Η σιωπή είναι μια μάχη και καθημερινή πάλη για όλα εκείνα που προσπερνάμε, χωρίς να εκφράζουμε πραγματικά συναισθήματα.

Συνέντευξη στην Μαρία Αγγέλου

– Πώς αντιλαμβάνεσαι κάθε μουσική συνάντηση που έχεις με το κοινό σου και ποιά είναι η ανταπόκριση που εισπράττεις από αυτό;

Δημήτρης Βοζαΐτης: Για μένα, είναι σαν να είναι η πρώτη μου φορά επί σκηνής και ανυπομονώ κάθε φορά να συνδεθώ συναισθηματικά με τους ανθρώπους που με τιμούν και με στηρίζουν. Είναι μια σχέση δούναι και λαβείν και είμαι ευγνώμων για αυτό που πραγματικά εισπράττω σε κάθε μου εμφάνιση.

– Ποιό στοιχείο της μουσικής σε ενέπνευσε να ασχοληθείς επαγγελματικά μαζί της;

Δημήτρης: Νομίζω ξεκάθαρα ότι ανυψώνει το πνεύμα και ποτίζει την ψυχή. Θα σου αναφέρω αυτό που έχει πει ο Πλάτων, «μουσική είναι η κίνηση του ήχου να φτάσει την ψυχή και να της δείξει την αρετή».

– Τί προκλήσεις πιστεύεις ότι καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος καλλιτέχνης, που κάνει τα πρώτα του βήματα στην μουσική;

Δημήτρης: Η πιο μεγάλη πρόκληση, είναι να μην χάσεις τον εαυτό σου. Είναι ένα επάγγελμα λυτρωτικό μεν, αλλά συνάμα απαιτεί πολλές και καθημερινές θυσίες. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Αν πέσεις στην παγίδα να προσπαθήσεις να γίνεις κάτι που νομίζεις ότι θα ήταν αρεστό να είσαι και όχι ο εαυτός σου, το παιχνίδι έχει χαθεί.

– Ποιό τραγούδι άλλου καλλιτέχνη που έχεις ερμηνεύσει, θα ήθελες να ήταν δικό σου και γιατί;

Δημήτρης: Υπάρχουν πολλά τραγούδια, που με αγγίζουν και πολλές φορές απαρτίζουν το πρόγραμμα των παραστάσεων μας. Αν θα διάλεγα ένα από αυτά, θα ήταν το «Εν λευκώ» των Καραμουρατίδη και Ευαγγελάτου, λόγω της ελπίδας που εκπέμπει η μουσική του και της ψυχικής δύναμης που πηγάζει από τους στίχους του.

– Πώς θα περιέγραφες το ρεπερτόριό σου;

Δημήτρης: Σύγχρονο, έντεχνο και ταυτόχρονα με μια μυρωδιά από το παρελθόν, που είναι πάντα «δάσκαλος» για το παρόν και το μέλλον. Οι επιλογές φέρουν πάντα στοιχεία ρομαντικά, αλλά και με μηνύματα προς την αγάπη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

– Ποιές αλλαγές έχεις εντοπίσει στον χώρο της μουσικής;

Δημήτρης: Οι αλλαγές έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομική κρίση. Το μεγαλύτερο φαινόμενο που έχω παρατηρήσει εγώ προσωπικά, είναι η στροφή του κοινού στις μικρότερες μουσικές σκηνές, που προσφέρουν την ίδια και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερη ποιότητα διασκέδασης από τα μεγάλα κέντρα διασκεδάσεως και μιλάω για οποιοδήποτε είδος μουσικής και αν αρέσει.

Ανυπομονώ κάθε φορά να συνδεθώ συναισθηματικά με τους ανθρώπους που με τιμούν και με στηρίζουν και είμαι ευγνώμων για αυτό που πραγματικά εισπράττω σε κάθε μου εμφάνιση.

dsc_0550-copy

– Πώς εμπνεύστηκες τον τίτλο της επερχόμενης εμφάνισής σου στο Kremlino;

Δημήτρης: Είναι ο τίτλος των παραστάσεων, που ξεκίνησε από την «Αρχιτεκτονική» μουσική σκηνή και ταξιδεύει προς τον Πειραιά και το «Κρεμλίνο». «Μεγάλες Αγάπες» είναι η κεντρική ιδέα από το ρεφρέν του τραγουδιού «Ένας Κόκκινος Μήνας». Είναι όλα εκείνα που κάνουν εμένα και την ομάδα μου να ελπίζουμε και να μην ξεχνάμε ποτέ, όπως τις μεγάλες αγάπες μας.

– Με ποιά κριτήρια επιλέγεις τους συνεργάτες σου;

Δημήτρης: Βασικό κριτήριο για μένα, είναι πάντα η επικοινωνία αρχικά και μετά εννοείται πως είναι το ταλέντο και οι γνώσεις. Όσον αφορά το Φώτη Ματζαρίδη που γράφει την μουσική μας, θεωρώ ότι είναι μοναδικός στο είδος του, μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και ταλέντου που σε μαγνητίζει. Τον Στράτο Αλημπατέ σαν στιχουργό, τον διακρίνει μια έντονη παρατηρητικότητα για όσα συμβαίνουν γύρω μας και μια ατελείωτη δίψα για ζωή.

– Πώς θα παρουσίαζες την νέα σου ζωντανή εμφάνιση στο Kremlino; Τί να περιμένει από εσένα το κοινό σου;

Δημήτρης: Έχουμε ετοιμάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με επιλογές από την σύγχρονη έντεχνη, μουσική ελληνική σκηνή, αλλά και από το διεθνές ρεπερτόριο. Ένα πρόγραμμα προσεγμένο με αγάπη, που μπορεί να ικανοποιήσει το ευρύ κοινό με τα διάφορα συναισθήματα που προσφέρει.

– Το καινούριο σου τραγούδι τιτλοφορείται «Σιωπή». Αν μπορούσες να το περιγράψεις σε κάποιον που δεν το έχει ακούσει ακόμα, τί θα έλεγες γι΄αυτό;

Δημήτρης: Είναι ένα επιβλητικό tango με ιδιαίτερους στίχους, που συνυπάρχουν ρομαντικά και μιλάνε για την πάλη του εαυτού μας με την αναζήτηση της αγάπης και της λύτρωσης.

– Τί αντιπροσωπεύει για σένα η σιωπή, στην οποία αναφέρεσαι στο νέο σου τραγούδι;

Δημήτρης: «Σιωπή, να καίει στη διαδρομή» όπως αναφέρουν οι στίχοι. Μια μάχη και καθημερινή πάλη για όλα εκείνα που προσπερνάμε χωρίς να εκφράζουμε πραγματικά συναισθήματα, κρατώντας μια διακριτική «σιωπή».

– Τί καινούριο ετοιμάζεις, όσον αφορά την μουσική σου σταδιοδρομία;

Δημήτρης: Νέα τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, συμμετοχή σε μια συλλογική δισκογραφική δουλειά με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και νέες εμφανίσεις σε Αθήνα και επαρχία.

Το παρελθόν είναι πάντα «δάσκαλος» για το παρόν και το μέλλον.

dsc_0129