Η πρωτότυπη σκηνοθετική προσέγγιση του Νίκου Ορλώφ αναδεικνύει παραστατικά τον μύθο της δημοτικής μας παράδοσης με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, δημιουργώντας μία άκρως μυστηριακή ατμόσφαιρα όπου είναι έκδηλο το μυστικιστικό και μεταφυσικό στοιχείο, η μαγεία, ο έρωτας, η πλάνη, ο δόλος, η αδικία και στο τέλος ο θάνατος

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Παραμυθίας στο Γκάζι για να παρακολουθήσουμε την αρτιότερη και πλουσιότερη δημοτική μας παραλογή, «Το Άσμα της Λιογέννητης», που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο, διατηρώντας αυτούσια την δεκαπεντασύλλαβη γραφή της και είναι βασισμένη στο ομώνυμο δημοτικό μας ακριτικό τραγούδι της Λιογέννητης.

Η ομάδα Of Of Project μεταφέρει το ποίημα και δημοτικό τραγούδι της Λιογέννητης  από την δημοτική μας παράδοση στη θεατρική σκηνή, υπο την μορφή θεατρικής παράστασης και με την συνοδεία χορού και ζωντανής μουσικής μας ταξιδεύει στη σφαίρα του παραμυθικού μέσα από τον μύθο του έρωτα του Κωνσταντή για την Λιογέννητη.

Η υπόθεση:

Ο μύθος της Λιογέννητης (Έλενα Πετροπούλου) μας ταξιδεύει στην εποχή του Βυζαντίου, όπου την όμορφη, μικρή πριγκιποπούλα ερωτεύεται ο Κωνσταντής (Κωνσταντίνος Κατσούγκρης), αλλά εκείνη δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά του. Ο Κωνσταντής προκειμένου να την κάνει δική του, ζητά την βοήθεια της μάγισσας μητέρας του και κάνει την Λιογέννητη να τον ερωτευτεί χωρίς αυτή να το επιθυμεί πραγματικά! Τα μάγια, ο αποκρυφισμός, η τελετουργία, ο μυστικισμός αλλάζουν την πορεία της ιστορίας. Η μικρή Λιογέννητη παγιδεύεται από τα μάγια και ακροβατεί μεταξύ του ρεαλιστικού και μεταφυσικού κόσμου, σε μία πορεία χωρίς επιστροφή, όπου το τραγικό τέλος είναι αναπόφευκτο…

Η κριτική μας:

Η πρωτότυπη σκηνοθετική προσέγγιση του Νίκου Ορλώφ αναδεικνύει παραστατικά τον μύθο της δημοτικής μας παράδοσης με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, δημιουργώντας μία άκρως μυστηριακή ατμόσφαιρα όπου είναι έκδηλο το μυστικιστικό και μεταφυσικό στοιχείο, η μαγεία, ο έρωτας, η πλάνη, ο δόλος, η αδικία και στο τέλος ο θάνατος. Ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσθήκη και ένα επιπλέον δραματικό στοιχείο στην παράσταση αποτελούν οι δύο μικροί ηθοποιοί Ερμής και Μαλένα που ξεκινούν και τελειώνουν την παράσταση, συνδέοντάς μας με το παραμυθικό στοιχείο.

Επί σκηνής απολαμβάνουμε τον ταλαντούχο μουσικό «μετρ» των κρουστών Νίκο Τουλιάτο που μας ταξιδεύει ευχάριστα με την μουσική του στον φανταστικό κόσμο του παραμυθιού. Τον Νίκο Τουλιάτο τον βλέπουμε επίσης και σε ρόλο αφηγητή στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης.

Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει η μουσικός και ερμηνεύτρια Αλίκη Ζωγράφου, όπου μας εντυπωσιάζει με τα όμορφα και ιδιαίτερα ακούσματά της, αλλά και μας μαγεύει με την υπέροχη φωνή της, αφού ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής και παίζει ακορντεόν. Επίσης την βλέπουμε και σε ρόλο κόρης μάγισσας, γεγονός που αποδεικνύει και τις πολύ καλές υποκριτικές της ικανότητες.

Τον δύσκολο ρόλο της Λιογέννητης ενσαρκώνει η ηθοποιός Έλενα Πετροπούλου που θα λέγαμε ότι μας φέρνει οπτικά την Λιογέννητη όπως θα την φανταζόμασταν και σε συνδυασμό με τις πολύ καλές υποκριτικές της ικανότητες και τα έντονα δραματικά της στοιχεία, συνεπαίρνει κι εμάς μέσα στην τραγική της πορεία.

Τον ρόλο του Κωνσταντή υποδύεται ο πολύ καλός ηθοποιός Κωνσταντίνος Κατσούγκρης, ο τραγικός χαρακτήρας αυτός, που εξαιτίας του έρωτά του για την Λιογέννητη, θα αλλάξει την πορεία της ιστορίας και θα την οδηγήσει στο απρόσμενο τραγικό τέλος. Ο Κωνσταντίνος Κατσούγκρης, χωρίς περίσσιες κινήσεις ή υποκριτικές υπερβολές, αναδεικνύει την ψυχοσύνθεση του ήρωα που υποδύεται και μας βάζει στη διαδικασία να τον δικαιολογήσουμε…  ή όχι…

Η Πέννυ Μποεδώφ, η οποία είναι μία άριστη χορογράφος και χορεύτρια, μας εντυπωσιάζει με τις χορευτικές της ικανότητες επί σκηνής, αλλά και μας παρουσιάζεται και στον ρόλο της δούλας και μάγισσας στην παράσταση, γεγονός που μας αποδεικνύει και τις υποκριτικές της δυνατότητες.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία αξιόλογη παράσταση από νέους ηθοποιούς και καλλιτέχνες, πολύ διαφορετική και ιδιαίτερη απ’ ότι άλλο έχουμε δει φέτος και το επίσης δύσκολο και συνάμα δυνατό της στοιχείο είναι ότι όλη η ιστορία περιγράφεται μέσα σε μόνο μία ώρα, κάνοντας το ταξίδι μας στον μύθο της Λιογέννητης σύντομο αλλά τόσο όμορφο!

Σκηνοθεσία: Νίκος Ορλώφ
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέννυ Μποεδώφ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – τραγούδι: Αλίκη Ζωγράφου
Χορογραφίες-χορός: Πέννυ Μποεδώφ
Σκηνικά-κουστούμια-σχεδιασμό φωτισμού: Οf Of project

Παίζουν:

Λιογέννητη: Έλενα Πετροπούλου
Κωνσταντής :Κωνσταντίνος Κατσούγκρης
Στους υπόλοιπους ρόλους οι:
Νίκος Τουλιάτος
Αλίκη Ζωγράφου
Πέννυ Μποεδώφ
και οι μικροί Ερμής και Μαλένα

Απο 1 Οκτωβρίου εως 26 Νοεμβρίου κάθε Κυριακή απογευματινή στις 6.30
Θέατρο Παραμυθίας
Παραμυθίας 27 Κεραμεικός
Γενική είσοδος 10€
Φοιτιτικό 7€
Ανέργων- ατέλειες  5€
Τηλέφωνα κρατήσεων 2103457904 – 6947425390