Συνέντευξη στην Βάσω Κανιώτη για το kallitexnes.gr

Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε σήμερα τη ταλαντούχα ηθοποιό Ελευθερία Τώρα, πρωταγωνίστρια του θεατρικού έργου “Μαντώ η ηρωίδα της Μυκόνου”, με σκοπό να δούμε μέσα από τα δικά της μάτια το μεγαλείο της παράστασης.

Μία συνέντευξη διά χειρός της Βάσως Κανιώτη για λογαριασμό του kallitexnes.gr.

Αγαπητή Ελευθερία, θα ήθελες να μας πει λίγα λόγια για το πως νοιώθεις που θα υποδυθείς μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής ιστορίας;

Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη και χαρούμενη που επιλέχθηκα για τον ρόλο αυτό. Ταυτόχρονα όμως αισθάνομαι τεράστια ευθύνη που θα υποδυθώ τη Μαντώ Μαυρογένους. Πέρα από το γεγονός ότι ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα για την ελληνική ιστορία ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα σύμβολο ελευθερίας, ένα πρότυπο αυταπάρνησης και αυτοθυσίας.

Τι συναισθήματα σου γεννήθηκαν με το που έπιασες το σενάριο στα χέρια σου;

Το σενάριο του Γεώργιου Κοζυράκη ¨ΜΑΝΤΩ Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ¨ ήταν ένας θησαυρός που όταν έφτασε στα χέρια μου ανυπομονούσα να το δω να παίρνει σάρκα και οστά. Πίστεψα από την αρχή σε αυτό το έργο. Η ιστορική έρευνα που είχε προηγηθεί, από τον συγγραφέα αλλά και από τον κύριο Νεκτάριο Παλαιολόγο που έκανε την μετάφραση των γαλλικών πηγών και την επιμέλεια του κειμένου, με βοήθησε να αντιληφθώ το μεγαλείο της ηρωίδας. Αισθάνθηκα δέος και θαυμασμό για την προσωπικότητα της, υπερηφάνεια για τον απελευθερωτικό της αγώνα, συγκίνηση για το φιλανθρωπικό της έργο, πικρία και απογοήτευση για το τέλος της ζωής της. Στο σενάριο υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την ζωή της που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι Έλληνες. Για έναν ηθοποιό είναι ευλογιά να μελετά και να ερμηνεύει τέτοια σενάρια.

Ταυτίζεσαι με τα χαρακτηριστικά της Μαντώς Μαυρογένους στη προσωπική σου ζωή; Υπάρχει εκείνο το φρόνημα της ελευθερίας και της αυταπάρνησης έντονο στη ζωή σου;

Σε ένα θεωρητικό επίπεδο ταυτίζομαι με κάποια από τα χαρακτηριστικά της όπως είναι η αγάπη της για τον συνάνθρωπο, το πάθος της για τα ιδανικά της, το αίσθημά της για δικαιοσύνη και ισότητα. Δεν μπορώ όμως να διανοηθώ ότι θα τα εφάρμοζα όλα αυτά με τόση αυταπάρνηση όπως έκανε εκείνη. Δεν κράτησε καμία δικλίδα ασφαλείας. Τα έδωσε όλα. Στην κυριολεξία. Δεν της απέμεινε τίποτε. Αυτό είναι κάτι που με διαφοροποιεί από εκείνη. Ο φόβος. Εκείνη ήταν ατρόμητη. Εγώ όχι. Σίγουρα το φρόνημα της ελευθερίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μου.

Είναι ανάγκη για εμένα. Το είχα ανάγκη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Να επιλέγω ελεύθερα, να ζω ελεύθερα. Βέβαια οι ελευθερίες οι δικές μου είναι σχεδόν δεδομένες στην εποχή και στην περιοχή που ζω. Η ελευθερία για την οποία πάλεψε η Μαντώ Μαυρογένους ήταν κάτι άλλο. Κάτι πολυτιμότερο. Τα δεδομένα της εποχής ήταν διαφορετικά. Υπήρχε σκλαβιά. Η καταπίεση ήταν το μόνο δεδομένο. Γι’αυτό το έργο της είναι τόσο σπουδαίο. Εκείνη ήταν ελεύθερη. Πάλεψε για την ελευθερία των άλλων.

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον κο Κοζυράκη και με τον κο Τζαβέλλα;

Η συνεργασία προέκυψε μέσα από την διαδικασία της ακρόασης. Αν μου επιτρέπετε στο σημείο αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω δημόσια για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να ερμηνεύσω αυτό το σπουδαίο ρόλο.

Κάθε της πράξη και απόφαση ήταν εξίσου σπουδαίες και αξιομνημόνευτες. Εγώ προσωπικά εμπνέομαι από το πάθος της και την ευχαριστώ για τα όσα θυσίασε μαζί με όλους τους αγωνιστές για να έχουμε ελληνικό κράτος.

242603746_609719800045241_4677351629252194966_n (1)

Θεωρείς πως η εποχή μας πάσχει από ηθικές, εθνικές και πνευματικές αξίες; Αλήθεια που οφείλεται αυτό πιστεύεις;

Ότι άλλαξαν οι ηθικές αξίες, αυτές που διδαχθήκαμε από τους παππούδες μας, άλλαξαν.

Όχι όμως ότι υστερούν. Σήμερα η αλληλεγγύη για όσους πάσχουν ή υποφέρουν, η αγάπη για τον αδύναμο ή τον διαφορετικό κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αυτό είναι ελπιδοφόρο. Η εποχή αλλάζει και μαζί της οι άνθρωποι και οι αξίες τους. Ας κρατήσει ο καθένας αυτό που τον εκφράζει και ας σεβαστεί τις αξίες των συνανθρώπων του, όποιες κι αν είναι αυτές.

Η θέση της γυναίκας αποτελούσε πάντα θεμελιώδες στοιχείο στην ανάπτυξη της χώρας μας. Θεωρείς πως με τα χρόνια αυτό έχει ξεφτίσει;

Κάθε άλλο. Έχουμε πολλά παραδείγματα γύρω μας που το αποδεικνύουν. Η θέση της γυναίκας ήταν, είναι και θα είναι πάντα θεμελιώδες στοιχείο στην ανάπτυξη κάθε κοινωνίας. Ακόμη και σε αυτές που σήμερα δοκιμάζονται.

H ελληνική επανάσταση αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα εθνικής αντίστασης ενάντια στον Τουρκικό ζυγό. Τί θεωρείς πως κάνει τόσο ιδιαίτερη και συνάμα ξεχωριστή τη στάση της Μαντώς Μαυρογένους την εποχή εκείνη;

Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν το πέμπτο παιδί μιας πολύ εύπορης οικογένειας με καταγωγή από την Μύκονο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τεργέστη. Είχε συγγενείς σε υψηλές θέσεις των τότε αυτοκρατοριών. Ήταν πάμπλουτη. Μορφωμένη. Όμορφη. Είχε τα πάντα. Θα μπορούσε να μην κοπιάσει για τίποτε στη ζωή της και να απολαύσει τα όσα της πρόσφερε η κοινωνική της θέση. Μα ταυτόχρονα στην ιστορία υπήρχε ένα έθνος που ζούσε υπόδουλο.

Το σενάριο του Γεώργιου Κοζυράκη ¨ΜΑΝΤΩ Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ¨ ήταν ένας θησαυρός που όταν έφτασε στα χέρια μου ανυπομονούσα να το δω να παίρνει σάρκα και οστά. Για έναν ηθοποιό είναι ευλογιά να μελετά και να ερμηνεύει τέτοια σενάρια.

EL003Sm

Οι Έλληνες για του οποίους διάβαζε ολόκληρη η Ευρώπη ζούσαν χωρίς δικό τους κράτος και δίχως σύνταγμα. η ιδέα της επανάστασης ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία προϋπήρχε στη Ευρώπη. Έκαιγε και την Μαντώ η φλόγα της απελευθέρωσης. Όταν η Αόρατη Αρχή της φιλικής Εταιρείας έδωσε το σύνθημα της επανάστασης εκείνη διέθεσε μέρος της προίκας της για να εξοπλίσει πλοία για τον αγώνα. Αγόρασε κανόνια. Πρόσφερε υλικά και ηθικά. Έγραφε επιστολές προς τους Ευρωπαίους για να ενισχύσει το φιλελληνικό κίνημα. Έφτιαξε στρατό. Συντηρούσε τις οικογένειές τους. Πήρε το σπαθί της και πολέμησε σαν στρατιώτης. Σκόρπησε το μερίδιο της περιουσίας που της αναλογούσε από τους γονείς της για να χρηματοδοτεί της ανάγκες των Ελλήνων που μάχονταν για να κερδίσουν πίσω τα εδάφη των προγόνων τους και να φτιάξουν κράτος δικό τους. Και τα κατάφεραν. Η Ελλάδα λίγο λίγο απελευθερώνονταν. Μα άρχισε ο αλληλοσπαραγμός για την εξουσία. Την φοβήθηκαν. Φοβήθηκαν μην τους πάρει την εξουσία. Την συκοφάντησαν. Τα έβαλε μαζί τους για να δικαιωθεί. Αλλά αρρώστησε και πέθανε. Δεν μπορώ να απομονώσω κάτι από την ζωή της και να πω ότι αυτό είναι που την έκανε ξεχωριστή. Κάθε της πράξη και απόφαση ήταν εξίσου σπουδαίες και αξιομνημόνευτες. Εγώ προσωπικά εμπνέομαι από το πάθος της και την ευχαριστώ για τα όσα θυσίασε μαζί με όλους τους αγωνιστές για να έχουμε ελληνικό κράτος.

Κλείνοντας, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας, τα μελλοντικά σου καλλιτεχνικά σχέδια, όνειρα φιλοδοξίες σου; Να περιμένουμε καινούργια πράγματα για σένα;

Με τον ρόλο μου ως Μαντώ Μαυρογένους κάνω το καλλιτεχνικό μου ντεμπούτο. Θα μείνω αφιερωμένη σε αυτό έως ότου ολοκληρωθούν οι περιοδείες τις οποίες σχεδιάζουμε. Ευελπιστώ η συνέχεια της καριέρας μου να φέρει ενδιαφέροντες ρόλους και συνεργασίες.EL001RSm

Σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την όμορφη συζήτηση που μας χάρισες.

Σου ευχόμαστε τα καλύτερα τόσο στη παράσταση “Μαντώ η ηρωίδα της Μυκόνου”, όσο και σε σε οτιδήποτε άλλο ετοιμάζεις.

Φωτογραφίες κας Τώρα: Ανδρέας Πεφάνης
Φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννης Ντόνεφ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Ερμηνεύουν :

Ελευθερία Τώρα
Ευτυχία Αργυροπούλου
Κλεάνθης Βαρσαμούλης
Αρετή Τσιαμπόκαλου
Μέλπω Σφακιανάκη
Στον ρόλο του αφηγητή ο Χοβίκ Καραμπετιάν
Φιλική συμμετοχή: Νεκτάριος Παλαιολόγος

Το τραγούδι της Μαντώς συνέθεσε και ερμηνεύει επί σκηνής σε πρώτη εκτέλεση ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.

Κείμενο: Γεώργιος Κοζυράκης
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Μεταφραση γαλλικων πηγων : Νεκταριος Παλαιολογος
Μουσική: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Β.σκηνοθέτη: Θανάσης Σταυρόπουλος
Ενδυματολογία: Παραδοσιακές φορεσίες Αιμιλία Γιαννοπούλου
Χορογραφίες: Nick Mathiews
Κατασκευή σκηνικού: Ergon – Ιωάννου
Φωτογραφίες: Ιωάννης Ντόνεφ
Γραφιστική επιμέλεια: star artwork
Οργάνωση παραγωγής: Πολυδεύκης Πολυδεύκη – Νικολέτα Πικέα
Ηχοληψία – Φωτισμοί: Σπύρος Πιπερίδης
Hair stylist – Make up artist: Νικολέτα Πικέα
Παραγωγή: Δήμος Μυκόνου – Music & Drama Productions / Μαυρίκιος Μαυρικίου

Βάσω Κανιώτη

Βάσω Κανιώτη

Είμαι η Βάσω Κανιώτη και γεννήθηκα τον Ιανουάριο του 1987 στο Αγρίνιο. 'Έχω σπουδάσει διακοσμητική και μαγειρική. Από την ενηλικίωσή μου και έπειτα ζω στην Αθήνα. Ασχολούμαι με τη ποίηση από τα μαθητικά μου χρόνια. Αφιερώνω αρκετές ώρες εντός της ημέρας γράφοντας και διαβάζοντας.
Πλέον στη ζωή μου έχω βάλει τις τέχνες πιο εντατικά, προχωρώντας στην έκδοση της πρώτης μου ποιητικής συλλογής. Έχω ολοκληρώσει μια συλλογή διηγημάτων η οποία προχωρά και αυτή προς την έκδοση. Επιπλέον έχω συμμετάσχει και σε αρκετές ποιητικές ανθολογίες ως τώρα. Η πρώτη κυκλοφόρησε δυο μήνες πριν και φέρει τον τίτλο <>, η επόμενη συμμετοχή μου ήταν σε μια ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί ήδη στην Αγγλία και φέρει τον τίτλο <> .
Αρθρογραφώ σε πέντε καλλιτεχνικά sites, ( Texnes on line, authoring melodies, Athens art,Artistry Society, People of art) κάνοντας σε διάφορους καλλιτέχνες, της μουσικής, του θεάτρου και της λογοτεχνίας, συνεντεύξεις και αφιερώματα. Eπίσης στα ίδια sites μπορεί να διαβάσει κάποιος και τις απόψεις μου για διάφορα βιβλία, τα οποία μου εμπιστεύονται κάποιοι εκδοτικοί οίκοι για να εκφράσω στα sites την γραπτή μου άποψη.
Μια ακόμη δραστηριότητά μου είναι η στιχουργική. Τα τραγούδια μου φέρουν τους τίτλους <> <> <> <> <> τα οποία συμπεριλαμβάνονται στους δίσκους των συνεργατών μου.
Κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18:00 κάνω μια εκπομπή στο ραδιόφωνο που πραγματεύεται την ποίηση και την λογοτεχνία με έναν ξεχωριστό καλεσμένο κάθε φορά από τον χώρο του βιβλίου. Η ραδιοφωνική μου εκπομπή πραγματοποιείται στον αέρα του Joy radio και φέρει τον τίτλο <>
Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, κάθε Παρασκευή βράδυ, κάνουμε μαζί με τον συμπαραγωγό μου μια ακόμη εκπομπή, η οποία πραγματεύεται τις κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.
Μια ακόμη μεγάλη μου αγάπη αλλά και ένας ακόμη σπουδαίος τρόπος έκφρασης για μένα είναι και η ζωγραφική. Έχω λάβει μέρος σε διάφορες ερασιτεχνικές εκθέσεις έως τώρα, και χαρίζοντας πίνακές μου σε συγγραφείς, ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν εξώφυλλα βιβλίων. Έργα μου μπορείτε να δείτε στο προσωπικό μου προφίλ στο face book.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΤΗΛ: 6981579575
E-MAIL: vaskanioti@yahoo.com
FACEBOOK: Βάσω Κανιώτη
Βάσω Κανιώτη