Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Θα μπορούσε ο διάσημος ανά την υφήλιο κιθαρίστας Guthrie Govan να παίξει τη μουσική του Γιώργου Φακανά και του YFG (Υiorgos Fakanas Group); Θα μπορούσε ο Γιώργος Φακανάς και το γκρουπ του να παίξουν χωρίς τη συνοδεία πνευστών σε rock fashion ρυθμό; Η απάντηση είναι σαφέστατα θετική και υπάρχουν αποδείξεις γι΄αυτό. «Αθηνά Live», Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Απριλίου. Guthrie Govan και Yiorgos Fakanas Group μαζί!

Για άλλη μια φορά!

Δυο βραδιές- δυο ζωντανές ηχογραφήσεις! Δυο βραδιές, που ο ταλαντούχος κιθαρίστας βάζει στοίχημα με τον εαυτό του και ξεφεύγοντας από το στυλ των δικών του συνθέσεων, γίνεται ο leader του YFG και δημιουργεί κάτι εντελώς νέο στα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα.

Mε την εντυπωσιακή συμμετοχή του εκπληκτικού Δημήτρη Σεβδαλή στα πλήκτρα και του δυναμικού ντράμερ Μένιου Πασιαλή, ο Γιώργος Φακανάς και ο Guthrie Govan ένωσαν τις δυνάμεις τους σε κάτι εντελώς καινοτόμο, το οποίο ηλέκτρισε και έβαλε φωτιά στη σκηνή του «Αθηνά Live».

Μερικά από τα υπέροχα κομμάτια του «Interspirit» άλμπουμ του Γιώργου Φακανά, απέκτησαν μια εντελώς διαφορετική υφή στις χορδές του Guthrie Govan, παντρεύοντας με έναν επαναστατικό τρόπο γεμάτο μαγεία, στοιχεία ροκ μαζί με στοιχεία τζαζ μουσικής.

img76618_d956a58e63d24ae4813fb0effa55ae03Η συνεργασία αυτή μεταξύ των δύο ταλαντούχων μουσικών δεν είναι καινούργια, μια και έχουμε ήδη θαυμάσει τον κιθαρίστα μας στον ίδιο χώρο να παρουσιάζει με το προσωπικό του σχήμα το θρυλικό του cd «Erotic cakes». Αξίζει να αναφερθεί και η από κοινού σειρά από συναυλίες σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου, με μεγάλη απήχηση και επιτυχία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις πόλεις που έπαιξαν: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ρώμη, Πίζα, Τορίνο, Μάντοβα, Κωνσταντινούπολη και πάλι Αθήνα.

O Guthrie Govan, ο κιθαρίστας που έχει θέσει δεδομένα στο πώς κάποιος παίζει σωστά ηλεκτρική κιθάρα, έχει τελέσει για πέντε χρόνια μέλος των πολυπλατινένιων Asia. Έχει επίσης συμμετάσχει στο προοδευτικό project «GPS» με τους John Payne, Jay Schellen (ex- ASIA) και Ryo Okumoto, καθώς επίσης και σε σχήματα σαν τους «The Young Punx», «The Fellowship», και τους «The Aristocrats». Είναι συγγραφέας  δυο βιβλίων, του «Creative Guitar 1: Cutting Edge Techniques» και του «Creative Guitar 2: Advanced Techniques». Είναι επίσης γνωστή η διδακτική του πείρα σε καταξιωμένα μουσικά ινστιτούτα, όπως τα «Thames Valley University», «Guitar Institute In Action», «Academy of Contemporary Music» και το «Brighton Institute of Modern Music».

Η εμφανής τόλμη του να συνδυάζει πάνω στην ταστιέρα του τεχνικές από επώνυμους κιθαρίστες, όπως ο Albert King και ο Allan Holdsworth, τον έχει κατατάξει ανάμεσα στους πιο επιφανείς συνεχιστές της λαμπρής πορείας τους.

O Γιώργος Φακανάς είναι ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους μουσικούς της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.

Το 1980 συμμετείχε στην ιστορική ηχογράφηση της «Λιλιπούπολης» με το Μάνο Χατζιδάκι και από τότε μέχρι το 1995, έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις σε πάνω από 800 δίσκους της ελληνικής μουσικής σκηνής. Είναι ιδρυτής της ομάδας ISKRA και μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ορχήστρα jazz της ΕΟΚ. Έχει ηχογραφήσει 9 προσωπικά CD («Α New Day», «Parastasis», «Horizon», «Amorosa», «Stand Art», «Echoes», «Domino», «Interspirit», «Maestro») μέσα στα οποία συμμετέχει ολόκληρη η ελληνική jazz σκηνή, καθώς και μερικοί από τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου όπως: Dave Weckl, Anthony Jackson, Frank Gambale, Mike Stern, Mitch Forman, Wallace Roney, Lenny White, Brett Garsed, Bob Franceschini κ.α. Το κυριότερο όμως για τον Γιώργο Φακανά είναι ότι συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιδιότητα του δασκάλου με αυτή του μουσικού.

31108290_1782797705096893_3567915591264036740_n

Ως δάσκαλος, έχει διδάξει ηλεκτρικό μπάσο σε πάνω από 800 μπασίστες και έχει εκδώσει 18 εκπαιδευτικά βιβλία για το ηλεκτρικό μπάσο και τη σύγχρονη θεωρία της μουσικής. Μεγάλα διεθνή μουσικά περιοδικά έχουν κάνει σπουδαίες κριτικές για τη δισκογραφία του, κατατάσσοντάς τον στους καλύτερους και δημιουργικότερους μπασίστες και συνθέτες της σύγχρονης μουσικής. (Αμερικάνικο Bass Player, Bass musician magazine, Modern Drummer, Bass guitar magazine, Rhythm magazine κλπ).

Σε αυτό το πνεύμα και σε αναλογία με τη στενή σχέση δάσκαλου και μαθητή, είναι επίσης ιδιοκτήτης του «Ωδείου Γιώργου Φακανά». Ένα μουσικό σπίτι, το οποίο ξεφεύγει από τη συντηρητική άποψη της τυπικής και κλασικής μετάδοσης της μουσικής και με την προσθήκη νέων μέσων και τεχνικών μάθησης, έρχεται σε επαφή με τη διεθνή μουσική γλώσσα και αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων ονομάτων της διεθνούς σκηνής, που τιμούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον χώρο αυτόν.

Σύμφωνος με το πνεύμα αυτό, ο πολυδραστήριος Γιώργος Φακανάς μας καλεί όλους, με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 28 Απριλίου στο Athens Drum Festival, για να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε από κοντά τους καλύτερους ντράμερ. Πού αλλού; Στο «Αθηνά Live»!

«Αθηνά Live»
Λ. Ποσειδώνος 3, Παραλία Μοσχάτου- Ν. Φαλήρου
Τηλ. 210 4813605- 210 4819355
e-mail: arsnova@fakanas.gr
www.fakanas.gr
31288929_1784502734926390_3109158180954980478_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου