Η θεατρική παράσταση “Ποια Ελένη;” των Ρέππα-Παπαθανασίου παρουσιάστηκε από τους σπουδαστές της ανώτερης δραματικής σχολής του Πειραϊκού συνδέσμου. Μια πρωτότυπη κωμωδία-μιούζικαλ που καταγίνεται με τον τρωικό πόλεμο και την ερώτηση πήγε τελικά η Ελένη στην Τροία; Έγινε τελικά ο δεκαετής πόλεμος έξω από τα τείχη της Τροίας; Όταν οι Ολύμπιοι Θεοί βαριούνται μπορούν να παίζουν μεταξύ τους και με τους ανθρώπους.

Γράφει η Χρύσα Κατσιματίδου 

Κατά την εκδοχή των συγγραφέων ο Τρωικός Πόλεμος δεν έγινε ποτέ. Η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη από βαρεμάρα και ανταγωνισμό μπλέχτηκαν στα πόδια των ανθρώπων και έστειλαν τον Πάρη να κλέψει την ωραία Ελένη! Στην Τροία όμως, βρέθηκε η άσχημη εξαδέλφη της, Πευκίδα. Μαγεμένοι από την Ήρα, ο Πάρης και οι Τρώες θα λατρέψουν την Πευκίδα ως  η ωραία Ελένη. Μαγεμένοι από την Αφροδίτη, οι Σπαρτιάτες θα βλέπουν την Ελένη με τη σειρά τους ως Πευκίδα και όλα μπερδεύονται γλυκά… Το μπέρδεμα συνεχίζεται ακόμη και όταν ο στρατός φτάνει στην Αυλίδα με τον “Κωστάκη”, τον στρατιώτη του Μενέλαου που όμως, ήταν η ωραία Ελένη μεταμφιεσμένη!

14-DSC_1410

Με κύριο σκηνικό το Βεάκειο, απολαύσαμε μια υπέροχη παράσταση, που η επιτυχία της οφείλεται καταρχήν, στην πέννα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των χαρισματικών συγγραφέων Ρέππα-Παπαθανασίου, στην υπέροχη μουσική της Αφροδίτης Μάνου και στις χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού και κατά δεύτερον στο ταλέντο, την πολλή δουλειά και την αγάπη που έχουν γι΄ αυτό που κάνουν οι δάσκαλοι και οι σπουδαστές της ανώτερης δραματικής σχολής του Πειραϊκού συνδέσμου.

03-DSC_1340

Αξίζει να αναφέρουμε τους δασκάλους που επιμελήθηκαν, βοήθησαν, έστησαν και δημιούργησαν αυτή την παράσταση, όπου στην επιμέλεια και τη διδασκαλία των κειμένων ήταν ο διευθυντής της Δραματικής Σχολής Σταύρος Καραγιάννης, στη μουσική διδασκαλία η Κατερίνα Βασιλείου, στη διδασκαλία του χορού η Αλεξάνδρα Κουλούρη, στις σπαθογραφίες ο Κυριάκος Κοσμίδης και τέλος στη δημιουργία των σκηνικών και των κουστουμιών ο Χάρης Σεπεντζής.

18-DSC_1441

Η Ήρα, για να αρχίσω απ΄ την Παντάνασσα των θεών, με σύμμαχο την Αθηνά, έτοιμες να κάνουν τα πάντα, αλλά και μέσα στα όρια του καθωσπρεπισμού. Η Αφροδίτη γυναίκα του λαού, δεν χαρίζεται και υπηρετεί το παιχνίδι του έρωτα, αλλά και της εξουσίας.

Η Ελένη, πανέμορφη μελαχρινή Σπαρτιάτισσα, έτοιμη να θυσιάσει στο βωμό του έρωτα της, Πατρίδα και γάμο, αλλά ταυτόχρονα και θλιβερά αδικημένη μένοντας πίσω στην Σπάρτη, χωρίς εραστή και άντρα.

Η Πευκίδα, η ασήμαντη και άσχημη εξαδέλφη που ήταν μέχρι να βρεθεί στο καράβι με τον Πάρη, με την βοήθεια της Ήρας μαγεύει τους Τρώες και στο τέλος σταματάει τον Τρωικό Πόλεμο. Όσο προχωράει η πλοκή της ιστορίας, ξετυλίγεται ο μύθος και με τη βοήθεια των Θεών, έρχονται και οι ανατροπές!

20-DSC_1446

Ένας πολυπληθής θίασος που έπαιζε, τραγουδούσε και χόρευε με απόλυτο συγχρονισμό και αίσθηση του χώρου της σκηνής. Το δέσιμο όλης της ομάδας και του θιάσου ήταν διακριτό κατά την διάρκεια όλης της παράστασης, αφού όλα γίνονταν με απόλυτο συγχρονισμό και δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις  ακριβές παραγωγές που βλέπουμε σε μεγάλα θέατρα.

Η δουλειά που έχει κάνει με τους σπουδαστές ο Σταύρος Καραγιάννης, φαίνεται από τα πρώτα λεπτά της παράστασης, αφού όλα τα παιδιά ερμηνεύουν με πολλή άνεση και πειστικότητα τους ρόλους τους.

22-DSC_1454

Η Κατερίνα Βασιλείου επιμελήθηκε τη μουσική διδασκαλία των σπουδαστών, γιαυτό και τους βλέπουμε όλους να τραγουδούν και να χορεύουν πάνω στη σκηνή.

Η Αλεξάνδρα Κουλούρη είναι αυτή που οργάνωσε και επιμελήθηκε έναν μεγάλο αριθμό χορευτών που πλαισίωσαν την παράσταση με υπέροχες χορογραφίες.

Τα κοστούμια, δημιουργίες εκείνης της εποχής που επιμελήθηκε ο Χάρης Σεπεντζής, ενώ τις μάχες με τα σπαθιά που είδαμε στην παράσταση επιμελήθηκε ο Κυριάκος Κοσμίδης. 

19-DSC_1445

Η γεύση του “γεμάτου” που πήρα φεύγοντας από το Βεάκειο το περασμένο Σαββάτο βράδυ, έχοντας δει μια θεατρική παράσταση τόσο άρτια, που θα ήθελα πολύ να την ξαναδώ, αλλά και όποια επόμενη δουλειά κάνουν τα παιδιά στο μέλλον!

Συντελεστές

Κείμενα : Ρέππας – Παπαθανασίου
Επιμέλεια – Διδασκαλία : Σταύρος Καραγιάννης
Μουσική : Αφροδίτη Μάνου
Μουσική διδασκαλία : Κατερίνα Βασιλείου
Χορογραφίες : Φωκάς Ευαγγελινός
Διδασκαλία χορού : Αλεξάνδρα Κουλούρη
Σκηνικά κουστούμια : Χάρης Σεπεντζής
Σπαθογραφίες : Κυριάκος Κοσμίδης

Παίζουν με σειρά εμφάνισης :

Δασκάλα – Πευκίδα : Ισιδώρα Δελή
Δίας – Πρίαμος : Χρήστος Κωνσταντινίδης
Ήρα : Κατερίνα Βασιλείου
Αθηνά : Έφη Αντωνάκου
Αφροδίτη : Νάγια Μητσάκου
Πάρης : Γιάννης Ρούσσος
Ωραία Ελένη : Λιλή Πετροσιάν
Θυμαρίδα : Μαριάννα Βασιλαγιαννακοπούλου
Πασιφίλη- Ευνομία :Χρύσα Παπαδοπούλου
Γογγύλη : Ρένα Καραγιάννη
Μενέλαος : Δημήτριος Πάσιος
Εκάβη : Ελένη Καρκανίδα
Αχιλλέας : Άγγελος Ντάλλας
Πάτροκλος : Βαγγέλης Δαούσης
Ανδρομάχη : Γεωργία Γρίβα
Έκτορας: Γεράσιμος Δρακόπουλος
Κασσάνδρα : Ματίνα Κάνδυλα

Χορός κοριτσιών : Μαρία–Τασούλα Δεληγιάννη, Κατερίνα Καλαμπουρίδου, Ρένα Καραγιάννη, Αναστασία Κόμη, Μάρθα Λαγωνίκου, Μαιρινίκη Λύκου, Μαρία Μπαταγιάννη, Χρύσα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Πάσσαρη, Ευθυμία Σκοπελίτου, Δανάη Τωράκη, Μόσχα Χατζηευσταθίου, Εύη Χατζώκου.

Χορός αγοριών : Δημήτρης Αθανασίου, Χρήστος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Γκελαμέρης, Αντώνης Γκούβας, Βαγγέλης Δαούσης, Θοδωρής Λουφόπουλος, Αλέξανδρος Παυλίδης, Δημήτρης Ποπλίδης.

Επιμέλεια: Σταύρος Καραγιάννης, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου

09-DSC_1376

Φωτογραφίες-επεξεργασία: Ειρήνη Καρπούζη

Χρύσα Κατσιματίδου

Χρύσα Κατσιματίδου

Ονομάζομαι Χρυσή Ισμήνη Σατσιματίδου. Τελείωσα το Α' λυκειο Καλλιθέας το 1978 και παρακολούθησα την επαγγελματική σχολή δημοσιογραφίας "εργαστήρι επαγγελματικής δημοσιογραφίας". Ταυτόχρονα με την σχολή, εργάστηκα στις εφημερίδες "Δικέφαλος" "Φώς των σπορ" "Ματς και σπορ" "Θάλλασια σπορ και πισίνα" εφημερίδα "Αυριανή", γράφοντας περιγραφές αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, παίρνοντας συνεντεύξεις και έχοντας και μόνιμη στήλη στο επαγγελματικό περιβάλλον της «Αυριανής» ως ελεύθερος ρεπόρτερ.
Αργότερα στη συντακτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού "Έκφραση" για 10 χρόνια.
Συνεργάστηκα με πολιτική εφημερίδα γράφοντας θέματα μέσης ανατολής και αυτή τη στιγμή συνεχίζω να γράφω σε ένα ηλεκτρονικό μέσο στο Κάιρο.
Μ΄ αρέσει πολύ να μιλάω και να παίρνω συνεντεύξεις από πρόσωπα που είναι στην επικαιρότητα. Έχω εργαστεί στο ραδιόφωνο ως παραγωγός με την εκπομπή "Mai di Domenica", μια 2ωρη μουσική εκμπομπή με κινηματογραφικά, θεατρικά και ροκ κομμάτια καθώς και έχω γράψει και άρθρα με σκέψεις, κρίσεις ειδήσεων στα ιντερνετικά μέσα: xorisoria και imaginistes.gr. Ακόμα, γράφω παραμύθια με ήρωες κατοικίδια και διηγήματα για άστεγες γυναίκες μέσα στην κρίση. Μ΄ ενδιαφέρουν η αρχιτεκτονική φωτογραφία, η μουσική και τα ταξίδια. Λατρεύω τον κινηματογράφο και βλέπω το καλό θέατρο...
Χρύσα Κατσιματίδου