Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στο Πολεμικό Μουσείο για να γιορτάσουμε την επερχόμενη Ιρανική Πρωτοχρονιά του έτους 1397. Όταν για εμάς τους Έλληνες η Πρωτοχρονιά είναι η πρώτη Ιανουαρίου, για τους Ιρανούς είναι η 21η Μαρτίου, δηλαδή η έναρξη της εαρινής Ισημερίας. Ο λόγος είναι φανερός. Αυτή η ημερομηνία είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης, που όλη η φύση ξυπνά.

Η Νορούζ, η Ιρανική Πρωτοχρονιά, αναγνωρίστηκε επίσημα από τον μυθικό Πέρση αυτοκράτορα Σαχ Τζαμσίντ της δυναστείας των Αχαιμενιδών (500 π.Χ.). Ετυμολογικά, «νόου» (αρχαία περσικά και σανσκριτικά «nava») σημαίνει «νέο, νέα» και έχει τις ακόλουθες συγγένειες: στην αγγλική γλώσσα «new», στη Λατινική «novus», στα  γερμανικά «neu», κλπ. Η λέξη «roz» (επίσης με διάφορες προφορές, όπως «ruz», ή «rozh»), σημαίνει «ημέρα» στη μέση και σύγχρονη περσική, καθώς και στις σχετικές γλώσσες, όπως η κουρδική. Μιλάμε λοιπόν για μια Νέα Μέρα.

29746445_1616484085100066_935322446_oΗ Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2010, αναγνώρισε τη Διεθνή Ημέρα της Νορούζ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της άϋλης κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28/9- 2/10 του 2009 στο Άμπου Ντάμπι και έτσι η Νορούζ καταχωρήθηκε επίσημα στον κατάλογο της UNESCO ως επίσημη εορταστική ημερομηνία.

Η εκδήλωσή μας ξεκίνησε γύρω στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου με τον λόγο και τον χαιρετισμό του Ιρανού Πρέσβη Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί και του Μορφωτικoύ Συμβούλου της πρεσβείας του Ιράν, Αλί Μοχάμαντ Χέλμι, που καλωσόρισαν όλους τους παρευρισκομένους στον εορτασμό για το Νέο Έτος. Στη συνέχεια, είχαμε την τύχη να ακούσουμε πατροπαράδοτη ιρανική μουσική από ένα από τα πιο κορυφαία μουσικά σχήματα της χώρας, τους «Κοuban Shams».

Mε τη συνοδεία μιας υπέροχης φωνής, με ντέφι, σαντούρι, ούτι, κεμεντζέ (είδος ποντιακής λύρας) και ταρ (ασιατικό έγχορδο μουσικό όργανο), το συγκρότημα ξεσήκωσε το ακροατήριο και όσοι δε γνώριζαν την ιρανική μουσική, ξεκίνησαν να τη γνωρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο μικρό διάλειμμα ξεκούρασης των μουσικών μας, προβλήθηκε σε video wall ένα ντοκιμαντέρ για τη χώρα του Ιράν, που μας ξενάγησε ευχάριστα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2010, αναγνώρισε τη Διεθνή Ημέρα της Νορούζ και έτσι η Νορούζ καταχωρήθηκε επίσημα στον κατάλογο της UNESCO ως επίσημη εορταστική ημερομηνία.

29468628_1607439779337830_1476733099235606528_nΜετά το πέρας της εκδήλωσης, μας περίμενε ένας πλούσιος μπουφές γεμάτος με συνταγές της ιρανικής κουζίνας για μια πρώτη γνωριμία με τις γεύσεις του τόσο ξεχωριστού αυτού κράτους. Σε ένα τραπέζι ξεχωριστά, ήταν τοποθετημένα τα επτά σύμβολα της Νορούζ. Πρόκειται για επτά στοιχεία που το αρχικό γράμμα του καθενός ξεκινά με το γράμμα «Σ».

Σίμπ (μήλο), Σερκέ (ξύδι), Σεν- τζέντ (τζιτζίφι), Σομάγ (σούμακ), Σαμανού (γλυκός χυλός της φύτρας του σταριού), Σονμπόλ (υάκινθος), και Σίρ (σκόρδο). Αυτά τα φυσικά στοιχεία συμβολίζουν τον χρόνο που τελειώνει και τον νέο που αρχίζει.

Η γνωριμία μου με το Πολιτιστικό και Μορφωτικό Κέντρο του Ιράν ήταν η πρώτη μου γνωριμία. Ως γνωστόν, οι ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών είναι στενά δεμένες από τα χρόνια της αρχαιότητας. Η ιρανική γλώσσα επίσης και ιδιαίτερα η ποίηση και η λογοτεχνία, θεωρούνται (και κατ’ εμέ, είναι) από τις καλύτερες του κόσμου. Μια επαφή με τις λειτουργίες και τα πολιτιστικά προγράμματα του Κέντρου φέρνει σε επικοινωνία δυο διαφορετικούς, μα συγχρόνως δυο εξαιρετικά ενδιαφέροντες και ξεχωριστούς κόσμους. Προάγει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον αμοιβαίο σεβασμό, στοιχεία απαραίτητα ώστε να συνυπάρχουν ειρηνικά άνθρωποι και λαοί.

29831663_1616483861766755_1674754703_oΑξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι το Μορφωτικό Κέντρο του Ιράν σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, στις 20 Μαρτίου οργάνωσε και εκεί Ιρανική Βραδιά με τη συνοδεία της μουσικής του ξεχωριστού αυτού συγκροτήματος.

Στη συνέχεια παραθέτω κάποιες πληροφορίες για τη φύση και το έργο του Μορφωτικού Κέντρου του Ιράν, καθώς και τον σύνδεσμο στο youtube όπου φαίνεται ζωντανά μέρος της εκδήλωσης και μπορεί κάποιος, έστω και για λίγο να μπει στο κλίμα της ιρανικής φιλοξενίας και πολιτισμού. Εύχομαι πάντα καλή και δυναμική συνέχεια στο Μορφωτικό Κέντρο, συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και ευχαριστίες για όλα όσα μας προσφέρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.

Mε τη συνοδεία μιας υπέροχης φωνής, με ντέφι, σαντούρι, ούτι, κεμεντζέ (είδος ποντιακής λύρας) και ταρ (ασιατικό έγχορδο μουσικό όργανο), το συγκρότημα «Κοuban Shams» ξεσήκωσε το ακροατήριο και όσοι δε γνώριζαν την ιρανική μουσική, ξεκίνησαν να τη γνωρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

29495836_1607439776004497_1454258059361648640_nΠληροφορίες για το Μορφωτικό Κέντρο του Ιράν

Το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, λειτουργεί ως επίσημος πολιτιστικός εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Από το 1988 που ιδρύθηκε εδώ στην Αθήνα το Μορφωτικό Κέντρο, έχει εργαστεί με συνέπεια για την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει πραγματοποιήσει και χρηματοδοτήσει πολλές δραστηριότητες, όπως πολιτιστικά και επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια, καθώς επίσης καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις και άλλες παρόμοιες δράσεις. Εργάζεται με συνέπεια για την διάδοση της περσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ποίησης, ενώ συνεχίζει να υπογραμμίζει τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά των δύο λαών με στόχο τις κοινές μελλοντικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς του πολιτιστικού φάσματος. Παράλληλα, το Μορφωτικό Κέντρο προσπαθεί να παρουσιάσει την εικόνα του αρχαίου αλλά και του σύγχρονου Ιράν στους Έλληνες και Ιρανούς που διαμένουν στην Ελλάδα με την διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ως εκ τούτου, όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν συνεισφέρει στο να έρθουν τα δύο έθνη πολύ πιο κοντά πολιτισμικά.

29748491_1616488115099663_917110279_oNowruz 1397 in Athens- Νορουζ 1397 στην Αθήνα

29666521_1616489951766146_2048123238_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου