Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε σήμερα εκ νέου τον πετυχημένο και πλέον δραστήριο ,στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, σκηνοθέτη, Μενέλαο Τζαβέλλα, στα πλαίσια της νέας παράστασης που ετοιμάζει που ακούει στο όνομα  “ΜΑΝΤΩ Η ΗΡΩΙΔΑ της ΜΥΚΟΝΟΥ”, παραγωγής του εξαιρετικού μουσικού, συνθέτη και παραγωγού Μαυρίκιου Μαυρικίου. Η μουσικη της παραστασης ειναι του συνθετη Μαυρικιου Μαυρικου και θα ακουσουμε πρωτη φορα σε πρωτη εκτελεση το βιογραφικο τραγουδι σε στοιχους και μουσικη του μαυρικιου μαυρικιου που αφορα την ζωη της μεγαλης μας ηρωιδας μαντω Μαυρογένους. Τον ευχαριστούμε πολύ.

Αγαπητέ κ. Τζαβέλλα, νομίζω πως το όνομά σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και πιο συγκεκριμένα με την επανάσταση του 1821. Είναι κάτι ιδιαίτερο για σας να φανταστώ αυτή η περίοδος;

Όταν ακούς το όνομα Τζαβέλλας αμέσως ο νους ταξιδεύει πίσω στο Έπος του 1821. Για την ακρίβεια, ο συνειρμός φέρνει στο νου ένα τεράστιο κεφάλαιο της Ελληνικής Επανάστασης έδειξαν τον δρόμο σε όλη την Ελλάδα, πολύ πριν σημάνει η εξέγερση εναντίον των Τούρκων και “αιμοδότησαν” τους Έλληνες με αναρίθμητους στρατιώτες και οπλαρχηγούς.

 Η Οικογένεια μου είναι μια από της μεγαλύτερες Οικογένειας φιλικών και αγωνιστών του 1821 στην Ελλάδα με καταγωγή  από το Δραγωι Ηλείας .

 Προσέφεραν πολλά κατά την Επανάσταση του 1821 και με σθένος πολεμούσαν τους κατακτητές !Φέτος γιορτάζουμε όλοι οι Έλληνες τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάσταση. Για έμενα και την οικογένεια μου είναι μια χρονιά με μεγάλη τιμή και ανάμνηση για τους προγονούς μας .Κρατάμε ακόμα ζωντανή την μνήμη για τους μεγάλους αγώνες που έδωσαν στο έθνος μας .Τιμής Ένεκεν δημιουργήσαμε μαζι με τον Θανάση Σταυρόπουλος, όπου έγραψε με έναν μοναδικό ,μαγικό τρόπο ένα σπουδαίο μεγάλο ιστορικό κείμενο .Μια μεγάλη Ιστορική παραγωγή του αγαπημένου και ταλαντούχου Μαυρίκιου Μαυρικίου την παράσταση” ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΔΡΑΓΩΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ”,όπου αφορά την Ιστορία της οικογένειας μου απο το Δραγωι Ηλειας. Η παράσταση μου άγγιξε τον κόσμο στην περιοδεία που κάνουμε και ο κόσμος διψά να μάθει για την άλλη πλευρα του αγώνα. Τους μεγάλους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε τώρα εμείς Ελεύθερο έθνος. Επίσης είναι πολύ όμορφο όταν με καλούν σε διάφορα συνέδρια να πω για τους αγώνες της οικογενείας μου τους αγώνες για Δημοκρατία για μια Ελεύθερη Ελλάδα . Μεγάλη τιμή που κουβαλώ ένα βαρύ όνομα με ιστορία το σέβομαι με κάθε τρόπο .Το χρέος μου στην οικογένεια μου ως απόγονος του μεγάλου Οίκου των Τζαβελλαιων και στην πατρίδα μας το έκανα και θα συνεχίσω με αγάπη να τιμώ την οικογένεια μου.!

 

ΜΑΝΤΩ ΕΛΛΑΣ 12(32)

Πόσο σημαντική θεωρείται πως ήταν η γυναικεία παρουσία κατά τη διάρκεια της επανάστασης, ως προς την έκβασή της;

Στον εθνικό ξεσηκωμό του 1821, όπως και σε κάθε εθνικό αγώνα, δεν έλειψε η ενθουσιώδης και ηρωική συμμετοχή των γυναικών. Γυναίκες από κάθε κοινωνική τάξη και τόπο, επώνυμες και ανώνυμες, απλής αλλά και αρχοντικής καταγωγής, στάθηκαν άξιες των προκλήσεων της εποχής τους και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέγερση, αψηφώντας τον πανίσχυρο οθωμανικό στρατό και προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον και την τιμή της πατρίδας τους.

Συμμετείχαν συστηματικά στον Αγώνα, πότε πολεμώντας αρματωμένες στις πρώτες γραμμές της μάχης και πότε εμψυχώνοντας και περιθάλποντας τους άντρες και τους γιούς τους. Πάλεψαν με πάθος για τα ιδανικά τους, με μόνο στόχο την ευόδωση του Αγώνα και την απελευθέρωση της πατρίδας τους, με κάθε κόστος, προσωπικό, οικονομικό αλλά και με την ίδια τους τη ζωή. Ουδέποτε αξίωσαν ή επιδίωξαν αξιώματα η τιμές. Oι Ελληνίδες γυναίκες ήταν το ίδιο έτοιμες να ξεσηκωθούν και συμπαραταχθούν δίπλα στους άντρες, να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και να προσφέρουν οποιαδήποτε είδους βοήθεια.

Πότε με την πίστη, την υπομονή και την στιβαρή θέλησή τους δίπλα στους αρματωμένους επαναστάτες, πότε με τη φροντίδα της επιβίωσης των παιδιών τους και τη διάσωση των ελληνικών αξιών και ιδανικών τους μέσα στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα,πότε καλλιεργώντας το χωράφι για να εξασφαλίσουν τη τροφή της οικογένειας (αφού ο άντρας ήταν στη μάχη), και πότε κουβαλώντας πολεμοφόδια και τρόφιμα για ανεφοδιασμό,πότε προσφέροντας το βιός τους για την ενίσχυση του αγώνα και πότε οδηγώντας τα παιδιά τους στη μάχη,πότε μαρτυρώντας από τα βασανιστήρια των Οθωμανών αρνούμενες να αλλαξοπιστήσουν και πότε επιλέγοντας και οι ίδιες τον θάνατό τους για να μην πωληθούν σκλάβες. Όλες οι γυναίκες της επαναστατημένης Ελλάδας, συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης, ενισχύοντας με πολλούς τρόπους τον απελευθερωτικό Αγώνα

Η  παρουσία μια επαναστάτριας, όπως ήταν η Μαντώ Μαυρογένους, θα μπορούσε να αποτελεί τη πυξίδα στους “αγώνες” μιας γυναίκας στη σημερινή κοινωνία;

Το πρώτο στοιχείο της γοητείας που ασκεί η ΜΑΝΤΩ είναι η γενναιότητα του νεαρού κοριτσιού. Η ΜΑΝΤΩ αντιπροσωπεύει την ηρωίδα που δεν κάμπτεται, το σύμβολο της αντίστασης και της αξιοπρέπειας. Το όνομά της και μόνο καθορίζει μια στάση ζωής. Δεν είναι ούτε μάρτυρας, ούτε αγία, παρόλα αυτά βρίσκει το θάρρος να ακολουθήσει χωρίς παρεκκλίσεις την πορεία που έχει χαράξει και το δεύτερο είναι ότι αποτελεί την ενσάρκωση της αιώνιας νεότητας που εκφράζει αξίες πανανθρώπινες και άχρονες. Tους δεσμούς που δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους, το να μένεις πιστός σε αυτά που πιστεύεις ανεξάρτητα με το κόστος.

Σήμερα θα μπορούσε να αποτελεί την πυξίδα στους “αγώνες” μιας γυναίκας. H ζωή της μεγάλης μας ηρωίδας Μαντώ Μαυρογένους.

 

manto-maurogenous

Με ποιες λέξεις θα μπορούσατε να  χαρακτηρίσετε αυτή την εξέχουσα προσωπικότητα ;

ΗΡΩΊΔΑ -ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ-

Η ψυχή της είχε πλημμυρίσει από ιερό ενθουσιασμό.
Είχε πάρει την απόφαση να αγωνιστεί για την πίστη και την ελευθερία της πατρίδας της. Είναι η Μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΔΑ που έδωσε τα πάντα στην χώρα της και δεν πήρε ποτέ τίποτα από κανένα!!

Οι αξίες που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας, θεωρείται πως υφίστανται σήμερα;

Oι αξίες είναι αφηρημένες ιδέες οι οποίες είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμες όταν απουσιάζουν

Ο Πλάτων αναζήτησε τις ιδανικές αξίες με βάση τις οποίες θα έπρεπε να ζουν οι Έλληνες πολίτες. Μνημόνευσε αξίες όπως το θάρρος, η δικαιοσύνη, η ευτυχία, η γνώση και η αλήθεια. Εκείνοι οι οποίοι ζούσαν με βάση αυτές τις αξίες διέθεταν προσωπικότητα υψηλότερου επιπέδου

Σήμερα ζούμε την εποχή του ΤΙΠΟΤΑ !!!!!Ζούμε σε μια χώρα που δεν ξέρουμε εάν ζούμε εάν υπάρχουμε .Οι αξίες της επανάστασης του αγώνα για Δημοκρατία έχουν πάρει την θέση του καναπέ και …. του “δεν βαριέσε” …..Δυστυχώς είμαστε μια κατεστραμμένη γενιά χωρίς όραμα! Η Ελλάδα για να πάει μπροστά θέλει Επανάσταση στην σκέψη, Επανάσταση στην Ψυχή.

 Ζούμε εποχές που δεν υπάρχουν αξίες γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι …Ζούμε εποχές που υπάρχουν ακόμα πολλά ΕΚΛΗΜΑΤΑ και σας λέω για τον χωρο του θεάτρου …Υπάρχουν Εκληματα χωρίς ΗΘΟΣ και ΣΕΒΑΜΟ που στόχο έχουν να καταστρέψουν όνειρα και ανθρώπους Μιλούν για ΗΘΟΣ όταν αυτοί έχουν κάνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της τέχνης του Θεάτρου!!!!!!!Γιατί μάθανε πάντα στην ζωή τους να κρίνουν τους πάντες,εκτός φυσικά απ΄ τον ίδιο μας τον εαυτό!!!!!Η λέξη ΑΞΙΑ είναι κλάδος της φιλοσοφίας που ασχολείται κυρίως με το παρακάτω ερώτημα:ποιες ανθρώπινες πράξεις είναι αποδεκτές και ορθές και ποιες ανάρμοστες και λανθασμένες; Ωστόσο, στα θέματα αξίας η ηθικής σπάνια υπάρχει γενική συμφωνία απόψεων !Όμως Πάντα μετά από ένα θάνατο έρχεται πάντα η Ανάσταση ΨΥΧΗΣ …Ας περιμένουμε αυτή την ΑΝΑΣΤΑΣΗ. Που θα πάει, θα έρθει !!

Μιλήστε μας λίγο για την αίσθηση της ελευθερίας στη ζωή σας και κατ’ επέκταση στο έργο σας.

Η ελευθερία είναι, για έναν άνθρωπο, η δυνατότητά του να δρα κατά βούληση καλείται η δυνατότητα του ατόμου να θέτει στόχους / σκοπούς και να αποφασίζει να τους πραγματοποιεί. Απο φύση μου είμαι Ελεύθερο άτομο δεν ακούω κανένα, πάντα θέλω μέσα από την ελευθερία μου να είμαι κοντά σε αυτούς που δεν έχουν μεγάλη δύναμη ψυχής ! Ελεύθερος είναι το πέταγμα του αετού πάνω από την Ελλάδα μας. Αυτη είναι η αίσθηση της ελευθερίας στην ζωή μου.Η Μαντώ στο έργο του ΓΕΩΡΓΟΥ ΚΟΖΥΡΑΚΗ εναι η προσωποποίηση της ελευθερίας!

Μέσα από το θεατρικό σας έργο ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θέλετε να μείνουν ανεξίτηλα στο κοινό;

Μέσα από το Θεατρικό έργο ΜΑΝΤΩ Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ του Γεωργίου Κοζυρακη τα στοιχεία που θέλουμε να μείνουν ανεξίτηλα στο κοινό μας είναι:

 Η ΜΑΝΤΩ ήταν μια Γυναίκα με εύθραυστη ομορφιά, λεπτή και λυγερή κορμοστασιά, μεγαλωμένη με ευρωπαϊκή ανατροφή και παιδεία. Μια Ηρωίδα που τόλμησε να κάνει τα πάντα για την ελευθερία του έθνους, μια όμορφη προσωπικότητα, ψηλόσωμη, καλοφτιαγμένη και επιβλητική. Ότι έδωσε τα πάντα για τον αγώνα της ελευθερίας και δεν πήρε ποτέ τίποτα. Πέθανε ξεχασμένη από όλους …Αλλά η Ιστορία την έβαλε μετά από χρόνια μαζί με τους ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!!!!!

 

12919692_10207888289079444_9116920007571770367_n

Μπορείτε να μας πείτε για το πότε είναι η πρεμιέρα της παράστασης και αν θα υπάρξει κάποια περιοδεία;

Ο Δημος ΜΥΚΟΝΟΥ σε συνεργασία με τον ΜΑΥΡΊΚΙΟ ΜΑΥΡΙΚΊΟΥ παρουσιάζουν 25 και 26 Σεπτεμβρίου στην Μύκονο στο ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ την παράσταση ”ΜΑΝΤΩ Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ΄΄ σε ενα μοναδικό Ιστορικό κείμενο του Γεωργίου Κοζυρακη .Μια παράσταση αναφοράς στην ζωη και στους αγώνες της μεγάλης μας Ηρωίδας με καταγωγή από την Μύκονο.  Όταν με την βοήθεια του Θεού κάνουμε την πρεμιέρα μας στην Μύκονο. Θα κάνουμε μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα με την παρασταση μας .Η παράσταση ΜΑΝΤΩ Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ειναι υπο την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ και ΜΥΚΟΝΟΥ .Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πατερ Πέτρο Μαραγκο για την αγάπη του στην Παράσταση μας, στον Δήμαρχο Μύκονου και σε όλους που είναι κοντά μας .Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Γεώργιο Κοζυρακη για την μεγάλη τιμή που μου έκανε να σκηνοθετήσω το μοναδικό του Ιστορικό Κείμενο με έκανε να αγαπήσω την ΜΑΝΤΩ και να μάθω πολλά για την ζωή της μόνο για αυτο ενα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

Στην παρασταση μας παιζουν η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΡΑ η ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ -ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΑΡΣΑΜΟΥΛΗΣ – ΑΡΕΤΗ ΤΣΙΑΜΠΟΚΑΛΟΥ -ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ – ΜΕΛΠΩ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Και στον ρόλο του Αφηγητή ο ΧΟΒΙΚ ΚΑΡΑΜΠΕΤΙΑΝ..Η Μοναδική μουσική της παράστασης μας είναι του συνθέτη ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ ΜΑΡΙΚΙΟΥ και τον Ευχαριστώ που πάντα είναι κοντά μας με αγάπη, είτε ως παραγωγός ,είτε ως Συνθέτης. Είναι ένα ταλαντούχο παιδί με ήθος και αγάπη στο θέατρο, στην μουσική. Μας εχει ολους με πολυ αγάπη και σεβασμό κοντά του !!!!!Τα μοναδικά μας σκηνικά είναι του σπουδαίου ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΚΚΗ Τα κουστούμια μας είναι από της “Παραδοσιακες Φορεσιές” ΑΙΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ απο τον Πύργο Ηλείας. Την ευχαριστώ και για αυτή την συνεργασία μας. Τα κουστούμια της παράσταση μας είναι Ιστορικές φορεσιές του 1821.

Τέλος, αυτό που θέλω να πω στους αναγνώστες είναι:

ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΗ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ γιατί …

Ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει!!!!!

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη τιμή που μας κάνατε γι’ αυτή τη πολύ όμορφη συζήτηση και σας ευχόμαστε τα καλύτερα τόσο στη νέα σας παράσταση – για την οποία αδημονούμε – όσο σε οτιδήποτε άλλο καταπιαστείτε.

Σπύρος Καλαματιανός

Σπύρος Καλαματιανός

Με πολυετή παρουσία στα ΜΜΕ και στις δημόσιες σχέσεις & σε χώρους της μόδας των καλλιτεχνών, των τεχνών, των πολεμικών τεχνών καθώς και του αθλητισμού, με σπουδαίες συνεντεύξεις στο ενεργητικό του, ήρθε στην μεγάλη παρέα του kallitexnes.gr
Σπύρος Καλαματιανός