Δυστυχώς σήμερα στις 25/07/23 και μέσα στα πάρα πολλά άσχημα που συμβαίνουν στην χώρα, έγινε γνωστό μέσα από τα social media ο θάνατος ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, του Ανδρέα Τσουκαλά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου και ύστερα από έγκυρες πηγές, δυστυχώς ο Ανδρέας Τσουκαλάς βρέθηκε νεκρός γύρω στις 10:00 το πρωί της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή στις 24/07/23 από συγγενικό του πρόσωπο.

FB_IMG_1690304122783

Υπήρξε ισχαιμικό επεισόδιο και ως αυτή την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η ιατροδικαστική υπηρεσία έρευνά για τα ακριβή αίτια του θανάτου του αγαπημένου σε όλους μας καλλιτέχνη Ανδρέα Τσουκαλά.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστή στο κοιμητήριο του Βύρωνα ημέρα Παρασκευή 28/07/23 & ώρα 11.30 π.μ.

Ο Ανδρέας Τσουκαλάς υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος & ένας εξαιρετικός πολυσχιδής καλλιτέχνης. Είχε μοναδική χροιά φωνής, καθώς και δική του μουσική ταυτότητα. Με σπουδαία καριέρα όπου μεγάλωσε γενιές και γενιές με τα τραγούδια και την μουσική του.

Πάρα πολλοί και πολλές ερωτεύτηκαν και έκλαψαν με τα τραγούδια του, κάτι που γίνεται μέχρι και σήμερα καθώς έχει αυτό που λέμε διαχρονικότητα και η συγκεκριμένη μουσική με αυτά τα τραγούδια γεμίζουν στο άκουσμα τους φώς τις ψυχές μας…

Είμαι σίγουρος ότι όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο θυμάστε με αγάπη και αναπολείτε αυτές τις όμορφες, αθώες εποχές εκείνων των δεκαετιών…

Γνώμη μου ότι είναι αδικημένος Έλληνας καλλιτέχνης, συνήθως έτσι γίνεται σε αυτή την χώρα οι σπουδαίοι να είναι και αδικημένοι, όμως σημάδεψε μία εποχή με τα τραγούδια και τα βίντεο κλιπ του…

FB_IMG_1690304133651

Σεμνός και ταπεινός, αθόρυβος, με αξίες οι οποίες σπανίζουν στις μέρες μας, πάντα μιλούσε μόνον μέσα από το έργο του…

Θα μείνεις πάντα ζωντανός στις καρδιές μας μέσα από την μουσική σου… Καλό σου ταξίδι Ανδρέα Τσουκαλά.

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Τσουκαλά

Ο Ανδρέας Τσουκαλάς (9 Ιανουαρίου 1963 – 24 Ιουλίου 2023) ήταν ένας σπουδαίος πολυσχιδής καλλιτέχνης.

Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1963

Το 1992 ξεκίνησε στο χώρο της δισκογραφίας ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής υπογράφοντας το πρώτο του συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Lyra, όπου και εκδόθηκε το πρώτο του ολοκληρωμένο CD με τον γενικό τίτλο «Στους καιρούς τους πονηρούς», το οποίο υπογράφει ως δημιουργός (στίχοι-μουσική) και ερμηνευτής, καθώς και ως υπεύθυνος καλλιτεχνικός επιμελητής της παραγωγής. Το cd αυτό γνωρίζει επιτυχία τόσο σε κριτικές από τα ΜΜΕ, όσο και σε πωλήσεις. Μέσα σε ένα εξάμηνο, κατατάσσεται στα top ten των ραδιοφώνων, αλλά και των πωλήσεων στις δημοσιεύσεις της εφημερίδας Έθνος ανεβαίνοντας μέχρι και την 4η θέση στην δεκάδα, όπως προκύπτει από τα μεγαλύτερα και έγκυρα δισκοπωλεία στην Ελλάδα (Metropolis, philodisk, Music Corner, Juke Box, Music & Video Center, Discoball, Music Shop). Από τον ίδιο δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Νόμιζα», «Μπαλάντα», «Στους καιρούς τους πονηρούς», «Απλά κι αληθινά», κλπ.

Στο παρακάτω βίντεοκλιπ πρωτοεμφανίζεται η Έρρικα Πρεζεράκου.

Το τραγούδι «Νόμιζα» συμπεριλήφθηκε σε πολλές συλλογές και άλλων δισκογραφικών εταιρειών, με σημαντικότερη τον «Χρυσό Τριπλό» της Sony Music. (Σήμερα εξακολουθεί να διατίθεται στα δισκοπωλεία, ενώ το «Νόμιζα» κυκλοφόρησε σε διασκευή από το Χάρη Βαρθακούρη στο cd του «Αδυναμία μου» από τη Μίνως-ΕΜΙ με την ίδια επιτυχία). Το 1993 προτάθηκε στην τελική πεντάδα και σε τρεις τομείς των Μουσικών Βραβείων Popcorn, κατόπιν ψηφοφορίας των ΜΜΕ αλλά και του κοινού σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ παράλληλα έκανε περιοδικές και επιλεγμένες εμφανίσεις στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια. Από αυτές ξεχώρισαν οι εμφανίσεις στο “Μεσόγειος” στη Θεσσαλονίκη με το Μιχάλη Ρακιντζή και την Τερέζα, εμφανίσεις με τον Κώστα Τουρνά, και οι συναυλίες του μουσικού περιοδικού Popcorn σε όλη την Ελλάδα με πολλούς άλλους καλλιτέχνες.

Το 1994 κυκλοφόρησε το 2ο προσωπικό του cd από τη δισκογραφική εταιρεία Lyra, το οποίο ομοίως υπογράφει ως συνθέτης-στιχουργός και ερμηνευτής, με τον γενικό τίτλο «Μια καινούργια μέρα», με παρόμοια επιτυχία και σχεδόν άμεσα συμπεριλαμβάνεται και πάλι στα top ten των ραδιοφώνων αλλά και των πωλήσεων), με το ομώνυμο τραγούδι να ξεχωρίζει. Στον ίδιο δίσκο περιλαμβάνει και την ελληνική διασκευή του τραγουδιού «Sealed with a kiss», των Gary Gold και Peter Udell, με τίτλο «Αντίο». Από τον ίδιο δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Αντίο», «Συγγνώμη», «Μια καινούρια μέρα», «Παρωπίδες».

Το 1996 κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία LYRA, ένα συλλεκτικό cd single που περιέχει τις επιτυχίες από τα δύο προηγούμενα cds και δύο επιπλέον ανέκδοτα τραγούδια.

Το χρονικό διάστημα 1996 – 1998, δραστηριοποιείται στον τομέα της αναβάθμισης των σπουδών του και της μέχρι τότε μουσικής του κατάρτισης, παρακολουθώντας ειδικές σπουδές και σεμινάρια στην Ελλάδα και την Αγγλία (Preston) στον τομέα της μουσικής παραγωγής, του μουσικού προγραμματισμού, ηχοληψίας και στοιχειώδους marketing δισκογραφίας.

Τα ως άνω, σε συνδυασμό με τις εμπειρικές γνώσεις που απεκόμισε από την προσωπική θητεία του στη δισκογραφία, και παράλληλα οι νέες ιδέες και προτάσεις που τον κατείχαν, τον οδήγησαν σε στροφή στην καριέρα του, με την υλοποίηση του αρχικού σκοπού της υπηρεσίας της Ελληνικής Δισκογραφίας μέσα από ένα ευρύτερο φάσμα, και στο τρίπτυχο “παραγωγή – μάρκετινγκ – πωλήσεις”. Έτσι έστρεψε την προσοχή του σε (κυρίως) νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, αναλαμβάνοντας την απόλυτη ευθύνη της εκάστοτε παραγωγής.

Το 1999 σε συνεργασία με τις “Ελληνικές Μουσικές Εκδόσεις”, την Next records (περιοδικό «Πίστα») και την BMG, ως υπεύθυνος της επιμέλειας παραγωγής υπέγραψε το cd «Φυσάει αέρας», με ερμηνευτή τον νεοεμφανιζόμενο Χρήστο Μυλωνά, και σε διανομή της Sony Music.

Το 2000 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Όμιλο “Μουσικοεκδοτική” (Μουσικό περιοδικό “Δίφωνο”, “Popcorn”, “Pop & Rock”, “Metal Hammer”, μουσικά βραβεία κ.λ.π.), αποτέλεσμα του οποίου υπήρξε η σύσταση της δισκογραφικής εταιρείας του Ομίλου (M-Records), της οποίας ανέλαβε την θέση του Υπευθύνου Παραγωγής Ελληνικού Ρεπερτορίου, αναλαμβάνοντας και νέα καθήκοντα όπως την οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση συναυλιών.

FB_IMG_1690304101484

Μέσα από την M-Records ως Υπεύθυνος Παραγωγής Ελληνικού Ρεπερτορίου και ως υπεύθυνος της επιμέλειας παραγωγής, υπέγραψε το cd “Σαν Ανεμος”, που είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά της Χρυσώς Σταματοπούλου αδελφή της Μαντώ.  Το cd περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια και έχει εμφανείς επιρροές της jazz και της ροκ μουσικής. Ορισμένα τραγούδια του album που ξεχωρίζουν από το πρώτο άκουσμα το “Σαν Ανεμος” το οποίο υπογράφει και ως συνθέτης, “Μόνο μια φορά”, “Απολυτίκιο Έρωτα” κ.α.

Στο παρακάτω βίντεοκλιπ εμφανίζεται ξανά η Έρρικα Πρεζεράκου.

Ο Ανδρέας Τσουκαλάς είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της “Συναυλίας αγάπης για τα παιδιά”, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Νομού Αχαΐας και Ζακύνθου (PALSO) και με πολλούς ακόμα χορηγούς. Τα έσοδα της Συναυλίας διατέθηκαν σε τρία Ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΠΙΚΠΑ, ΠΙΚΠΑ παράρτημα Πατρών, Κιβωτός Αγάπης. Η συναυλία έγινε στην Πάτρα με αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών όπως ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Κατερίνα Τοπάζη, η Χρυσώ Σταματοπούλου κ.α.

Επίσης συμμετείχε ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος στις συναυλίες του μουσικού περιοδικού Popcorn σε συνεργασία με το Θοδωρή Ρακιτζή (οργάνωση) και τον Πέτρο Καντιάνη (Υπεύθυνο Επικοινωνίας & ΜΜΕ). Στις συναυλίες αυτές, εκτός του Μιχάλη Ρακιντζή πλαισιωμένου από νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, συμμετείχε και ο ίδιος και ερμηνευτικά, έγιναν δε 36 περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.

Ως την τελευταία του πνοή συνέχισε τη δημιουργική καλλιτεχνική του πορεία στο παρασκήνιο, ως Μουσικός Παραγωγός και Μουσικοσυνθέτης βοηθώντας νέους καλλιτέχνες γράφοντας τραγούδια κι έχοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση μουσικών παραγωγών, καθώς και την καλλιτεχνική διεύθυνση και οργάνωση διαφόρων μουσικών συνόλων/εκδηλώσεων.

Τα τραγούδια του που έχουν κυκλοφορήσει και σε Βίντεο κλιπ είναι τα «Νόμιζα», «Στους καιρούς τους πονηρούς», «Μπαλάντα», «Μια καινούργια μέρα», «Συγγνώμη».

 

 

Σπύρος Καλαματιανός

Σπύρος Καλαματιανός

Με πολυετή παρουσία στα ΜΜΕ και στις δημόσιες σχέσεις & σε χώρους της μόδας των καλλιτεχνών, των τεχνών, των πολεμικών τεχνών καθώς και του αθλητισμού, με σπουδαίες συνεντεύξεις στο ενεργητικό του, ήρθε στην μεγάλη παρέα του kallitexnes.gr
Σπύρος Καλαματιανός