«ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΣΤΟ ΦΩΣ»

του Κωνσταντίνου Τσακανάκη στο Θέατρο  2510

 ‘’Ακούστε. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής , γιατί είμ’ εγώ κι ο χτίστης’’

Η βιογραφία του Κωστή Παλαμά και η κατάθεση του έργου του σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τσακανάκη κάνει πρεμιέρα στις 19 Μαϊου  και θα ζωντανεύει κάθε Κυριακή στις 19:00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο ‘’Θέατρο 2510’’.

Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1944) ήταν Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας διηγημάτων και θεατρικών έργων. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του , η οποία ως τότε χαρακτηριζόταν από τις υπερβολές του αθηναϊκού ρομαντισμού κι αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στον ποιητικό λόγο.

Στο ποιητικό του έργο κυριαρχεί  η Ελλάδα ως ιδανικό κι αντικείμενο αγάπης και επειδή μέσα σε αυτό φώτισε το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε ως ο ‘’δεύτερος εθνικός ποιητής’’ .

Λίγα λόγια για το έργο:

Όταν η ανάγκη γίνεται δύναμη…

Όταν η δύναμη γίνεται φωνή κι έκφραση…

Όταν η φωνή γίνεται αγωγός και φάρος της αλήθειας…

Τότε τα λόγια υστερούν απέναντι στο συναίσθημα και στο μήνυμα που εκφράζουν οι λέξεις.

Ένας παγκόσμιος ποιητής  όπως ο Κωστής Παλαμάς χαρίζοντας υπόσταση στις λέξεις και στους στίχους κατόρθωσε να μυήσει όσους τον μελέτησαν στις αλήθειες που ήθελε να υπερασπιστεί: Την αγάπη για το δίκαιο, για την οικογένεια, για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο , για τον έρωτα και τους νέους. Και κάπου εκεί ξεπροβάλλει σιγά σιγά η πρωταγωνίστρια της πορείας της ζωής του, η Μούσα του. Αυτή θα του κρατήσει το χέρι απ’ τα χρόνια της νιότης έως τη στιγμή που θα τον οδηγήσει στο αιώνιο φως .

Ο Κωνσταντίνος Τσακανάκης , σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει:

Ο Κωστής Παλαμάς, ο κορυφαίος ποιητής και λογοτέχνης της γενιάς του δρώντας στο μεταίχμιο δύο αιώνων (19ος-20ος αι.) υπήρξε πρωτεργάτης καινοτόμων θέσεων στη λογοτεχνία κι επαναστατικών ιδεών στην ελληνική κοινωνία . Με τον ιδιότυπο λογοτεχνικό λόγο του κατάφερε να εδραιώσει τις θέσεις του πολλές εκ των οποίων, τον κατέστησαν πολέμιο του συντηρητισμού της λογοτεχνικής ελίτ της εποχής. Μέσα απ’ την παρούσα παράσταση, η μορφή του μεγάλου δημιουργού θα πάρει σάρκα κι οστά: Η πορεία ζωής, η έμπνευση που άντλησε απ’ την πολύ νεαρή ηλικία του και το τελευταίο σταυροδρόμι της ζωής του κάπου εκεί, στην Πλάκα το 1944 . Και δίπλα του βρίσκεται  η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ζωής του: Η Μούσα του. Αυτή του δίνει το χάρισμα και συνάμα το φορτίο, να μιλήσει στις καρδιές των βασανισμένων Ελλήνων για τις αξίες της αλληλεγγύης ,της πίστης και της εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά και για την ισότητα των φύλων , τη δύναμη του δημοτικισμού κι όταν ο λόγος του γίνει παγκόσμιος ,αυτή θα του δώσει τη δύναμη να αντέξει τις προσωπικές του απώλειες και να διατηρήσει τη φωνή του ως παιάνας των ρομαντικών που δε θέλουν να χάσουν την ελπίδα.

Συντελεστές:

Κείμενο & Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Τσακανάκης

Φωτογραφίες/Videotrailer:Αλίκη Πίτερσον

Σκηνικά: Eventus

Μουσική επιμέλεια : Κωνσταντίνος Τσακανάκης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Ζωή Μαυρίδη

Μυρτώ Παναγοπούλου &

Κωνσταντίνος Τσακανάκης

Πρεμιέρα: Κυριακή 19 Μαϊου

Παραστάσεις:

Κυριακή  19:00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο «2510»

Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια

Προπώληση – κρατήσεις: Τηλ.:  693 22 10 867, 697 30 98 775  & 695 54 45 130

 Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (ενιαίο), 8 ευρώ (ανέργων, φοιτητών, ΑΜΕΑ & συνταξιούχων άνω των 65) & 5 ευρώ (ατέλειες)

Videotrailerτηςπαράστασης:

Η  παράσταση τελεί υπό την αιγίδα των ΕΝ.ΠΑΝ. (‘’Ενώσεις Πολιτισμού κι Ανάπτυξης’’) και του Ομίλου για την UNESCOΠειραιώς και Νήσων.

KP-2

KP-4

KP-6

KP-5

KP-1

φωτο (2)

ΑΦΙΣΑ