Γράφει η Στεύη Τσούτση

Το όνομα της είναι Μάρθα Φρόυντ.
Αν την ρωτούσες πιθανόν να σου έλεγε πως θα προτιμούσε να την ξέρουν απλά ως Μάρθα, μια γυναίκα, σύζυγο και μητέρα. Μα όπως και με άλλες σαν κι αυτήν, το επώνυμο της ήταν αυτό που καθόρισε και την ταυτότητα της, τη ζωή της ολόκληρη.
Είναι η Μάρθα Φρόυντ και στάθηκε δίπλα στο πλευρό του μεγάλου καθηγητή, του πατέρα της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόυντ.

Πως είναι να ζεις δίπλα σε έναν άνθρωπο που έχει αποκρυπτογραφήσει την ανθρώπινη ύπαρξη; Πως είναι να είσαι η σύντροφος της ζωής του και ταυτόχρονα μια γυναίκα με επιθυμίες, πάθη κι όνειρα;

Το ημερολόγιο της κοινής ζωής του διάσημου ζευγαριού, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Φωτεινής Τσαλίκογλου, παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου Τέσσερις Εποχές-Γιάννης Μόρτζος.

Η Γιούλη Ζήκου και ο Πέτρος Αποστολόπουλος ενσαρκώνουν τους βασικούς ρόλους και θέτουν τη σχέση της Μάρθας και του Σίγκμουντ στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης.

Μέσα από τα όνειρα της Μάρθας ξετυλίγεται ο κόσμος της. Τα πάθη, οι κρυφές επιθυμίες, οι φόβοι, οι ανησυχίες της. Κι ο Σίγκμουντ είναι εκεί για να τα εξηγήσει. Είναι εκεί για να απολογηθεί για όσα η σύζυγος έχει να του καταλογίσει, για όσα η γυναίκα στερήθηκε, για όσα η Μάρθα φυλάει μέσα της.

Μια παράσταση μεταξύ μνήμης κι ονείρου παρουσιάζεται επί σκηνής.Η υπέροχη σκηνοθεσία αναδεικνύει ένα εξαιρετικό κείμενο. Το φως και η μουσική έρχονται να δέσουν αρμονικά στο σύνολο και τα όνειρα, οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του θεατή.

Ο Πέτρος Αποστολόπουλος είναι ιδανικός για το ρόλο του Φρόυντ. Με την βαθιά κι επιβλητική φωνή του υποδύεται άριστα τον πατέρα της ψυχανάλυσης. Η ερμηνεία του είναι τόσο καλή, που κάνει το θεατή να νιώθει πως αν ξάπλωνε στην καρέκλα της ψυχανάλυσης, θα μπορούσε σε αυτόν το θεατρικό Φρόυντ να ανοίξει τα εσώψυχά του.

Όσο για τη Γιούλη Ζήκου; Είναι η αδιαπραγμάτευτη πρωταγωνίστρια του έργου. Η παρουσία της γεμίζει τη σκηνή. Γίνεται η Μάρθα Φρόυντ με έναν τρόπο απόλυτο κι επιβλητικό. Οι κινήσεις, οι χρωματισμοί της φωνής, το συναίσθημα που η ηθοποιός βγάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, κάνουν το θεατή να χάνει το χώρο και το χρόνο. Τον κάνει να βρίσκεται άλλοτε μέσα στο σπίτι του Φρόυντ κι άλλοτε μέσα στο μυαλό και τα όνειρα της γυναίκας του. Η Μάρθα Φρόυντ ήταν μια παθιασμένη γυναίκα. Όμοια παθιασμένη είναι και η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας.

Η παράσταση «Εγώ η Μάρθα Φρόυντ» είναι εξαιρετική. Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε κι εσείς ένα ταξίδι αναζήτησης στον ονειρικό κόσμο και στα βάθη της ανθρώπινης επιθυμίας,δεν έχετε παρά να σπεύσετε να τη δείτε. Βγαίνοντας από το θέατρο, πέρα από την ευχαρίστηση που πάντα δίνει μια καλή παράσταση, θα νιώθετε πως έχετε αποκρυπτογραφήσει κι ένα κομμάτι του εαυτού σας.


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

GIOYLH-ZHKOY-PETROS-APOSTOLOPOYLOS_1-785x1024Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ
Δραματοποιημένη Λογοτεχνία
σε σκηνοθεσία Γιούλης Ζήκου

Θέατρο Τέσσερις Εποχές

Στεύη Τσούτση

Στεύη Τσούτση

Η Στεύη Τσούτση γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μα δεν κατάφερε στιγμή να απαρνηθεί την καλλιτεχνική της φύση. Ανήσυχο πνεύμα από μικρή, ασχολείται με τη λαογραφία, τη λογοτεχνία, το χορό και τη μουσική.
Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσαγράφοντας για ανθρώπινες σχέσεις, αυτογνωσία, λογοτεχνία, θέατρο και μουσική.
Αρχισυντάκτρια του www.anapnoes.gr ενώ μετρά συνεργασίες με δημοφιλείς ιστοσελίδες, όπως www.diaforetiko.gr, www.politismos.net, www.ilov.gr,www.thessalonikiartsandculture.gr κ.α
Σύντομα, πρόκειται να κυκλοφορήσει και το πρώτο της βιβλίο.
Στεύη Τσούτση