“Ο μύθος του λευκού φιδιού”, στις 11,12, και 13/6, από τον Σινοελληνικό Σύλλογο Παραστάσεων Τέχνης

Στις 11,12 και 13 Ιουνίου, ο Σινοελληνικός Σύλλογος Παραστάσεων Τέχνης ανέβασε μια εξέχουσα θεατρική παράσταση, τον “Μύθο του Λευκού φιδιού- Remix”. Προσθέτοντας μέσα στην πλοκή του έργου στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας και συγκεκριμένα τον μύθο του Ασκληπιού, μέσα από σκηνές μάχης, έντασης, αλλά και ρομαντισμού, το αποτέλεσμα αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και δικαίωσε και με το παραπάνω τους διοργανωτές του.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παράστασης, οι κλασικοί μύθοι της Κίνας και της Ελλάδας ερμηνεύτηκαν για άλλη μια φορά στη θεατρική σκηνή της Αθήνας και πάνω από 600 Κινέζοι και Έλληνες θεατές βίωσαν μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία με η οποία σκόρπισε το γέλιο και ταυτόχρονα συγκίνησε όλους τους θεατές.

mid254853038

Αυτή τη φορά, ο Bai Niangzi και ο Xu Xian όχι μόνο αναπαρήγαγαν παραδοσιακά κινέζικα μυθολογικούς κλασικούς μύθους επί σκηνής, αλλά έγραψαν επιπλέον και έναν θρύλο που είναι συνυφασμένος με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ο «Μύθος του λευκού φιδιού» είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους μύθους λαϊκής αγάπης στην Κίνα. Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε στη θεατρική σκηνή της Αθήνας, μέσω μιας τολμηρής διασκευής του κλασικού κινεζικού θρύλου, κέρδισε τις καρδιές των θεατών.

Η Flora Wang, η οποία εκτός από ηθοποιός είναι  σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα, έφτιαξε το φίδι στο μπαστούνι του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής δίπλα στο Αιγαίο, και “μεταμορφώθηκε” σε ένα όμορφο φίδι δίπλα στη Δυτική Λίμνη στην Κίνα, “κερδίζοντας” το γέλιο και ταυτόχρονα, το δάκρυ του κοινού. Η ίδια δήλωσε ότι αν οι ηθοποιοί δεν μπορέσουν να ξεχάσουν τον εαυτό τους εκτός οθόνης και να αφοσιωθούν στους ρόλους του έργου, δεν θα μπορέσουν να εντυπωσιάσουν το κοινό. Είπε επίσης ότι είναι δύσκολο να ενστερνιστεί κανείς πλήρως τη γοητεία του δράματος. Μόνο αν ανοίξει την καρδιά του και απλώς βιώνοντας τα σκαμπανεβάσματα της σκηνής θα έχει την καλύτερη εμπειρία. Η Flora Wang ανέφερε επίσης τον Yu Rongjun, έναν διάσημο Κινέζο συγγραφέα και σεναριογράφο, και χρησιμοποίησε το γνωστό του, διάσημο ρητό που λέει ότι “Στο δράμα, ένα άτομο που παίζει σε αυτό είναι «τρελός». Ένα άτομο που το παρακολουθεί είναι «ανόητος» και ο άνθρωπος που γράφει το δράμα είναι «ψεύτης».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι όλοι οι ηθοποιοί στο θεατρικό αυτό είναι εθελοντές. Όχι μόνο δεν έχουν αμοιβή, αλλά κατά τη διάρκεια της υψηλής έντασης πρόβας που κράτησε αρκετούς μήνες, συχνά πλήρωσαν από την τσέπη τους τα γεύματα και τα έξοδα μετακίνησης. Ειδικά τις μέρες που πλησίαζε η παράσταση, όλο το καστ και το συνεργείο δούλεψαν υπερωρίες, και τελικά παρουσίασαν στο κοινό μια υπέροχη σκηνική παράσταση.

Οι επαγγελματικές ερμηνείες αυτών των μη-επαγγελματιών ηθοποιών, μαζί με τη σκηνογραφία, την παραγωγή prop, την πρωτότυπη μουσική διασκευή κ.λπ., έχουν ανεβάσει το επίπεδο καλλιτεχνικής απόδοσης των Κινέζων από το εξωτερικό στην Ελλάδα σε ένα νέο επίπεδο.

«Ο Μύθος του Λευκού Φιδιού- Remix» χρησιμοποιεί πλήρως την τεχνολογία ήχου, φωτός και ηλεκτρικής ενέργειας και ενσωματώνει επίσης την κινεζική όπερα, τις κινεζικές πολεμικές τέχνες, την κινέζικη παραδοσιακή ενόργανη μουσική, το αρχαίο ελληνικό δράμα και το σύγχρονο τραγούδι και χορό. Aποτέλεσμα : Mια απίστευτα όμορφη εικόνα.

Ο Σινοελληνικός Σύλλογος Παραστάσεων Τέχνης είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Αθήνα, στην Ελλάδα, και αποτελείται από μια ομάδα εθελοντών που αγαπούν τη λογοτεχνία και την τέχνη. Η συνεργασία Κίνας- Ελλάδας, επικεντρώνεται σε σκηνικές παραστάσεις και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από την επίσημη ίδρυσή της στις 12 Μαρτίου 2021, η Σινοελληνική Κινεζική Δραματική Συμμαχία έχει παρουσιάσει με επιτυχία δύο σκηνικά έργα, το «Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα» και  τον «Μύθο του Λευκού Φιδιού • Remix». Στο μέλλον, o Σύλλογος θα συνεχίσει να παράγει περισσότερα σκηνικά έργα προκειμένου να συμβάλλει περισσότερο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

mid254858582

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου