Ο Γιώργος Καζαντζής ένας εξαιρετικός μουσικοσυνθέτης, όπου μετράει πολλές επιτυχίες – συνεργασίες, ένας υπέροχος άνθρωπος, όπου θέλει να μιλάει μέσα από την δουλειά του και αποτελεί πηγή έμπνευσης… Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την υπέροχη μουσική του σήριαλ, που έχει καθηλώσει όλη την Ελλάδα ”Αγριες Μέλισσες”… Μου παραχώρησε μια σπάνια και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του site kallitexnes.gr. Απολαύστε την.

Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον μαγικό κόσμο της μουσικής;

Η ροπή  και το πάθος για την Μουσική εμφανίσθηκαν από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Τη μεγάλη απόφαση όμως να ενδυθώ το ράσο του δημιουργού την πήρα σχετικά μεγάλος και από τότε είμαι μέχρι και σήμερα αφιερωμένος σε αυτήν.

Ποιοι σας βοήθησαν στα πρώτα σας βήματα;

Κατ αρχήν ο αδερφός μου που μου αγόρασε την πρώτη κλασσική μου κιθάρα και έπειτα ο δάσκαλός μου, ο αείμνηστος μαέστρος Θόδωρος Μιμίκος ο οποίος, κατ’άλλους δύσκολος άνθρωπος, υπήρξε για μένα ο μέντορας που με εισήγαγε βαθειά και ουσιαστικά στον υπέροχο κόσμο της Μουσικής.

Το σήριαλ Άγριες Μέλισσες από πολλές απόψεις έχει μπει στις καρδιές όλων των Ελλήνων, ή δε μουσική επίσης υπέροχη. Πώς νιώθετε που έχετε γράψει την μουσική σε ένα τόσο επιτυχημένο σήριαλ;

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι στις “Άγριες Μέλισσες” έχω το τραγούδι των τίτλων έναρξης και έχω κάνει ειδικά για την σειρά κάποιες παραλλαγές του ίδιου θέματος και μια ορχηστρική εκδοχή με έγχορδα που ακούγεται στο φινάλε. Η συμμετοχή της μουσικής μου στη σειρά, μου δίνει χαρά για το γεγονός ότι το τραγούδι αν και ήταν ήδη επιτυχία, έγινε γνωστό στο πανελλήνιο. Το πιο σημαντικό όμως για εμένα είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι με τις πολυρυθμίες του, τις αντιστίξεις του, και γενικά όλες εκείνες τις έντεχνες τεχνοτροπίες που χαρακτηρίζουν, κατά την κακώς εννοούμενη σημερινή νοοτροπία, ένα τραγούδι δύσκολο, πέρασε και αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες. Αυτό καταρρίπτει το αφήγημα ότι το έντεχνο τραγούδι είναι δύσκολο και πρέπει να αποφεύγεται γιατί δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος.

Ποια συνεργασία σας μπορείτε να ξεχωρίσετε;

Είναι πολλές και ίσως ξεχάσω πολλούς. Σταύρος Κουγιουμτζής, Μάνος Ελευθερίου, Κική Δημουλά, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μανώλης Ρασούλης, Ηλίας Κατσούλης, Γιώργος Νταλάρας, Λιζέτα Καλημέρη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Ελένη Φωτάκη, Γιώργος Ανδρέου, Κώστας Φασουλάς…

IMG_8765

Ποια στοιχεία πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με την μουσική και πιο συγκεκριμένα με την σύνθεση;

Το να ασχοληθείς γενικά με την μουσική είναι κατ’αρχήν μια εσωτερική ανάγκη. Η σύνθεση πέρα από την πλήρη γνώση της μουσικής θεωρίας χρειάζεται επί πλέον και το πάθος της δημιουργίας. Ο δημιουργός “γίνεται” γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Νιώθει μέσα του να φουσκώνει το καζάνι της δημιουργίας και αυτό πρέπει να το κοινωνήσει με τρόπο ποιητικό. Ο δρόμος του δημιουργού είναι μονόδρομος και αν δεν τον ακολουθήσει δεν θα είναι τίποτα!

Ποια είναι η άποψη σας για την εξέλιξη της Ελληνικής μουσικής;

Με προβληματίζει. Η ελληνική μουσική που εγώ βίωσα από το 1960 μέχρι το 2000 πατούσε στην παράδοση που και εκείνη είχε τις ρίζες της στους αρχαϊκούς δρόμους. Επειδή όμως η χώρα μας είναι σταυροδρόμι δύο κόσμων έχει και επιρροές από δυτική μουσική και όσο αυτές αφομοιώνονταν γόνιμα από το αισθητήριο του Έλληνα το αποτέλεσμα ήταν αριστουργηματικό (Χατζηδάκις-Θεοδωράκης κλπ). Στην σύγχρονη ελληνική μουσική η εμφάνιση της επιρροής από την παράδοση τείνει να εξαφανισθεί και αντιθέτως εμφανίζεται κυρίαρχα και αναφομοίωτα η επιρροή από την δυτική μουσική και μάλιστα τα εμπορευματοποιημένα υποπροϊόντα της.

Τι έχετε να θυμάστε από τη πρώτη στιγμή της συνεργασίας σας με τον Βασίλη Λέκκα  και τι θα θέλατε να μας μοιραστείτε για αυτή την καλλιτεχνική σας δουλειά ! 

Ο Βασίλης είναι ένας υπέροχος καλλιτέχνης, συνεργάτης και φίλος. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και η μέχρι τώρα συνεργασία μας βασίζονταν σε δύο μόνο τραγούδια αλλά σε πολλές συναυλίες. Η ιδέα της δημιουργίας του δίσκου μας “Κατάρτι κι Ατμός” ξεκίνησε από τον ίδιο με την αναζήτηση του ιδανικού ορχηστρικού ήχου που αποφασίσαμε να είναι ένα διευρυμένο σύνολο σαν μια συμφωνική ορχήστρα. Αυτό κάναμε και αφού επιλέξαμε παλαιότερα τραγούδια που είχε ήδη ερμηνεύσει υπέροχα στις συναυλίες, προέκυψαν και καινούρια οπότε μαζέψαμε ένα υλικό ένδεκα τραγουδιών και μπήκαμε στούντιο. Τα τραγούδια είναι σε στίχους Σοφίας Κατζούρη, Ναντίνας Κυριαζή, Ισαάκ Σούση, Μαίρης Σταθοπούλου, Ηλία Κατσούλη, Γιώργου Αθανασόπουλου και δικούς μου.

IMG_8795_crop

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;

Είμαι στην διαδικασία ηχογράφησης δύο δίσκων. Ο πρώτος σε στίχους Κώστα Φασουλά και ερμηνεία Παντελή Θαλασσινού και ο δεύτερος είναι ένα come back με την Λιζέτα Καλημέρη. Υπάρχουν μερικές συναυλίες που θα γίνουν εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στις 28 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επταπυργίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα τραγουδήσουν οι Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη και Κώστας Πρατσινάκης. Στις 5 και 6 Νοεμβρίου η συμφωνική ορχήστρα του Lofoten της Νορβηγίας θα παίξει σε δύο συναυλίες το έργο μου “Άσμα” “The Song” βασισμένο στο “¨Ασμα Ασμάτων” της Παλαιάς Διαθήκης”.

Τι θα θέλατε να πείτε κλείνοντας αυτή την συνέντευξη;

Ζούμε δύσκολες εποχές και δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία. Θα ήθελα να κλείσω λοιπόν με μια ευχή. Ας ανασύρουμε όλοι ότι απόθεμα συναισθημάτων έχουμε και ανοίγοντας την καρδιά μας στην τέχνη, να τα ταΐσουμε με οξυγόνο ψυχής ώστε να αναζωογονηθούν και να γεμίσουν χρώματα μήπως και δούμε τις πραγματικές αξίες της ζωής, μήπως και ανακαλύψουμε επιτέλους γιατί αξίζει να ζούμε.

 

 

Σπύρος Καλαματιανός

Σπύρος Καλαματιανός

Με πολυετή παρουσία στα ΜΜΕ και στις δημόσιες σχέσεις & σε χώρους της μόδας των καλλιτεχνών, των τεχνών, των πολεμικών τεχνών καθώς και του αθλητισμού, με σπουδαίες συνεντεύξεις στο ενεργητικό του, ήρθε στην μεγάλη παρέα του kallitexnes.gr
Σπύρος Καλαματιανός