Το θέατρο «Μπέλλος», ένα από τα πιο παλιά θέατρα της Αθήνας, βρίσκεται στο πιο ιστορικό σημείο της. Στην Πλάκα… σε μια άλλη πόλη μέσα στη σύγχρονη πόλη, το θέατρο φωτίζει και φωτίζεται από την ιστορία του χώρου, που είναι αποτυπωμένη σε κάθε σημείο του. Η αίθουσα με το πιάνο στην άκρη μαζί με μοντέρνες μινιμαλιστικές συνθέσεις, μοιάζει σαν μια μεγάλη σάλα δεξιώσεων που μας πηγαίνει σε μιαν άλλη εποχή και ταυτόχρονα μας κρατά στο παρόν με τις εκάστοτε παραστάσεις που παραθέτει.
Αυτή την περίοδο φιλοξενεί επίσης «Το ελεύθερο ζευγάρι» και το «Παιχνίδι ζωής». Μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους θεατρικούς προορισμούς, που το kallitexnes.gr συνιστά ανεπιφύλακτα.
Λίγα λόγια για το έργο:
Εκείνη: Η Νίνα. Εκείνος: Ο Βάνιας. Δυο ηθοποιοί, έχοντας ζήσει τον έρωτα και τον πικρό χωρισμό, έρχονται αντιμέτωποι στο σπίτι της Νίνας για την τελική πράξη του έργου. Ποιός είναι άραγε ο νικητής και ποιός ο χαμένος στην τελευταία αυτή σκηνή; Τί έχει περισσότερη αξία; Η αγάπη που όλα τα νικά, μα κάποιες φορές νικιέται ή ο θάνατος που από τίποτα και κανέναν δε νικιέται; Οι απαντήσεις από το στόμα της Νίνας και του Βάνια σας περιμένουν για να τις ερμηνεύσετε κατά το δοκούν, μέσα από μια παθιασμένη ιστορία αγάπης-μίσους.
Η κριτική μας:
Ο συγγραφέας Γιάννης Χαριτάτος, βασισμένος στα έργα και το στυλ του σύγχρονου Ρώσου συγγραφέα Έντβαρ Ρατζίνσκι, δημιούργησε ένα διαχρονικό θεατρικό έργο, το οποίο φέρνει αντιμέτωπα επί σκηνής αντίρροπα στοιχεία και καταστάσεις: άντρας-γυναίκα, αγάπη-μίσος, ψέμα-αλήθεια, δέσιμο-χωρισμός, ιλαρότητα-δράμα, ζωή-θάνατος.
Το σύγχρονο θέατρο κατέχει ως ατού το γεγονός ότι έχει την ελευθερία να συνδυάζει διάφορα είδη μέσα σε μια μόνο παράσταση. Στο συγκεκριμένο έργο συναντά κανείς ψήγματα από τον Σαίξπηρ, τον Μπέκετ και τον Ιονέσκο, στοιχεία από το theatre de boulevard, μα και στιγμές κωμωδίας και τραγωδίας μαζί. Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου έργου, έγκειται στο ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία βρίσκουν την πλήρη εφαρμογή τους πάνω σε μια θεατρική σκηνή, όπου παίζεται ένα θέατρο μέσα στο θέατρο. Μιλάμε δηλαδή για τέσσερις υπαρκτούς ρόλους, με μια κοινή αλήθεια όμως. Την εκδίκηση και τον θάνατο.
Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του έργου Βασίλης Θεοδώρου, έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο Studio Κυψέλης, έρχεται ξανά στο θέατρο «Μπέλλος» με νέο συμπρωταγωνιστή και νέες προσθήκες στο υπάρχον σενάριο και μας προσφέρει μια εντελώς ανανεωμένη παράσταση, με ακόμα πιο μαύρο χιούμορ και μεγαλύτερες ανατροπές! Έργο ζωής για τον ευφυέστατο και ταλαντούχο αυτόν καλλιτέχνη, ο οποίος είναι φανερό ότι επένδυσε όλο του το «είναι» για να φτιαχτεί η τόσο σύνθετη και ακριβής αυτή παράσταση. Το θέατρο μέσα στο θέατρο είναι εύκολο να δημιουργήσει ερωτηματικά, απορίες και παρανοήσεις, λόγω της συνθετότητας της πλοκής. Ο σκηνοθέτης μας όμως, εργαζόμενος με χειρουργική ακρίβεια και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, μας προσφέρει για άλλη μια φορά ένα σαφέστατο αποτέλεσμα, χωρίς όμως να μας στερήσει και την ελευθερία της προσωπικής άποψης στο τέλος του έργου. Το κοινό είναι εντελώς ελεύθερο να κρατήσει όποιο δίδαγμα θεωρεί ότι του προσφέρει η συγκεκριμένη παράσταση.
Εκείνο που με εντυπωσίασε από το πρώτο λεπτό, από την πρώτη παράσταση, είναι η σχολαστική και προσεκτική προσέγγιση και δουλειά του Βασίλη Θεοδώρου, τόσο σε σκηνοθετικό, όσο και σε πεδίο ερμηνείας. Άριστος σε κάθε δευτερόλεπτο. Καμία ανακρίβεια, αδυναμία ή υπερβολή. Μια άριστη σκηνοθεσία και μια κάτι παραπάνω από άριστη ερμηνεία.
Ως πρωταγωνιστής, ως Νίνα και ως Νίνα σε θεατρικό μέσα στο θεατρικό, ξεδιπλώνει όλο το φάσμα του ταλέντου του σε ένα παιχνίδι εναλλαγής ρόλων, σε ένα θεατρικό γεμάτο σασπένς με ψυχολογία θρίλερ, σε μια παράσταση όπου η Νίνα είναι σαφώς η πρωταγωνίστρια. Διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο τόσο το κωμικό, όσο και το τραγικό κομμάτι του έργου υιοθετώντας ένα γελαστό, φαινομενικά ανέμελο και χαρούμενο προσωπείο, το οποίο όμως όσο περνά η ώρα αφήνει να ξεφεύγουν κάποια μικρά ψήγματα του χάους που επικρατεί στο σκοτάδι της ψυχής της. Στην πραγματικότητα η Νίνα είναι ένας διαλυμένος ψυχισμός, που προδομένη από την αγάπη, από το γεγονός ότι έριξε το μωρό του Βάνια, από την παραμονή στο φρενοκομείο, οργανώνει με στρατηγική λεπτομέρεια ένα σχέδιο εξόντωσης στη φυλακή του ίδιου της του σπιτιού. Εκεί που βρίσκεται και το «μαυσωλείο» του Βάνια…
Μια ερμηνεία παιγμένη στην κυριολεξία πάνω στην κόψη του μαχαιριού, που ακροβατεί ανάμεσα σε πραγματικότητες, φαντασία και παράνοια χωρίς όμως να χάσει στιγμή την κομψότητα και την ισορροπία της. Μια ερμηνεία από τις καλύτερες που έχω δει ποτέ μου ως τώρα, ένας γυναικείος χαρακτήρας που ο Βασίλης Θεοδώρου τον βάφτισε να είναι ο ρόλος της ζωής του.
Αξέχαστη η αρχική σκηνή με τη συνομιλία στο τηλέφωνο και ακόμα πιο αξέχαστη η τελική εξέλιξη όλης αυτής της στιγμής, όταν τελικά αποκαλύπτεται η αλήθεια. Άριστος χειρισμός ενός μονολόγου ουσιαστικά, που μας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή!
Η Νίνα, φυλακισμένη στον δικό της κόσμο, κατορθώνει τελικά και φυλακίζει τον «ένοχο». Μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι τρόμου, τον αφοπλίζει ηθικά και πνευματικά και τελικά τον εξαφανίζει. Με το ανέμελο χαμόγελο στα χείλη, φυσικά. Όπως λέει και ένα αγγλικό τραγούδι που αγαπώ, «fools smile as they kill».
Μια ερμηνεία παιγμένη στην κυριολεξία πάνω στην κόψη του μαχαιριού, που ακροβατεί ανάμεσα σε πραγματικότητες, φαντασία και παράνοια χωρίς όμως να χάσει στιγμή την κομψότητα και την ισορροπία της. Μια ερμηνεία από τις καλύτερες που έχω δει ποτέ μου ως τώρα, ένας γυναικείος χαρακτήρας που ο Βασίλης Θεοδώρου τον βάφτισε να είναι ο ρόλος της ζωής του. Τα συγχαρητήρια είναι μικρή λέξη για να χωρέσουν το εκτόπισμα της θεατρικής παρουσίας και ταλέντου του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Τον ευχαριστούμε θερμά, τόσο ως κοινό, όσο και ως δημοσιογράφοι για όλα όσα μας έχει δώσει ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Το γνήσιο ταλέντο προϋποθέτει και ήθος και ο Βασίλης Θεοδώρου διαθέτει και τα δύο σε αφθονία.
Ο νέος Βάνιας είναι ο Πάρης Κονιδάρης. Σε έναν τροποποιημένο ρόλο με έξτρα στοιχεία, είναι αυτός που ουσιαστικά μας εισάγει στην πλοκή χρησιμοποιώντας τα λόγια του William Shakespeare «Ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί». Μια εντυπωσιακή, δυναμική παρουσία με στοιχεία κωμικού και τραγικού, που επιβάλλεται με το εκτόπισμα της και δένει με έναν ιδιαίτερο τρόπο με τον συμπρωταγωνιστή της σε κάθε επίπεδο. Υποδύεται με ιδιαίτερη πειθώ όλη την πορεία της ψυχολογίας του θύματος, η οποία ξεκινά με την αρχική οργή και έπειτα πέφτει σιγά-σιγά στο ξάφνιασμα και την τελική πτώση στον απόλυτο τρόμο, όταν αντιλαμβάνεται το τι πραγματικά συμβαίνει. Ο ηθοποιός μας κατορθώνει μέσα από ένα καλειδοσκόπιο ερμηνειών, να φωτίσει έναν άλλο χαρακτήρα του έργου και να φανερώσει πολλά σημεία της υπόθεσης και της όλης ιστορίας ανάμεσα σε ένα πρώην ζευγάρι. Ένας εξίσου σημαντικός ρόλος, μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία από έναν νέο καλλιτέχνη με ταλέντο και όρεξη για δουλειά, ο οποίος στάθηκε άξια στο πλευρό του συμπρωταγωνιστή του. Εξαιρετική ερμηνεία, τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα και του ευχόμαστε μόνο τα καλύτερα για το μέλλον. Μόνο επιτυχίες!
Οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Λιακόπουλου και τα σκηνικά του θεάτρου «Μπέλλος», είναι δύο ακόμα στοιχεία που συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητα του έργου και δένουν απόλυτα με τη σκηνοθεσία του Βασίλη Θεοδώρου. Οι φωτισμοί ακολουθούν με πιστότητα την εξέλιξη της παράστασης, φωτίζοντας τα σωστά σημεία και τις πιο σημαντικές στιγμές και τα σκηνικά είναι πλήρως εναρμονισμένα με όλη την φιλοσοφία της σκηνοθεσίας και του χαρακτήρα Εκείνης, της Νίνας. Μια ποιοτική, εντυπωσιακή δουλειά, η οποία συνέβαλε στην υψηλή αισθητική όλης της παράστασης.
Κάθε Κυριακή στις 21:30 στο θέατρο «Μπέλλος», η Νίνα και ο Βάνιας μας περιμένουν για να μας πουν για τον έρωτα, το μίσος, το πάθος και κυρίως… την εκδίκηση μιας θεατρίνας! Πιστέψτε στο ψέμα, αμφισβητήστε την αλήθεια και ζήστε μια ιστορία αγάπης από δύο καλλιτέχνες δωματίου!
Ένας εξίσου σημαντικός ρόλος, μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία από έναν νέο καλλιτέχνη με ταλέντο και όρεξη για δουλειά, ο οποίος στάθηκε άξια στο πλευρό του συμπρωταγωνιστή του. Εξαιρετική ερμηνεία από τον Πάρη Κονιδάρη.
Ταυτότητα παράστασης:
Κείμενο: Γιάννης Χαριτάτος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Θεοδώρου
Φωτισμοί-καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνικά: θέατρο «Μπέλλος»
Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης
Βίντεο: Αντώνης Μανδρανής
Γραφιστικά: Λεονάρντο Θίμο
Προβολή-επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Παραγωγή: Γιώργης Κοντοπόδης
Διανομή ρόλων:
Εκείνος: Πάρης Κονιδάρης
Εκείνη: Βασίλης Θεοδώρου
Πληροφορίες:
Περίοδος παραστάσεων: Από την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Παραστάσεις: Κυριακή στις 21:30
Διάρκεια της παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).
Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 10,00€
Ατέλειες ΣΕΗ: 5,00€
Το ταμείο του θεάτρου λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στις 17:00-22:00.
Θέατρο «Μπέλλος»
Κέκροπος 1, Πλάκα, Αθήνα, 10558
Τηλέφωνο: 2103229889
E–mail: fga.theatre@gmail.com
Facebook page: www.facebook.com/theatrompellos
Χάρτης: https://goo.gl/maps/DAePoDBhgQL2
Πρόσβαση στο θέατρο:
–Με λεωφορεία και τρόλεϊ:
α) Από Σταδίου: τρόλεϊ 4, 2, 11, 12, 15, 21-λεωφορεία 209, 227, Ε14, 025, 026, 027, Χ14, 790 (Στάση: «Σύνταγμα»)
β) Από Στύλους Ολυμπίου Διός: λεωφορείο 227, 876, 790, Α3, Α4, Β3 (Στάση: «Μακρυγιάννη»)
γ) Από Καλλιρρόης: τρόλεϊ 10-λεωφορείο 550 (Στάση: «Αγία Φωτεινή»)
–Με μετρό:
Στάση: «Σύνταγμα» (απόσταση περίπου 10′ με τα πόδια)
-Με αυτοκίνητο, πάρκινγκ παραπλεύρως του θεάτρου.
Αγγελική Μπάτσου
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Latest posts by Αγγελική Μπάτσου (see all)
- “Τα πνεύματα του Χιλ Χάους”, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη, στο “Αγγέλων Βήμα” - 14 Δεκεμβρίου 2024
- “Το Παλτό” του Νικολάϊ Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία-διασκευή Θοδωρή Γκόγκου, στο θέατρο “Αργώ” - 6 Δεκεμβρίου 2024
- Εντρυφώντας στην “Υψηλή μαγειρική των σχέσων”, σε σενάριο Βίλης Σωτηροπούλου και σκηνοθεσία Κέλλυς Σταμουλάκη, στο Θέατρο της Ημέρας - 27 Νοεμβρίου 2024
Καμία κριτική