Ο Νίκος Χανιωτάκης δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αφού μετά την επιτυχία του στο «Κουλοχέρη» έρχεται να υπογράψει σκηνοθετικά και το ‘’Fuga’’ με μία ιδιαίτερα ρυθμική και πολύπλευρη σκηνοθεσία που κατόρθωσε να εξισορροπήσει το κωμικό με το τραγικό και να αναδείξει την πολυεπίπεδη δράση του έργου , προκαλώντας παράλληλα άφθονο γέλιο.
Σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ξεκινάει η παράσταση αφού αρχικά είναι ασαφής ο διαχωρισμός πλατείας και σκηνής – ο Αλέξανδρος Μυλωνάς βρίσκεται στον σκηνικό χώρο, παίζει στο πιάνο ένα ευχάριστο χιουμοριστικό τραγούδι τη στιγμή που τα φώτα της πλατείας δεν έχουν σβήσει. Πολύ έξυπνο σκηνοθετικό εγχείρημα ως μία πρώτη επικοινωνία του κοινού με τον πρωταγωνιστή- ήρωα της ιστορίας που δεν είναι άλλος, από τον διεφθαρμένο Υπουργό που περίτεχνα ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Μυλωνάς.
Επί σκηνής βρίσκεται το εσωτερικό της βίλλας του Υπουργού που απαρτίζεται από μοντέρνα σκηνικά με αρκετά λιτή και ξεχωριστή διακόσμηση που κερδίζει τον θεατή από την πρώτη στιγμή, καθώς είναι ένας συνδυασμός καλαίσθητων επίπλων και χρωμάτων που επιμελήθηκε πολύ πετυχημένα η Άννα Μαχαιριανάκη. Στην καλαισθησία αυτή του σκηνικού χώρου συμβάλει και ο φωτισμός που τόσο προσεγμένα χειρίζονται οι Χριστίνα Θανάσουλα με την Μαριάντζελα Σεφεριάν.
Το σύνθημα για να ξεκινήσει μια σειρά από ανατροπές και κωμικοτραγικές συγκρούσεις δίνει η απόπειρα αυτοκτονίας του Υπουργού με φόντο ένα σκάνδαλο που έχει αποκαλυφθεί και τον αναγκάζει να υποβάλει παραίτηση από τον πολιτικό του ρόλο και τελικά από την ίδια του τη ζωή…! Τη λύση έρχεται να δώσει η είσοδος μιας μυστηριώδους πλασιέ στην βίλλα του Υπουργού, που λαμπρά ερμηνεύει η Φαίη Ξυλά. Σε αυτή τη σκηνή ξεκινάει ένα έξυπνο παιχνίδι αντιθέσεων. Ο δυστυχισμένος αλλά πολύ πλούσιος Υπουργός θέλει να βάλει τελεία στην ιστορία της ζωής του και η φτωχή και με ουσιαστικά προβλήματα δυστυχισμένη κοπέλα προσπαθεί να βγάλει μερικά χρήματα για να συνεχίσει τη βασανιστική πορεία της ζωής της… Η πιο εμφανής αντίθεση των δύο ρόλων έγκειται σκηνικά, στο γεγονός ότι η πλασιέ είναι μία ζωηρή και γεμάτη ενέργεια παρουσία ενώ ο Υπουργός αντιμετωπίζει πλέον τη ζωή με άρνηση. Στη συνέχεια αυτό το mood ανατρέπεται και μέσα από την λυπηρή εξομολόγηση της πλασιέ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά στο σπίτι της, η παράσταση μπαίνει για λίγο στα χωράφια της μαύρης κωμωδίας.
Υποκριτικά, η παράσταση αποτελείται από αξιόλογους ηθοποιούς που έχουν αναδειχθεί στο ελληνικό θέατρο μέσα από την εξαιρετική δουλειά τους. Όλος ο θίασος των ηθοποιών ξεχωρίζει, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ο τόσο έμπειρος ηθοποιός Αλέξανδρος Μυλωνάς αποτελεί μια μοναδική παρουσία επί σκηνής, το κοινό γελά, τον επικροτεί και τον χειροκροτεί αφού ξέρει να χειρίζεται άψογα τον ρόλο που έχει αναλάβει και φυσικά προσφέρει άφθονο γέλιο μέσα από αυτή την καλοδουλεμένη υποκριτική ικανότητα που διαθέτει.
Η Φαίη Ξυλά έχει αναλάβει έναν αβανταδόρικο και συγχρόνως δύσκολο ρόλο αφού μέσα από μία θεατρική ηρωίδα καλείται να υποδυθεί την φιλότιμη πλασιέ, την γυναίκα θύμα που την κακομεταχειρίζεται ο σύζυγός της, την γλυκιά σύντροφο του Υπουργού, την κομπιναδόρα-μέλος μιας ομάδας απατεώνων και τέλος την άπληστη εγωίστρια που δεν διστάζει να «τη φέρει» ακόμα και στους φίλους της…! Η Φαίη Ξυλά, μακριά από μανιέρες και με άριστο χειρισμό των μέσων της, ερμηνεύει τη Μάρθα ή αλλιώς, τη «γυναίκα αράχνη», που προσαρμόζεται ανάλογα στις εκάστοτε καταστάσεις, προσπαθώντας να επηρεάσει κατάλληλα, με όπλα την εξυπνάδα και τη θηλυκότητά της, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Ο ρόλος και το υποκριτικό ταλέντο του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου αγγίζουν το γκροτέσκο, αφού μέσα σε ένα υπερ-χιουμοριστικό κλίμα, υπογραμμίζει μέσα από έντονες σωματικές κινήσεις και εκφράσεις προσώπου τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που καλείται να ερμηνεύσει. Στην ανάδειξη αυτού του γκροτέσκο ρόλου έχει συμβάλλει και η ενδυματολογική επιλογή της Άννας Μαχαιριανάκη.
Πραγματικά σε ρόλο έκπληξη εμφανίζεται ο Γιώργος Χρανιώτης αφού με την πρώτη του κιόλας εμφάνιση επί σκηνής σκορπίζει γέλιο στους θεατές. Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής του, κρατάει αβίαστα την ιδιαιτερότητα της χροιάς της φωνής του που έχει αλλάξει για την ανάγκη του ρόλου που υποδύεται. Τέλος, η Μπέττυ Αποστόλου πετυχαίνει την ενσάρκωση ενός call-girl που με τόσο νάζι και σκέρτσο χειρίζεται ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι ούτε στιγμή χυδαίο αλλά αντίθετα, πολύ κωμικό. Σε αυτό συμβάλλει και η ενδυματολογική επιλογή που συνάδει με την εμφάνιση της Julia Roberts στο Pretty Woman που επίσης δεν είχε κανένα στοιχείο χυδαιότητας.
Η τελευταία γεύση από αυτή την εκπληκτική παράσταση είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο-σχόλιο επάνω στις σχέσεις ανάμεσα στην ιδεολογία και αισθητική της «ομοιότητας» από τη μία και της «διαφ-θ-οράς» από την άλλη. Μία κωμικοτραγική ιστορία με ήρωες έναν πολιτικό και μερικούς ανθρώπους της πιάτσας και της κομπίνας που ακόμα και μεταξύ φίλων δεν διστάζουν να φερθούν ύπουλα. Στη σύγχρονη εποχή αυτοί οι δύο κόσμοι είναι τόσο διαφορετικοί και συνάμα τόσο ίδιοι. Σε όλο το φάσμα της παράστασης διαφαίνεται η γνωστή ρήση του ελληνικού λαού «τα φαινόμενα απατούν».
Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου
Fuga
Κωμωδία
σε σκηνοθεσία Νίκου Χανιωτάκη
Θέατρο Olvio
Αναστασία Φιριππή
Το Θέατρο συνεχώς εξελίσσεται, έχει φωνή και άποψη, έχει κάτι νέο να πει με μία πρωτότυπη παρουσίαση.
Latest posts by Αναστασία Φιριππή (see all)
- Είδαμε την παράσταση “Δεσποινίς Τζούλια”, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη στο “Από Μηχανής” Θέατρο - 22 Μαρτίου 2017
- Μαυρίκιος Μαυρικίου: Μαγευτικό Ρεσιτάλ κλασικών μελωδιών στον ΙΑΝΟ - 10 Μαρτίου 2017
- Είδαμε την παράσταση “Το Δέντρο του Οιδίποδα” από την ομάδα Ιδέα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη - 3 Μαρτίου 2017
Καμία κριτική