Του Robert Harling
Από 8/11 έως 1/12
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 μ.μ.

Πυροβολισμοί, γαβγίσματα, γάμοι σε αποχρώσεις του ροζ, σκυλιά με τσακισμένα νεύρα, πρωταθλήματα, καυστικές ατάκες και πολλή αγάπη.

Όλα αυτά χωρούν σε ένα μικρό κομμωτήριο της Λουϊζιάνα στον Αμερικάνικο Νότο. Στο κομμωτήριο γεννιέται ένας αμιγώς γυναικείος μικρόκοσμος, που σιγά-σιγά ξεδιπλώνει την απεραντοσύνη του. Έξι πολύ διαφορετικές και ξεχωριστές γυναίκες συναντιούνται εκεί. Ευαίσθητες και ντελικάτες όσο τα άνθη της μανόλιας, αλλά ταυτόχρονα σκληρές και ανθεκτικές όσο το ατσάλι. Τις συνδέει μια ειλικρινής φιλία, που γεφυρώνει τις διαφορές τους και τις οδηγεί να αντιμετωπίζουν τα πάντα ενωμένες  – γάμους, χαρές, λύπες, χωρισμούς, αποχωρισμούς, το θάνατο αλλά και την ίδια την ζωή. Οι Steel Magnolias δεν γράφτηκαν με το μυαλό, μα με την καρδιά.

“Steel Magnolias” του Robert Harling

Ένα θεατρικό έργο… Μια θεατρική παράσταση προκλήσεων, με έντονα στοιχεία κωμωδίας και δράματος. Οι σχέσεις, που χτίζονται μέσα στον κλειστό χώρο ενός κομμωτηρίου, ξεδιπλώνουν τον θαυμαστό κόσμο της γυναικείας φύσης. Η φιλία, το καυστικό χιούμορ, η μητρότητα, η αλληλεγγύη, οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι σχέσεις που ξετυλίγονται γύρω από μια χρόνια πάθηση, όπως ο νεανικός σακχαρώδης διαβήτης, δίνουν άπειρες δυνατότητες στις ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν το υποκριτικό τους ταλέντο.

Αυτό που ξεχωρίζει την παράσταση, είναι η αυξημένη ενσυναίσθηση των συντελεστών της. Ήλθαν σε επαφή με τον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας και ζήτησαν τη γνώμη των ιδίων των πασχόντων για τον διαβήτη, μια νόσο με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχικές διαστάσεις. Η πράξη αυτή δείχνει ότι στη νέα γενιά ηθοποιών υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, που ποιούν ήθος.

Το πρωτότυπο θεατρικό κείμενο, που πολλοί γνωρίζουν από την βραβευμένη ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, αναφέρεται σε μια εποχή στην οποία τα ιατρικά δεδομένα απέχουν πολύ από τα σημερινά. Αυτό δεν άφησε περιθώρια στην εξαίρετη νέα μεταφράστρια να αποτυπώσει τα άλματα της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, μέσω των οποίων η ζωή των παιδιών και νέων με διαβήτη έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ασφαλώς δεν είναι αυτός ο σκοπός του θεατρικού έργου. Χρέος του ΣΥΔΑ, που εκπροσωπεί τους ανθρώπους με διαβήτη, είναι να επισημάνει ότι εδώ και πολλά χρόνια  η διαβητική γυναίκα μπορεί να χαρεί τη μητρότητα και να φέρει στον κόσμο ένα ή και περισσότερα παιδιά. Η ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1923, η ιατρική έρευνα που ακολούθησε, η αλματώδης εξέλιξη της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διατροφολογίας και Ψυχολογίας, καθώς και οι νέες μέθοδοι εκπαίδευσης του διαβητικού, για τον  αυτοέλεγχο και  την  αυτορρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, οδήγησαν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Μειώθηκε έτσι ο κίνδυνος εμφάνισης δυσάρεστων επιπλοκών, όπως η διαβητική νεφροπάθεια, από την οποία πάσχει η ηρωίδα του έργου Shelby. Φυσικά, δεν θέλουμε να εξωραΐσουμε τις δυσκολίες που αναμφίβολα αντιμετωπίζει ο διαβητικός/ή ακόμα και σήμερα στην καθημερινότητα του/της, ούτε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στο ενδεχόμενο εμφάνισης δυσάρεστων επιπλοκών. Όλα αυτά, όμως, μπορούν να αποφευχθούν, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαβητικοί και χρόνια πάσχοντες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις νέες θεραπευτικές και τεχνολογικές μεθόδους, που υπόσχονται μια καλύτερη ζωή. Και υπό την προϋπόθεση ότι η κοινωνία θα γυρίσει την πλάτη της σε σκοτεινά κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της παράστασης, που μας έδωσαν την ευκαιρία να δώσουμε από τη θέση των ίδιων των πασχόντων με Σ.Δ. ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αισιοδοξία που στηρίζεται στο γεγονός ότι κάθε δυσκολία αντιμετωπίζεται με τη Γνώση που δίνει Δύναμη και Προλαμβάνει.

Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας

Αλεξανδρουπόλεως 25, Αμπελόκηποι

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2102776078

Ενημερωτική Ιστοσελίδαγια τον Διαβήτη: www.diabeteslife.gr

email:syned.hellas@gmail.com

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επιμέλεια Σκηνοθεσίας: Νέλλη Καρρά
Μετάφραση – Οργάνωση Παραγωγής: Μαριλού Ταμβάκη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Φωτογραφίες – Trailer: Άννα Παπανικολάου
Graphic design: Θοδωρής Ταμβάκης
Επιμέλεια ήχου: Παναγιώτης Μπιζούτης

Επικοινωνία: Ιωάννα Κουλοχέρη

ΔΙΑΝΟΜΗ
Τρούβυ: Λίλιαν Αντωνίου
Αννέλ: Χριστίνα Μάλλιου
Κλαιρή: Φανή Λύκου
Σέλμπυ: Άννα Τζορτζίκια
Μαλύν: Ιόλη Χαραλαμποπούλου
Γουίζερ: Μπέτυ Σαράντη
Φωνή Εκφωνητή: Μιχάλης Βρετός

Διάρκεια Παράστασης: 2 ώρες και 15 λεπτά ( Με διάλειμμα )

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Από 8/11 έως 1/12
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 μ.μ.

Προσωρινός

Δεινοκράτους 103, Κολωνάκι, 11521

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 10€
Φοιτητικό: 8€
Ατέλεια – Ανέργων: 5€

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6947395595
Ώρες επικοινωνίας: 17:00 – 22:00

Δείτε την εκδήλωση στο Facebook εδώ: 

https://www.facebook.com/events/480534905880836/

Δείτε το teaser της παράστασης εδώ: 

https://www.youtube.com/watch?v=JOpVqmDaqxs&feature=share&fbclid=IwAR1RNWU9ty7_bFchsRWExSrN64QQwRTfSYIHFE_3rJPFEIww1f-VZWoKys47_ steelmagnolias1 Steel-Magnolias