Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Βρεθήκαμε στον Πολυχώρο «Αθηναΐς» για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Νεφελοκουκοχώρα», σε διασκευή και σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα.

Στο πλήρως ανακαινισμένο θέατρο «Αθηναΐς» (πρώην θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη»), το οποίο στεγάζεται στον Πολυχώρο «Αθηναΐς», ο ταλαντούχος Χάρης Ρώμας και ο παραγωγός Στράτος Μακρίδης μας εισάγουν στον κόσμο της αρχαίας κωμωδίας με μια πανέξυπνη διασκευή για παιδιά, που εμπνευσμένη από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη παίρνει το όνομα «Νεφελοκουκοχώρα».

Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις του Χάρη Ρώμα είναι και το παιδικό θέατρο, μια ενασχόληση που τη διατηρεί τα τελευταία 11 χρόνια με μεγάλη επιτυχία έχοντας στο ενεργητικό του εμβληματικές παραστάσεις στο «Ρεξ», όπως «Ο Αυτοκράτορας της σοκολάτας» και «Το Παιδί που μίλαγε με τα φρούτα», καθώς και μεγάλες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο συγκεκριμένο έργο, εκτός της ελεύθερης διασκευής και της σκηνοθεσίας, υπογράφει και τους στίχους των τραγουδιών τους οποίους έχει μελοποιήσει στα παιδικά μέτρα και σταθμά ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ενώ το κεντρικό τραγούδι της παράστασης τραγουδάει η Ήβη Αδάμου.

Το kallitexnes.gr είχε τη χαρά να παρακολουθήσει μια ξεχωριστή παιδική παράσταση, βασισμένη στο αθάνατο έργο ενός αρχαίου συγγραφέα, που μπόρεσε να περάσει όλα τα σπουδαία, διαχρονικά μηνύματα τα οποία ίσχυαν και ισχύουν ακόμα και σήμερα. Κυρίως όμως μας μάγεψαν οι ιστορίες των πουλιών. Για να δούμε τι έχουν να μας πουν…

Λίγα λόγια για το έργο:

Δύο Αθηναίοι φίλοι, ο πονηρός Πεισθέταιρος και ο αγαθός Ευελπίδης, κουρασμένοι από τον άδικο κόσμο των ανθρώπων, αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στη χώρα των πουλιών όπου υπάρχει ηρεμία και ελευθερία. Η συνάντησή τους με τα πτηνά, αφού περάσει από όλα τα στάδια (περιέργεια, ενδιαφέρον, αμφιβολία, καχυποψία και εχθρότητα), καταλήγει σύμφωνα με την ιδέα του Πεισθέταιρου στην ίδρυση της πόλης των πουλιών στους αιθέρες, στο μεσοδιάστημα δηλαδή μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και του κόσμου των θεών. Το όνομα αυτής (σε αντιστοιχία της αριστοφανικής Νεφελοκοκκυγίας), Nεφελοκουκοχώρα!

Έτσι τα πουλιά χωρίζονται σε ομάδες εργασίας και ξεκινάει το χτίσιμο ενός τείχους, που θα περιβάλλει τη χώρα των πουλιών και θα την κρατά προστατευμένη από την ρυπαρή επιρροή των ανθρώπων. Όμως, πριν ακόμα χτιστεί καλά καλά η πόλη και με πρώτον από όλους τον ιερέα που έρχεται για να κάνει θυσία, καταφθάνουν διάφοροι εκμεταλλευτές και καλοθελητές που προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυση της Νεφελοκουκοχώρας. Ο Πεισθέταιρος όμως, τους ξεφορτώνεται όλους και σιγά σιγά το τείχος ολοκληρώνεται. Τί νέο θα φέρει τελικά η αλλαγή αυτή στη ζωή της Κότας, της Παγώνας, του Μπούφου και του Αετού;

Η απάντηση επί σκηνής…

Είναι πραγματικά χρήσιμο και εντυπωσιακό να βλέπει κάποιος το έργο ενός συγγραφέα της αρχαιότητας να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του από έναν πανέμορφο θίασο, που παίζει μόνο για τους μικρούς μας φίλους. Η ιδέα αυτή του Χάρη Ρώμα αποδεικνύει πόσο ξεχωριστός καλλιτέχνης είναι, μια και σε κάθε τι που έχει κάνει ως τώρα έχει κοντά του την αποδοχή και την αμέριστη αγάπη του κοινού. Αυτό από μόνο του, νομίζω ότι είναι και το πιο σπουδαίο.

photo-3Η κριτική μας:

Οι «Όρνιθες», από τους οποίους παίρνει έμπνευση ο Χάρης Ρώμας, ήταν μια κωμωδία του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε το 414 π.Χ. στα Διονύσια, χαρίζοντας στον δημιουργό της το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης, απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού Πολέμου, βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει με αυτόν τον τρόπο τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για τα νέα πολιτεύματα.

Ως γνωστόν, πολλές φορές τα πιο σοβαρά θέματα μπορούν να ειπωθούν με τον πιο αστείο τρόπο και έχοντας ως αφετηρία το έργο ενός δημιουργού που φαντάζει όμως τόσο σύγχρονο στα μάτια μας, ο Χάρης Ρώμας μιλά με τον δικό του τρόπο για το πώς θα έπρεπε να είναι μια ιδανική χώρα. Ακόμα κι αν χρειαστεί να φτιαχτεί στα σύννεφα και να μιλά μόνο στις καρδιές των παιδιών… Εκείνα γνωρίζουν πιο ουσιαστικά, τελικά…

Με το έργο αυτό, οι μικροί μας φίλοι ψυχαγωγούνται και παράλληλα διδάσκονται όλα τα σπουδαία μηνύματα που προσπαθεί να μας περάσει το έργο, το οποίο είναι φτιαγμένο ειδικά γι΄αυτούς. Μαθαίνουν ότι σε μια χώρα ιδανική δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται ο ένας τον άλλο, αλλά να συνεργάζονται όλοι μαζί, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, για το γενικό καλό. Αυτό είναι αν το σκεφτούμε καλά, το πιο σπουδαίο μάθημα για όλους. Ανεξαρτήτως ηλικίας…

Με τη βοήθεια της Άντας Θειάκου στη σκηνοθεσία, ο Χάρης Ρώμας δημιουργεί μια εντελώς ξεχωριστή, διδακτική παράσταση, ιδανική για παιδιά, που τη διανθίζει με στίχους και μουσική και την κάνει μια αξέχαστη εμπειρία, τόσο για τους μικρούς φίλους, όσο και για τους γονείς τους. Πρόκειται για ένα νέο στα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα, το οποίο πατά στην ποιότητα. Κάθε κομμάτι της παράστασης αυτής, είναι άρτια οργανωμένο και στημένο και το τελικό αποτέλεσμα νομίζω ότι δικαιώνει τον δημιουργό της και με το παραπάνω. Πρωτοτυπία, έμπνευση, χιούμορ, αγάπη για τα παιδιά και το ποιοτικό θέαμα, ιδού τα στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα αυτού του έργου. Για άλλη μια φορά, ο λίαν δημιουργικός αυτός καλλιτέχνης μας πρόσφερε υπέροχες στιγμές και τον ευχαριστούμε θερμά γι΄αυτό. Αξίζει πολλά συγχαρητήρια και μπράβο για την εν γένει του πορεία στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο.

Όλοι οι ηθοποιοί και ο καθένας ξεχωριστά, επιλεγμένοι με τα πιο προσεγμένα κριτήρια, μαγνητίζουν το κοινό και κατορθώνουν να περάσουν όλο το κέφι και τα διδακτικά μηνύματα του έργου με μεγάλη επιτυχία.

photo-2Εκείνοι όμως που στην κυριολεξία έκλεψαν την παράσταση ήταν οι ηθοποιοί, που μεταμφιεσμένοι σε ένα σωρό πτηνά, ξεσήκωσαν το νεαρό τους ακροατήριο. Να σας τους παρουσιάσουμε λοιπόν, με μεγάλη χαρά! Ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης είναι ο Πεισθέταιρος και ο Πατραλοίας. Ο πονηρός, ελαφρά τζαναμπέτης και υπέρμετρα πειστικός Πεισθέταιρος που σκορπίζει κέφι και γέλιο με τον Αντώνη Καλομοιράκη, που υποδύεται τον αγαθιάρη Ευελπίδη και τον αντιπρόσωπο των μεγάλων Δυνάμεων! Είναι οι δύο ήρωες που ψάχνουν μια νέα χώρα, αλλά ως συνήθως σε μια σχέση ο ένας διατάζει και ο άλλος εκτελεί. Μαντέψτε ποιος από τους δύο είναι εκείνος που χτίζει τα τείχη! Αν δεν μπορείτε να μαντέψετε, θα το μάθετε επί σκηνής! Σε κάθε περίπτωση, είναι και οι δύο το καλύτερο δίδυμο. Συμπληρώνει τέλεια ο ένας τον άλλο και χαρίζουν κέφι και γέλιο!

Η Μαρία Κοκολάκη ενσαρκώνει την πλουμιστή Παγώνα, την πανέμορφη λευκή Ίρις και τον Ποιητή και ξεσηκώνει τα πλήθη! Με πλούσια μπλε και γαλάζια φορεσιά και μάσκα, ντυμένη Παγώνα μαζί με την Εύη Κολιούλη ως Kότα και τον Χάρη Λεοντσίνι ως Mπούφο, αποτελούν το πιο κεφάτο τρίο. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με την υπέροχη παρουσία τους και μετά το πέρας της παράστασης, ανέβηκαν όλα επάνω στη σκηνή και φωτογραφήθηκαν μαζί τους, καθώς και με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές.

H Eύη Κολιούλη υποδύεται επίσης τον Χρησμολόγο και την Κινησία και ο Χάρης Λεοντσίνι τον Ιερομόναχο και τον Συκοφάντη. Ο εντυπωσιακός Άγγελος Ντάλλας ως Αετός, Μέτων και Ηρακλής, ενθουσιάζει εξίσου με την παρουσία του τα παιδιά. Όλοι οι ηθοποιοί και ο καθένας ξεχωριστά, επιλεγμένοι με τα πιο προσεγμένα κριτήρια, μαγνητίζουν το κοινό και κατορθώνουν να περάσουν όλο το κέφι και τα διδακτικά μηνύματα του έργου με μεγάλη επιτυχία. Ένα μεγάλο μπράβο για το έργο τους, για την αγάπη τους σε αυτό που κάνουν, για το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους και κυρίως για την καλή τους διάθεση και το χαμόγελό τους. Τους ευχόμαστε μόνο τα καλύτερα και πάντα να συνεχίζουν να προσφέρουν ανάλογα έργα ποιότητας στο εκάστοτε κοινό τους!

Η παράσταση αυτή κοσμείται από την προσεγμένη και πανέμορφη μουσική επιμέλεια του Χρήστου Παπαδόπουλου και οι στίχοι των ξεχωριστών τραγουδιών ανήκουν στον Χάρη Ρώμα. Δοσμένοι σε μοντέρνο στυλ, γεμάτοι με μηνύματα, ειδικά φτιαγμένοι για άτομα νεαρής ηλικίας, με τη συνοδεία σε κάποιες στιγμές video wall έχουν παντρέψει με επιτυχία το κλασικό με το μοντέρνο στοιχείο. Τα πανέμορφα σκηνικά και κοστούμια, δημιουργία της Λαμπρινής Καρδαρά, μαγνητίζουν με τα πολύχρωμα στοιχεία τους και ζαλίζουν με τους συνδυασμούς τους. Υπέροχη, προσεγμένη δουλειά, η οποία εντυπωσιάζει και γεννά τον θαυμασμό. Μπράβο στη δημιουργό! Οι χορογραφίες της Αλεξάνδρας Μπαρούτη συντελούν στο κομψό και ντελικάτο αποτέλεσμα κίνησης όλων των πρωταγωνιστών και προσδίδει στην παράσταση το στοιχείο του παραμυθιού, που είναι τόσο σημαντικό στα παιδικά μάτια! Οι φωτισμοί του Δημήτρη Αποστόλου συντελούν στο πανέμορφο αυτό πολυμορφικό θέαμα και εντυπωσιάζουν με τις αμέτρητες εναλλαγές τους.

Είναι πραγματικά χρήσιμο και εντυπωσιακό να βλέπει κάποιος το έργο ενός συγγραφέα της αρχαιότητας να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του από έναν πανέμορφο θίασο, που παίζει μόνο για τους μικρούς μας φίλους. Η ιδέα αυτή του Χάρη Ρώμα αποδεικνύει πόσο ξεχωριστός καλλιτέχνης είναι, μια και σε κάθε τι που έχει κάνει ως τώρα έχει κοντά του την αποδοχή και την αμέριστη αγάπη του κοινού. Αυτό από μόνο του, νομίζω ότι είναι και το πιο σπουδαίο. Αναμένουμε με ευχάριστη προσμονή και τη συνέχεια των θεατρικών του περιπετειών!!! Στο μεταξύ, μια ολόκληρη χώρα ψηλά στα σύννεφα σας περιμένει να την ανακαλύψετε και μαζί με τους κατοίκους της, να διδαχτείτε τα πιο σπουδαία μαθήματα της ζωής! Αξίζει και με το παραπάνω να την επισκεφτείτε!

Ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο-σκηνοθεσία: Χάρης Ρώμας
Σκηνικά-κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Φωτισμοί: Δημήτρης Αποστόλου
Χορογραφίες: Αλεξάνδρα Μπαρούτη
Πρωτότυπη μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος
Στίχοι τραγουδιών: Χάρης Ρώμας
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Artwork: Κατερίνα Γεωργακοπούλου
Video παράστασης: Δημήτρης Ντουραμάκος
Παραγωγή: Στράτος Μαρκίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Άντα Θειάκου
Δημόσιες σχέσεις-επικοινωνία: Μαργαρίτα Δρούτσα

Τραγουδά η Ήβη Αδάμου.

Πρωταγωνιστούν:

Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Αντώνης Καλομοιράκης, Μαρία Κοκολάκη, Εύη Κολιούλη, Χάρης Λεοντσίνι και Άγγελος Ντάλλας.

Χώρος: Θεατρική Σκηνή «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34, Αθήνα)
Τηλέφωνο: 2103480099-2109483533-6979394246

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 11:00 και στις 15:00.

Η παράσταση παρουσιάζεται τις καθημερινές για σχολεία.

Εισιτήρια: 10 ευρώ και 8 ευρώ (παιδικό).
Μειωμένες τιμές για ομαδικά εισιτήρια.

Μια ολόκληρη χώρα ψηλά στα σύννεφα σας περιμένει να την ανακαλύψετε και μαζί με τους κατοίκους της, να διδαχτείτε τα πιο σπουδαία μαθήματα της ζωής! Αξίζει και με το παραπάνω να την επισκεφτείτε!

ornithes-poster

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου