αρβανίτη – “Παράφορα” (σύνθεση άλμπουμ) (συμμετοχή της Μπόνι Τάιλερ)
1992 Ίαν Γκίλαν – “Get Away” (σύνθεση άλμπουμ)
1993 Ίαν Γκίλαν – “Έτσι μ’ αρέσει” (σύνθεση άλμπουμ)
1997 Μαρίνα – “Σκέρτσο” (σύνθεση άλμπουμ)
1997 Βασίλης Καρράς ντουέτο στο “Είναι δικιά μου”
1998 Βασίλης Καρράς – “Μ’ έχεις κάνει αλήτη” (σύνθεση 10 κομματιών του άλμπουμ)
2000 Σοφία Αρβανίτη – “Συμπτωματικά” (σύνθεση και ντουέτο στα τραγούδια “Σε πάω όπως είσαι” & “Συμπτωματικά”)
2000 Άγγελος Διονυσίου – “Μια περιπέτεια” ()σύνθεση άλμπουμ
2001 Γιάννης Κάρμας – “Έχω πάρει φόρα” (σύνθεση άλμπουμ)
2001 Στέλιος Διονυσίου – “Δεν πα να βρέχει” (μουσική και στίχοι στα τραγούδια “Πες του μάγκα” & “Στο παραπέντε”)
2002 Δημήτρης Κοντολάζος – “Όλα έξω” (σύνθεση άλμπουμ)
2002 Βασίλης Καρράς – “Λόγια της νύχτας” (μουσική και στίχοι για το τραγούδι “Έχω φορτώσει”)
2002 Σοφία Αρβανίτη – “Δύναμη” (σύνθεση άλμπουμ)
2002 Συμμετοχή με το τραγούδι “Το διάλειμμα” στο άλμπουμ για παιδιά των Λέττα Βασιλείου και Τίμου Παπασωκράτη με τίτλο “Ασημοπράσινο Δάσος – Το Σχολείο Των Ζώων” (2002)
2005 Αφροδίτη Delgado, ντουέτο στο “Te Quero Mucho”
2005 Ταλέντα Δίχως Αύριο, ντουέτο στο “Πήγαινε Στα Bar (Bar Code)”
2005 Ταλέντα Δίχως Αύριο – Promo album (σύνθεση Ρακιντζή)
2006 Romana Panic – “Jos te kostam” (μουσική Ρακιντζή)
2006 Trilogy – “Νησάκι στον Ωκεανό Part I”
2006 Trilogy, ντουέτο στο “Τατουάζ”
2007 ΝΕΒΜΑ feat. NiVo “Σε Παρακαλώ” διασκευή του τραγουδιού “Δικός σου για πάντα” του Ρακιντζή
2008 Trilogy, ντουέτο στο “Νησάκι στον Ωκεανό”
2008 Μιχάλης Ρακιντζής – Romana Panic ντουέτο στο “Παντού Εσύ”, σε σύνθεση Ρακιντζή
2009 Μιχάλης Ρακιντζής – Θάνος Καλλίρης – ντουέτο στο “Ανδρική Αλληλεγγύη”
2009 Elvin – “Σχολεία Τέλος” (μουσική και στίχοι)
2010 Soundtrack ταινίας “Show Bitch” (συμμετέχει ο Alex Trigs)
2011 Σοφία Αρβανίτη, ντουέτο στο “Μη Μου Μιλάς Για Καλοκαίρια”
2011 Alex Trigs, ντουέτο σε επτά αγγλικά κομμάτια
2011 Nadia Zahoor, ντουέτο σε δύο ινδικά τραγούδια
2011 Δήμητρα Τσαλοπούλου, ντουέτο στο “Do Not Disturb”
2011 Alex Trigs “I Was Born To Perform” (μουσική)
2011 Romana Panic – “Duga” (μουσική για το τραγούδι “Ne Kuni Se”)
2012 Ίαν Γκίλαν & Τόνι Αϊόμι – “WhoCares” (κομμάτι “Get Away”)
Συλλογές
1992 Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες Του Μιχάλη Ρακιντζή (Συλλογή με το πορτοκαλί)
2002 Instrumental Tracks (with magazine Cartel – Limited Edition – Custom Card Wallets) (album)
2006 Δεκατέσσερα Μεγάλα Τραγούδια
2006 Δεκατέσσερα Μεγάλα Τραγούδια “Second Edition” (με διαφορετικό εξώφυλλο)
2006 Έτσι Ξαφνικά (2cds)
Τηλεόραση
Σύνθεση και ερμηνεία τίτλων για τη σειρά της ΕΡΤ2 “Η αλεπού και ο μπούφος” (1987)
Σύνθεση και ερμηνεία τίτλων στο τραγούδι για την ταινία του “Ένα μωρό στο ταξί μου” (1989)
Συμμετοχή στο τραγούδι τίτλων για τη σειρά του Mega “Casa Di Macaroni” (1993), όπου είχε και διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο)
Σύνθεση και ερμηνεία των τίτλων της εκπομπής του Star Channel με την Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου, “Γεύση Ζωής” (1995)
Σύνθεση και ερμηνεία τίτλων για την εκπομπή “Στύλ Ελληνικό / Styl gr” με τον Θοδωρή Ρακιτζή (“Σάββατο βράδυ” το ομώνυμο τραγούδι) (2007)
Σύνθεση instrumental τίτλων για την εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη “Super Star” (2006-2009) του Star Channel
Σύνθεση τίτλων για την εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη “Super Star” του Star Channel (2010-2011)
Σύνθεση για την διαφήμιση του παστελιού “Jannis” (2011)
Σπύρος Καλαματιανός
Latest posts by Σπύρος Καλαματιανός (see all)
- Η Ελένη Γουρζή στο Μπαράκι της Διδότου - 30 Σεπτεμβρίου 2024
- 2010-2025 : Δεκαπέντε χρόνια Studio Κυψέλης - 30 Σεπτεμβρίου 2024
- Horror Film Festival - 20 Σεπτεμβρίου 2024
Καμία κριτική