Γράφει η Mαρία Αγγέλου

Αποτελεί την πεμπτουσία της ζωής του ανθρώπου, εκβάλλοντας σε κάθε στάδιο της δημιουργικής του πορείας στο μονοπάτι του χρόνου. Έχει υμνηθεί από όλες τις μορφές της τέχνης ως μια έννοια άχρονη και αδάμαστη, ενώ ο κόσμος της λογοτεχνίας έχει επαινέσει και υποκλιθεί στην παντοδυναμία του, ήδη από τα πανάρχαια χρόνια. Χαρακτηριστικό σημείο της μακραίωνης συνεισφοράς του και της ατελεύτητης έμπνευσης που προσφέρει η επαφή μαζί του, θεωρείται η κατά τον Ησίοδο μυθολογική αναγωγή του σε αυτογέννητο στοιχείο, που μαζί με το χάος και την γαία διαμόρφωσαν τον κόσμο.

Ο λόγος για τον έρωτα, που έχει αφήσει το στίγμα του σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου βιώματος, εναλλάσσοντας ρόλους με τον ίδιο του τον εαυτό και προσφέροντας μια πληθώρα συγκινήσεων, που αγγίζουν τόσο την μέση, όσο και τις άκρες του φάσματος των συναισθημάτων, δαμάζοντας έτσι ακόμα και τους πιο κραταιούς και άκαμπτους χαρακτήρες.

Αυτό το τόσο ουσιαστικό και χειμαρρώδες στοιχείο της ζωής, τον έρωτα, επέλεξε ως πυξίδα του ο χαρισματικός ερμηνευτής Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης για να τον οδηγήσει στα χνάρια μιας πλειάδας σπουδαίων τραγουδιών, που παρέμειναν το ίδιο αναλλοίωτα, όπως και το θέμα με το οποίο καταπιάστηκαν…

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ένα αφιέρωμα στις καντάδες και την αισθητική τους με τίτλο «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το θέμα της παράστασης και άμα τω ακούσματι μας προδιαθέτει γι΄αυτό που ακολουθεί. Εκεί που ο έρωτας, διάφανος και γλαφυρός, ακούει μια φωνή κι έναν αναστεναγμό, σαν πρίμο σεκόντο κι οι σκάλες, το σκηνικό μιας «απόστασης ευγενείας» λίγο πριν την ένταση του λυγμού. Ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, στην πιο ώριμή του φάση καλλιτεχνικά, «χτίζει» στη «Σφίγγα» με νότες, λέξεις και χρώματα, ευαίσθητες στιγμές μουσικής και πρόζας ενός άδολου έρωτα. Αν υπήρξε αλήθεια η Αρετούσα, τότε κι ο Ερωτόκριτος βρίσκει τη ρωγμή στο σήμερα για να εκφραστεί και να τοποθετηθεί ξανά… για την τιμή, τη φιλία και το κουράγιο.

44573179_274423190074429_4573032206116585472_nΗ κριτική μας:

Με τον τίτλο «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου» από το ομώνυμο τραγούδι του 1961, συστήθηκε στο κοινό η μουσική παράσταση του Κωνσταντίνου Θαλασσοχώρη, δίνοντας βήμα στον απόλυτο διαφεντευτή, τον έρωτα, ο οποίος ξεχύθηκε να παρασύρει τους θαμώνες της μουσικής σκηνής «Σφίγγα» σε ένα μοναδικά νοσταλγικό ταξίδι στα μελωδικά σοκάκια του χθες.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μουσική παράσταση με έντονα θεατρικά στοιχεία, τα οποία αγκάλιασαν ιδανικά τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν, τυλίγοντάς τα με την αύρα μιας ολόκληρης εποχής και δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την μέθεξη των θεατών. Η προσεγμένη σκηνοθεσία, καθώς και τα υπέροχα κείμενα ανήκουν στον ίδιο τον Κωνσταντίνο Θαλασσοχώρη, ο οποίος εμφανίστηκε έμπροσθεν του κόσμου ως γοητευτικός τροβαδούρος ενός αλλοτινού καιρού, έτοιμος να εμπνεύσει με την παρουσία και το πάθος του το φιλοθεάμον κοινό.

Με τραγούδια ενδελεχώς διαλεγμένα από τον ταλαντούχο αοιδό, ώστε να αποπνέουν όλες τις εκφάνσεις του έρωτα, είτε ευχάριστες, είτε πιο μελανόχρωμες, ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης εισήγαγε περίτεχνα τους παρευρισκομένους στον κόσμο της καντάδας, μιας τέχνης με ιδιαίτερη άνθιση σε πρότερες εποχές. Μιας τέχνης συνυφασμένης με τον λυρισμό που ξυπνάνε τα ρομαντικά σκιρτήματα, μιας τέχνης που εκφραζόταν μοναδικά με την συνοδεία εγχόρδων κάτω από τα παραθύρια νεαρών κοριτσιών. Αυτήν την αισθητική προσέγγισε με τις ξεχωριστές του ενορχηστρώσεις ο γνωστός ερμηνευτής, αλλά και με το γενικότερο στήσιμο του προγράμματος.

Το πλούσιο ρεπερτόριο της παράστασης ταξίδεψε τους ακροατές σε ποικίλους σταθμούς της μουσικής μας κληρονομιάς, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τραγουδιών, ανάμεσα στα οποία ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης ερμήνευσε «Το τραμ το τελευταίο»,«Ένας ουρανός μ’ αστέρια»,«Άνοιξε το παράθυρο»,«Πιο καλή η μοναξιά»,«Πες μου μια λέξη»,«Αχ!Αγάπη»,«Εγώ θα κόψω το κρασί»,«Αν σ΄αρνηθώ αγάπη μου»,«Σ΄αγαπώ σ΄όλες τις γλώσσες», ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με το υπέροχο τραγούδι του τίτλου, το «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου».

Η προσεγμένη σκηνοθεσία, καθώς και τα υπέροχα κείμενα ανήκουν στον ίδιο τον Κωνσταντίνο Θαλασσοχώρη, ο οποίος εμφανίστηκε έμπροσθεν του κόσμου ως γοητευτικός τροβαδούρος ενός αλλοτινού καιρού, έτοιμος να εμπνεύσει με την παρουσία και το πάθος του το φιλοθεάμον κοινό.

44555561_299942697496817_6935256294701924352_nΑπό το πρόγραμμά του δεν έλειψε η προσθήκη παραδοσιακών τραγουδιών, όπως είναι το «Σ΄αγαπώ γιατί είσ’ ωραία»,«Γιαλό γιαλό» και «Βασιλικός θα γίνω», ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εκτέλεση ενός μεγάλου μέρους του αφηγηματικού κρητικού ποιήματος «Ερωτόκριτος», το οποίο τίμησε δεόντως με την προσοχή του ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης.

Το φιλόδοξο μουσικό εγχείρημα του ερμηνευτή οφείλει την καλαισθησία του, καθώς και το επιτυχημένο του αποτέλεσμα και στην ύπαρξη δύο ικανότατων συντελεστών, που έδωσαν πνοή στο όραμα του Κωνσταντίνου Θαλασσοχώρη, όπως επίσης και στην guest εμφάνιση της Αιμιλίας Φασιλή (Kulamacus the band). Στον ρόλο του ραδιοφωνικού εκφωνητή εμφανίστηκε ο Λίνος Αρσένης, ο οποίος υπηρέτησε το μουσικό πρόγραμμα με απόλυτη πιστότητα στον χαρακτήρα που ενσάρκωσε. Ευδιάθετος, με ζωτικότητα και με όμορφη χροιά φωνής, όπως θα άρμοζε σε έναν εκφωνητή της δεκαετίας του΄50, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, συστήνοντάς τους με σεβασμό κάθε τραγούδι ξεχωριστά και συμπαρασύροντάς τους σε αυτό το μουσικό ταξίδι στον χρόνο. Σε αυτό βοήθησε και η παρουσία της Ήρας Σαλταγιάννη, που υποδύθηκε εύστοχα την νεαρή ακροάτρια του προγράμματος και θαυμάστρια του Κωνσταντίνου Θαλασσοχώρη. Μια παρουσία γλυκιά, φρέσκια, αθώα, ντυμένη στο κλίμα της εποχής, λειτούργησε άνετα ως ευχάριστο οπτικό, αλλά και μουσικό ερέθισμα και ερμήνευσε δύο σπουδαία τραγούδια, που αποκάλυψαν τις όμορφες φωνητικές της ικανότητες, το «Ας ερχόσουν για λίγο» και το «Θέλω να σε δω».

44518060_748495065542864_4050106984207220736_nΌσον αφορά την μουσική επένδυση της ενδιαφέρουσας παράστασης, ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης επέλεξε να πλαισιωθεί από τρεις αξιολογότατους μουσικούς, τον Μιχαήλ Άγγελο Νιάρχο στην κιθάρα, τον Αντώνη Σταύρου στο ακορντεόν και τον Βασίλη Παπαχρήστου στο πιάνο, οι οποίοι συνέβαλλαν με την άψογη ερμηνευτική τους προσέγγιση στο συνολικό αποτέλεσμα, εκτοξεύοντας το επίπεδο της αρτιότητας στα ύψη και αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στην τέχνη.

Η καλλιτεχνική αξία της μουσικής παράστασης «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου» έγκειται στην εις βάθος γνώση και απόδοση των τραγουδιών που την απαρτίζουν, αλλά και στην έρευνα που διενεργήθηκε πάνω στο κλίμα της εποχής και την φιλοσοφία των καντάδων, καθώς και του κοινωνικού πλαισίου που ενθάρρυνε την έκφρασή τους. Μια παράσταση φτιαγμένη με σεβασμό, τρυφερότητα και μεράκι, με στόχο τόσο την τέρψη, όσο και την γνωριμία με ένα είδος μουσικής έκφρασης που αποτελεί μέρος της ιστορίας μας. Η παράσταση υπόσχεται να ταξιδέψει εκ νέου το κοινό της, γι΄αυτό και επαναλαμβάνεται στην μουσική σκηνή «Σφίγγα» την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου με την ενδιαφέρουσα guest εμφάνιση της Νικόλ Σαραβάκου αυτή τη φορά. Μην την χάσει κανείς!

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μουσική παράσταση, φτιαγμένη με σεβασμό, τρυφερότητα και μεράκι, με στόχο τόσο την τέρψη, όσο και την γνωριμία με ένα είδος μουσικής έκφρασης που αποτελεί μέρος της ιστορίας μας. Με έντονα θεατρικά στοιχεία, τα οποία αγκάλιασαν ιδανικά τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν, τυλίγοντάς τα με την αύρα μιας ολόκληρης εποχής και δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την μέθεξη των θεατών.

44757113_2205923803069892_8310128901573574656_nΤαυτότητα παράστασης:

Ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης τις Πέμπτες 18 και 25 Οκτωβρίου, μας προσκαλεί στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» σε ένα αφιέρωμα στις καντάδες και την αισθητική τους με τίτλο «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου». Ο τίτλος είναι από το ομώνυμο τραγούδι του 1961 (σε στίχους των Χαράλαμπου Βασιλειάδη και Νίκου Μουρκάκου, σε ενορχήστρωση, solo μπουζούκι και μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα) με ερμηνευτές τον Πέτρο Αναγνωστάκη και την Ρούλα Καλάκη. Ταιριάζει απόλυτα με το θέμα της παράστασης και άμα τω ακούσματι μας προδιαθέτει γι΄αυτό που ακολουθεί. Εκεί που ο έρωτας, διάφανος και γλαφυρός, ακούει μια φωνή κι έναν αναστεναγμό, σαν πρίμο σεκόντο κι οι σκάλες, το σκηνικό μιας «απόστασης ευγενείας» λίγο πριν την ένταση του λυγμού.

Καλεσμένες του οι Αιμιλία Φασιλή από το συγκρότημα «Kulamacus» (18/10) και η Νικόλ Σαραβάκου (25/10).

Ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, στην πιο ώριμή του φάση καλλιτεχνικά, «χτίζει» στη «Σφίγγα» με νότες, λέξεις και χρώματα, ευαίσθητες στιγμές μουσικής και πρόζας ενός άδολου έρωτα.

Αν υπήρξε αλήθεια η Αρετούσα τότε κι ο Ερωτόκριτος βρίσκει τη ρωγμή στο σήμερα για να εκφραστεί και να τοποθετηθεί ξανά… για την τιμή, τη φιλία και το κουράγιο.

Μαζί του οι μουσικοί Βασίλης Παπαχρήστου στο πιάνο, Μιχαήλ Άγγελος Νιάρχος στην κιθάρα και Αντώνης Σταύρου στο ακορντεόν. Συμμετέχουν οι Ήρα Σαλταγιάννη και Λίνος Αρσένης. Η φωτογράφιση έγινε από τον Τίμο Σταμάτη.

Ώρα έναρξης: 21.30

Είσοδος σε τραπέζι: 13 ευρώ με μπύρα ή κρασί.

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής.
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13).
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
sfigamusic@gmail.com
44481944_2178413752177430_4930392563388514304_n

Φωτογραφίες: Σωτήρης Κυπραίος
afisa