Ο καθηγητής, σκηνοθέτης, μεταφραστής και εκδότης
Στυλιανός Ροδαρέλης
στο Studio Μαυρομιχάλη
Σειρά συζητήσεων για «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου
Τρίτη χρονιά- Συζήτηση 16η
Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.

Η παράσταση εκτός από την Αθήνα, έχει παρουσιαστεί σε 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα εκπροσώπησε τη χώρα μας στην διοργάνωση: «Πάφος – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017».

Από την αρχή των παραστάσεων (26 Νοεμβρίου 2015), «Το Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις αυτές προσκλήθηκαν σημαντικά πρόσωπα  από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα. Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.

Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται και την φετινή περίοδο, με καλεσμένο για την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, τον Καθηγητή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σκηνοθέτη, Μεταφραστή και Εκδότη Στυλιανό Ροδαρέλη.

Ο Στυλιανός Ροδαρέλης γεννήθηκε στη Αλεξάνδρεια Αιγύπτου και σπούδασε Θεατρική τέχνη στο Θεατρικό Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Από το 2004 είναι καθηγητής ισπανικού θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έχει διδάξει σε διάφορες Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Έχει ιδρύσει τις θεατρικές πλατφόρμες Νέα Ισπανική σκηνή και Κοινωνικό θέατρο δράσης, με τις οποίες έχει παρουσιάσει θεατρικά έργα σύγχρονων ισπανών δραματουργών. Έχει μεταφράσει πάνω από 200 θεατρικά έργα τα οποία παρουσιάζει μέσα από τις Εκδόσεις Ίασπις που έχει δημιουργήσει. Ειδικευμένος στο σύγχρονο ισπανικό θέατρο, έχει οργανώσει το Φεστιβάλ ισπανικού Θεάτρου, το οποίο εφέτος θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά, ενώ τον Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσει το 1ο Συμπόσιο νέας ισπανικής δραματουργίας στο αρχαίο θέατρο Μακύνεια. Πειραματιζόμενος με τη σύγχρονη θεατρική γραφή, και ερευνώντας την κοινωνική διάσταση των σύγχρονων κειμένων, προσπαθεί να ανακαλύψει νέες σκηνοθετικές και υποκριτικές μορφές έκφρασης, βασιζόμενος στη κίνηση και τον λόγο του ηθοποιού.

Τη συζήτηση θα  συντονίσει η Γεωργία Πίσπα, Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

Το έργο:

Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Το blog της παράστασης: http://kivotio.tumblr.com/

Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός
Παίζει ο Φώτης Μακρής

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Παρασκευή  στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι: 8 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Θεατρικός οργανισμός Νέος Λόγος
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330
studiomavromihali@gmail.com
www.studiomavromihali.gr

Υπεύθυνος: Φώτης Μακρής, τηλ. 6972556344

stylianos-rodarelhs