Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 στις 21:00

Θέατρο Γκράβας

VIVA

Ο Σταμάτης Πακάκης επιστρέφει στο Θέατρο Γκράβας με τη σκηνοθεσία του έργου του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος».

Λίγα λόγια για το έργο

Το 1956 ο Γιάννης Ρίτσος γράφει το ποίημα «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» το οποίο εμπεριέχεται στην ποιητική συλλογή «Τέταρτη Διάσταση». Ποίημα για το οποίο έλαβε το κρατικό βραβείο ποίησης. Με τη συνοδεία της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και συγκεκριμένα του πρώτου μέρους αυτής, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας η ιστορία μιας ηλικιωμένης Γυναίκας. Βλέπουμε τον χρόνο που τρέχει αδίστακτος δίχως να αφήνει χώρο για ζωή. Η Γυναίκα εξομολογείται σε έναν Νέο την ιστορία τόσο τη δική της αλλά και της χώρας μας. Παρατηρούμε την κοινωνία να αλλάζει και να προχωρά με μία νέα δυναμική. Μέσα από αυτό το έργο γινόμαστε μάρτυρες της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής της Ελλάδας του τότε.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ένα όνειρο ζωής εκπληρώνεται! Η ποίηση είναι μία αγαπημένη μου ενασχόληση. Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ο αγαπημένος μου ποιητής. Θυμάμαι στην παιδική μου ηλικία να τραγουδάω, ως μέλος παιδικής χορωδίας, μελοποιημένη την ποίησή του και να προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα νοήματα της. Δεν τα κατάφερνα τότε, ωστόσο με είχαν κερδίσει. Κάτι μαγικό συνέβαινε μέσα μου. Στο Λύκειο ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Ήταν στη διδακτέα ύλη του μαθήματος της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Οι ώρες ανάλυσης με τη φιλόλογό μας, καθώς και η φαντασία μου, έκαναν αυτό το θεατροποιημένο ποίημα να έχει την πρώτη θέση στην καρδιά μου. Θέση που ακόμη και τώρα, μετά από αρκετά χρόνια, δεν κατάφερε να την πάρει κάποιο άλλο. Έτσι, θέλοντας να παρουσιάσω τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» σύμφωνα με την αισθητική και τις καλλιτεχνικές ιδέες μου, πήρα την απόφαση να σκηνοθετήσω αυτό το αριστούργημα της ελληνικής ποίησης. Θέλησα να μείνω πιστός στο κείμενο και να δώσω μία προσωπική σφραγίδα στην παρουσίασή του και στην αποκωδικοποίηση των νοημάτων του, λαμβάνοντας υπόψιν και μελετώντας τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Διάρκεια παράστασης: 70 λέπτα

Παίζουν:

Μαρία Τζανουκάκη

Τάσος Χρυσόπουλος

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Μουσική & Κινησιολογική Επιμέλεια: Σταμάτης Πακάκης

Φωτογραφίες – Video: Αναστασία Λουκρέζη

Επιμέλεια παραγωγής: Ιωάννης Πεφάνης

Παραγωγή: Athens Art – Lenshoots Media Productions | 6946767747

trailer: https://youtu.be/y7oX_GYtnTY

Πληροφορίες:

Viva: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-gkravas/sonata-tou-selinofotos-tou-g-ritsou

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

ώρα 21:00

Θέατρο Γκράβας

Ταϋγέτου 60 Γαλάτσι – Γκράβα

Τηλέφωνο 2102011151

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Πεφάνης 
Founder – Owner  
LenShoots Media Productions  –  Athens Art 

Υπηρεσίες προβολής και διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Μέλος Ευρωπαίων Δημοσιογράφων  Α.Μ. 0107  
Τηλ. 6946767747
email.  athensart.gr@gmail.com  &  (προσωπικό) giannpef@gmail.com

Η LenShoots Media Productions είναι μια  νέα δημιουργική ατομική επιχείρηση παραγωγής με Υπηρεσίες προβολής και διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, υπηρεσίες φωτογράφισης και βιντεογράφισης  με ειδίκευση στην κάλυψη  παραστάσεων, συναυλιών, live, εκδηλώσεων  πολιτιστικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας.   

 
Σπύρος Καλαματιανός

Σπύρος Καλαματιανός

Με πολυετή παρουσία στα ΜΜΕ και στις δημόσιες σχέσεις & σε χώρους της μόδας των καλλιτεχνών, των τεχνών, των πολεμικών τεχνών καθώς και του αθλητισμού, με σπουδαίες συνεντεύξεις στο ενεργητικό του, ήρθε στην μεγάλη παρέα του kallitexnes.gr
Σπύρος Καλαματιανός