Οι Εκδόσεις Ευγνώμων σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου του Κύπριου συγγραφέα Δρα Αλέξανδρου Φωκά με τίτλο:
Δώρος Γεωργιάδης, “Μ’ ένα τραγούδι που μιλάει στην ανθρωπιά σας”

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στην Αθήνα στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, 105 57) τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00.

FB_IMG_1699702512333

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Άντρη Χαϊράλλα, Εκδότρια
Φιλιππος Παπαθεοδώρου, Μουσικός, Παραγωγός, Εκδότης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τραγουδήσουν:
Πασχάλης, Ελπίδα, Μπέσσυ Αργυράκη, Γιώργος Πολυχρονιάδης και ο Δώρος Γεωργιάδης

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Παναγιώτης Κλείτου, πιάνο
Γιάννος Γεωργιάδης, κιθάρα

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει στην Πάτρα στο Θέατρο Μηχανουργείο (Ευμήλου 2, 262 22, όπισθεν Πολιούχου Πατρών Αγ. Αποστόλου Ανδρέου) την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00.

FB_IMG_1699702514623

Για την προσφορά του Δώρου Γεωργιάδη στον πολιτισμό θα μιλήσει ο καθηγητής κ. Βασίλης Καυκόπουλος, Δημοσιογράφος – Λογοτέχνης και Μουσικολόγος (πρ. Δ/ντής Μουσικού Συνόλου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου) και για την αισθαντικότητα της μουσικής του Δώρου Γεωργιάδη ο Πρωτοπρεσβύτερος – Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών ν/δ Ελλάδος και Δρ Μουσικής – Μ.D. Θεολογίας Α.Π.Θ. π. Γεώργιος Παναγόπουλος – Μάρκου. Στίχους που έχουν μελοποιηθεί από τον Δώρο Γεωργιάδη θα απαγγείλει ο συγγραφέας κ. Ελευθέριος Πολυκρέτης.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους:
Παναγιώτη Τσαλίδη, πιάνο, τραγούδι, καλλιτεχνική επιμέλεια
Άννα Τσαλίδη, Σωτήρη Τερλέση και Ειρήνη Φερεντίνου, τραγούδι
Νίνα Μεταξά, πιάνο
Ευάγγελο Νικόπουλο, μπουζούκι
Τιμητική συμμετοχή: Δώρος Γεωργιάδης

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Και στις δύο εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Δώρος Γεωργιάδης είναι ένας από τους πρώτους Κύπριους τραγουδιστές και συνθέτες που διέπρεψαν στην Ελλάδα. Καθιερώθηκε το 1972 όταν κέρδισε το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας τη σύνθεσή του «Αν ήμουν πλούσιος» σε στίχους Σώτιας Τσώτου. Το 1977 κέρδισε ξανά το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη σύνθεσή του με τίτλο «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή», τραγούδι με το οποίο η Άννα Βίσση καθιερώθηκε στο ελληνικό μουσικό στερέωμα. Με τη σύνθεση της ροκ όπερας «The Archon» (1979), που ανέβηκε στη Νότιο Αφρική, αλλά και των τραγουδιών «Σωκράτη εσύ Σουπερστάρ» (1979) και «Μόνικα» (1981), με τα οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Eurovision, ο Δώρος κατάφερε να αναγνωριστεί η αξία του και στο εξωτερικό. Επιπλέον, κατά τη δεκαετία του ’90, έστησε και διηύθυνε τη Χορωδία της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο και δημιούργησε τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Τραγουδιού και το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Αφετηρίες», θεσμούς που ανέδειξαν μεγάλα ταλέντα της Κύπρου, όπως τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Αυτά και άλλα πολλά σπουδαία επιτεύγματα ενός καλλιτέχνη που δόξασε τη χώρα του όσο λίγοι ξεδιπλώνονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Δρ Αλέξανδρος Φωκάς γεννήθηκε το 1991 στη Λευκωσία. Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε μαθήματα σαξοφώνου στο Ωδείο Ακροπόλεως, με δασκάλους τους Ανδρέα Ευσταθίου και Σωτήρη Γεωργιάδη. Στη συνέχεια, κατά τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, ήταν μέλος της Σχολικής Ορχήστρας, ενώ στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, πέρασε από τη Στρατιωτική Μουσική Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ), όπου υπηρέτησε ως σαξοφωνίστας και τραγουδιστής. Η αγάπη του για την επιστήμη και την έρευνα τον ώθησε να σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και να κάνει Μεταπτυχιακό (MRes) στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα τη Βιολογία Φυτών και τη Μικροβιολογία. Τον Ιούλιο του 2021, ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία Φυτών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και σήμερα εργάζεται ως ερευνητής στον Κλάδο Αγροβιοτεχνολογίας στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Είναι μελετητής του ελληνικού τραγουδιού και από το 2017 μέχρι το 2020 αρθρογραφούσε στο διαδικτυακό μουσικό περιοδικό Ogdoo.gr. Με τη μουσική βιογραφία του συμπατριώτη του, Δώρου Γεωργιάδη, κάνει την είσοδό του στον κόσμο της Ελληνικής Λογοτεχνίας, συνδυάζοντας την αγάπη του για τη μουσική και την έρευνα.

Σπύρος Καλαματιανός

Σπύρος Καλαματιανός

Με πολυετή παρουσία στα ΜΜΕ και στις δημόσιες σχέσεις & σε χώρους της μόδας των καλλιτεχνών, των τεχνών, των πολεμικών τεχνών καθώς και του αθλητισμού, με σπουδαίες συνεντεύξεις στο ενεργητικό του, ήρθε στην μεγάλη παρέα του kallitexnes.gr
Σπύρος Καλαματιανός