Ο Κώστας Κρομμύδας είναι αναμφισβήτητα ένας ταλαντούχος και πετυχημένος ηθοποιός, όμως εδώ και πάρα πολλά χρόνια μας έχει αποδείξει ότι είναι και ένας ταλαντούχος και πετυχημένος συγγραφέας, καθώς μετράει πάρα πολλές επιτυχίες και μας ταξιδεύει με τα βιβλία του, αλλά και την τόσο όμορφη και γλαφυρή πένα του… Πάνω απ΄όλα όμως είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, με ήθη και αξίες που σπανίζουν στις μέρες μας… Πραγματικά μπορείς να πεις και να γράψεις πολλά για τον Κώστα Κρομμύδα… Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο του βιβλίο, με τίτλο ”Ακάκιε” από τις Εκδόσεις Διόπτρα, για ακόμα μία φορά κατάφερε να αγαπηθεί και να γίνει ανάρπαστο, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες πήγε για ανατύπωση πετυχαίνοντας ρεκόρ πωλήσεων, όπως επίσης μία άλλη επιτυχία του, είναι ότι σύντομα θα το δούμε και στην μεγάλη οθόνη. Τον Κώστα Κρομμύδα τον γνωρίζω και τον ακολουθώ αρκετά χρόνια, όμως με αφορμή το εν λόγω βιβλίο θέλησα να του πάρω μια συνέντευξη για λογαριασμό του site kallitexnes.gr. Mου μίλησε για πάρα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, μου μίλησε για το πως μπήκε στην ζωή του η συγγραφή, για τις πηγές έμπνευσης του, καθώς και για άλλα… Απολαύστε τον.

 • Πρόσφατα κυκλοφόρησε ακόμα μία μεγάλη επιτυχία σου, καθώς έγινε ανάρπαστο, ένα βιβλίο όπου παρά πολύ σύντομα πήγε για ανατύπωση… Πες μου τι θα διαβάσει κάποιος περνώντας αυτό το βιβλίο;

Με το «Ακάκιε» θα κάνει κάποιος ένα ταξίδι στον χρόνο και θα διανύσει σχεδόν ολόκληρο τον περασμένο αιώνα και όλα τα μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν. Όλο αυτό έγινε μέσα από την πορεία της ζωής του πρωταγωνιστή μου, του Λευτέρη Μαντζίκα, που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές προσωπικότητες της Ελλάδας. Έφυγε από το χωριό του στα Γιάννενα, δούλεψε σκληρά, πολέμησε και κατόρθωσε να στα σταθεί στα πόδια του, δημιουργώντας μάλιστα έναν επιχειρηματικό κολοσσό. Το «Ακάκιε είναι βασισμένο στη ζωή του, περιέχει πολλά πραγματικά γεγονότα, αλλά και αρκετά μυθοπλαστικά.

 • Ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις αυτό το υπέροχο βιβλίο;

Εδώ και χρόνια γυρόφερνε στο μυαλό μου μιας και ήταν ο παππούς της γυναίκας μου. Είχα την τύχη μάλιστα να τον γνωρίσω και να συνομιλήσω πολλές φορές μαζί του. Άνθρωπος απλός και σεμνός, με μια ψυχή ανήσυχη όμως… Δεν επαναπαυόταν ποτέ και πάντα έβρισκε τρόπους να πάει ένα βήμα παραπέρα. Διορατικός όσο λίγοι, εργατικός και με πείσμα, έζησε κάθε λεπτό της ζωής του όπως το ήθελε. Πώς να μην βρω έμπνευση σε αυτόν τον άνθρωπο;

 • Από ότι έχει γίνει ήδη γνωστό θα πάρει σάρκα και οστά, καθώς θα μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη. Πώς νιώθεις γι’αυτό και πώς προέκυψε η αυτή η πρόταση;

Νιώθω θαυμάσια και προέκυψε απροσδόκητα. Ανέφερα εντελώς τυχαία την πλοκή στην εταιρεία παραγωγής, πάνω που ξεκίναγα το βιβλίο. Ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ που μου ζήτησαν έπειτα από ένα διάστημα να βρεθούμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια. Είμαι βέβαιος πως το «Ακάκιε» μπορεί να γίνει μια εξαιρετική ταινία…

 • Εκτός από επιτυχημένος συγγραφέας, είσαι και ένας επιτυχημένος ηθοποιός. Πόσο δύσκολα ή εύκολα συνδιάζονται και τα δύο;

Τα τελευταία χρόνια δεν τα συνδυάζω απόλυτα δεδομένου ότι η συγγραφή αποτελεί την κύρια ασχολία μου. Να ακολουθήσω τους ίδιους ρυθμούς και στην ηθοποιία ταυτόχρονα, είναι απλά αδύνατο. Απολαμβάνω αυτό που κάνω τώρα και όποιος μικρός ρόλος βρεθεί που να με αντιπροσωπεύει, με χαρά θα τον εκτελέσω.

kromidas1

 • Πότε και πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σου;

Όπως έχω πει πολλές φορές, αφορμή στάθηκε το βιβλίο «Μπαμπά, μεγάλωσέ με» που το έγραψα για την κόρη μου. Μου άρεσε η διαδικασία, είχα κάποιες ιστορίες στο μυαλό μου, αλλά γενικά από μικρός έγραφα και μάλλον αυτό το βιβλίο στάθηκε η αφορμή να ανοίξει ο ασκός. Το όμορφο δεν είναι ότι μπήκε στη ζωή μου αλλά το ότι δεν θέλω να βγει…

 • Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης;

Ό,τι μας περιβάλει είναι έμπνευση και αυτό το λέω συχνά και στους μαθητές μου στο masterclass συγγραφής. Προσωπικά με εμπνέουν τα ταξίδια, οι άνθρωποι, θέλω να μιλάω με τον κόσμο και κυρίως να τους ακούω. Έμπνευση μπορεί να μου δώσει μια εικόνα, μια συζήτηση ή μια ανάμνηση. Ακόμη και μια είδηση που για τους περισσότερους περνά απαρατήρητη σε εμένα μπορεί να δώσει μεγάλη έμπνευση.

 • Όπως είπα και προηγουμένως είσαι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος άνθρωπος. Η επιτυχία πολλές φορές έχει πολύ μοναξιά, κυρίως για έναν καλλιτέχνη – συγγραφέα. Πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η δημιουργία μίας οικογένειας;

Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό. Έχει να κάνει με το πώς πορεύεται κανείς και με τους στόχους του. Δεν γνωρίζω πώς θα ήμουν αν δεν είχα οικογένεια, ξέρω όμως ότι νιώθω πολύ τυχερός που έχω. Σίγουρα με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο.

 • Το ίντερνετ θεωρείς ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του βιβλίου, όπως και της υποκριτικής;

Σαφέστατα, είτε μας αρέσει είτε όχι.  Παν μέτρο άριστον, όμως.

 • Περιέγραψε μου μία τυπική καθημερινή ημέρα σου…

Οι περισσότερες μέρες μου δεν έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή μια ρουτίνα. Μέσα στα πολλά που έχω να κάνω, θα είναι σίγουρα μια μεγάλη βόλτα στο δάσος, και το βράδυ στο σπίτι η ώρα της χαλάρωσης με φαγητό με την οικογένεια και κάποια ταινία. Επιπλέον πέρα από τη συγγραφή, είναι οι συνεντεύξεις όπως καλή ώρα, αλλά και διάφορα άλλα θέματα της δουλειάς. Όποτε μπορούμε κάνουμε και μικρές αποδράσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως ξυπνάω νωρίς γιατί δεν θέλω να χάνω το πιο παραγωγικό κομμάτι της μέρας…

 • Ποιες λέξεις ή φράσεις σε χαρακτηρίζουν;

Κάνε το καλό και το καλό θα σε ανταμείψει.

 • Ποια είναι τα ανεκπλήρωτα όνειρα σου που θέλεις να κάνεις πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον;

Το πέτρινο σπίτι στο χωριό μου….

95584638_2996217997103087_1868220261619204096_n

 • Εκτός από αυτά τα υπέροχα πράγματα που ήδη έχουμε μάθει, ετοιμάζεις και κάτι άλλο;

Για τη στιγμή, θα πραγματοποιήσω μια μίνι περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπου θα επισκεφθώ τα βιβλιοπωλεία και θα υπογράψω ουσιαστικά στα πεζοδρόμια τα αντίτυπα των βιβλίων μου. Έπειτα, το επόμενο διάστημα θα ήθελα να ξεκουραστώ λίγο.

 • Τι θα ήθελες να πεις κλείνοντας αυτή την συνέντευξη;

«Η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις άνθρωπος»

Αν και πρόσφατα δημοσίευσα το δελτίου τύπου του που αναφέρει κάποια πράγματα για το βιβλίο, καθώς και για το ότι ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη (μπορείτε να ακολουθήσετε το παρακάτω link https://www.kallitexnes.gr/literature/38610/) θα ήθελα να σας δημοσιεύσω και να κλείσω την συνέντευξη με ένα πιο περιεκτικό δελτίο τύπου. Διαβάστε περισσότερα παρακάτω :

Οι αληθινές ιστορίες πάντα προκαλούσαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν αυτές αφορούσαν ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους σε έναν ολόκληρο αιώνα.

Μια τέτοια αποτελεί και το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα με τίτλο «Ακάκιε» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορεί το βιβλίο να κυκλοφορεί εδώ και 15 μέρες, όμως είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πρώτη σημαντική του επιτυχία!

Η εταιρεία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών «Αργοναύτες» απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου πριν την έκδοσή του με σκοπό τη μεταφορά του στον κινηματογράφο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 2003 από τον παραγωγό Πάνο Παπαχατζή. Η εταιρεία από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής στην Ελλάδα (Προοπτική, Audiovisual, Feelgood). Στόχος της ομάδας των Αργοναυτών είναι να παράγει ταινίες που αγαπά και έχει στη φιλμογραφία της 16 μεγάλου μήκους ταινίες και διεθνείς συμπαραγωγές. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του project έχει αναλάβει ο Σταύρος Στάγκος.

mail (1)

Το μυθιστόρημα έχει κάνει ανατύπωση τη δέκατη μέρα της κυκλοφορίας του, πετυχαίνοντας ρεκόρ πωλήσεων!

Η ιστορία είναι βασισμένη στη ζωή του αείμνηστου Λευτέρη Μαντζίκα, του Μέγα Ηπειρώτη Ευεργέτη.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, Ο Λευτέρης Μαντζίκας είχε καταγωγή από τη Λιγοψά των Ιωαννίνων και υπήρξε επί 40 χρόνια ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης Ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών. Διετέλεσε επίσης για 15 συνεχή έτη πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και ευεργέτησε με το έργο του εκατοντάδες Ηπειρώτες.

Μια ιστορία από τον Κώστα Κρομμύδα που θα συγκινήσει. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, μια ζωή γεμάτη που δείχνει πως το νόημα της ζωής είναι να είμαστε πάνω από όλα… Άνθρωποι.

«Ξεκινήστε το ταξίδι της ζωής σας, αγνοί, απαλλαγμένοι από φόβους, με καθαρά τα μέτωπά σας κι όνειρα γεμάτα χρώμα. Προχωρήστε και φτάστε όπου μπορείτε, μα μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό… να είστε πάνω από όλα άνθρωποι…»

«Χορέψτε την ζωή κρατώντας πάντα χέρια αγαπημένα. Κρατήστε τα μόνα όπλα που χρειάζονται για να την αντιμετωπίσετε, το ήθος και την αξιοπρέπεια σας.»

Οπισθόφυλλο

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων. Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει. Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του. Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα. Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια. Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.

mail

Βιογραφικό συγγραφέα            

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, του οποίου η αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη έκδοση κυκλοφόρησε ξανά το 2021 από τις εκδόσεις Διόπτρα, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που  Έλειπε (αγγλική έκδοση Cave of Silence). Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το Μη με Λησμόνει τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories). Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon).

Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι, το 2019 το Μια Νύχτα Ακόμη και το 2020 η Εβόρα.

Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public.

Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Master Class) και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.

 

 

Σπύρος Καλαματιανός

Σπύρος Καλαματιανός

Με πολυετή παρουσία στα ΜΜΕ και στις δημόσιες σχέσεις & σε χώρους της μόδας των καλλιτεχνών, των τεχνών, των πολεμικών τεχνών καθώς και του αθλητισμού, με σπουδαίες συνεντεύξεις στο ενεργητικό του, ήρθε στην μεγάλη παρέα του kallitexnes.gr
Σπύρος Καλαματιανός