«Πορτρέτα σε βάθος χρόνου».
Αναδρομική έκθεση του Πέτρου Ζουμπουλάκη
στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου
για το Έτος Χαλεπά.
(υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ)

Αυτή την Τετάρτη 18.07 θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 τιμητική βραδιά για τον Πέτρο Ζουμπουλάκη «Πορτρέτα σε βάθος χρόνου» στο Μουσείο του «Γιαννούλη Χαλεπά». Η έκθεση που λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς» και φέρει τον τίτλο «Πορτρέτα σε βάθος χρόνου» είναι μία αναδρομική έκθεση, που περιλαμβάνει 60 προσωπογραφίες ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης που τον καθόρισαν. Ανάμεσά τους και το πορτρέτο του Χαλεπά, που επελέγη ως λογότυπο όλου του Έτους Χαλεπά 2018.

job_6014Τα πορτρέτα του, «άλλοτε εικόνα φευγαλέα, σκιτσογραφική με λανθάνουσα παρατηρητικότητα και άλλοτε με επιμονή στην ακριβή καταγραφή των φυσιογνωμικών ιδιαιτεροτήτων», όπως διαβάζουμε στον κατάλογο της έκθεσης. Πορτρέτα που διακρίνονται από ποικιλία και πολυμορφία εκφραστικών μέσων με απροσδόκητες τεχνικές και ματιέρες. Κάτι που προκαλεί αιφνίδιες αλλαγές στο ύφος: «είναι πορτρέτα άλλοτε ημιτελή και ηθελημένα πρόχειρα και άλλοτε επιμελημένα και τεχνικά άψογα».

Όπως τόνισε και ο ίδιος, τα έργα που θα εκτεθούν είναι αποτέλεσμα 60 χρόνων εργασίας, ενώ αναφέρθηκε χωριστά στο καλλιτεχνικό αποτύπωμα του Χαλεπά χαρακτηρίζοντας την προσωπικότητα του «ανυπέρβλητη». Στις αυτοπροσωπογραφίες του παρατηρούμε τις ανεπαίσθητες αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του, καθώς κυλάει ο χρόνος και οι εποχές. Κάποιοι αποδίδουν στον Π. Ζουμπουλάκη ψυχογραφικές και ψυχολογικές ικανότητες. Ο ίδιος λέει σεμνά: «Αν σχεδιάσεις σωστά τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, τα συναισθήματα βγαίνουν αυτόματα». Την έκθεση επιμελήθηκε ο Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης.

dsc_0015_1Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Π. Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στην ΑΣΚΤ. Έχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και σε πολλές διεθνείς Biennale. Έχει δουλέψει στο θέατρο και τον κινηματογράφο, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια και έχει επίσης ασχοληθεί με την διακόσμηση και την διαφήμιση.

avtoprosopografia-me-psathino-kapeloΕικονογράφησε διηγήματα σε περιοδικά, συμμετείχε σε εικονογραφήσεις ημερολογίων και βιβλίων και έχει επίσης διδάξει εφαρμογές, ελεύθερο σχέδιο και χρώμα και διακοσμητικές εφαρμογές και χρώμα στο χώρο. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Εγκαίνια έκθεσης: 1 Ιουλίου 2018 στις 20:00
Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλη Χαλεπά», Πύργος, Τήνος

Διάρκεια έκθεσης: 01 Ιουλίου- 30 Ιουλίου 2018
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα με Κυριακή 11:00-14:00 και 18:00-20:30
vasilis-tsitsanis