Γράφει η Mαρία Αγγέλου

Το καλοκαίρι στην Αθήνα δεν είναι πλέον υποτονικό, αδιάφορο και πληκτικό, αφού φροντίζει να προσφέρει ενδιαφέρουσες εναλλακτικές προτάσεις στους Αθηναίους, που επιλέγουν να παραμείνουν στην πρωτεύουσα. Ανάμεσα στις δεκάδες συναυλίες και υπαίθριες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού, ξεχωριστή θέση κατείχε ωστόσο το Αthens Horror Festival, που άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά φέτος, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των απανταχού θαυμαστών του συγκεκριμένου είδους.

pefanis-2018-41

Ήταν για ένα τετραήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στον… τρόμο, με workshops από καταξιωμένους επαγγελματίες του είδους, όπως π.χ. οι αδελφοί Αλαχούζοι, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι «μάγοι» των ειδικών εφέ και οι οποίοι εγκαινίασαν το φεστιβάλ, παρουσιάζοντάς μας τα μυστικά της τέχνης και της επιτυχίας τους. Επίσης, οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε mini escape games, scare attractions, cosplay, διαγωνισμούς, να παρακολουθήσουν juggling show, αλλά και προβολές από το Horrorant Film Festival.

pefanis-2018-48

Την τρομακτική ατμόσφαιρα του φεστιβάλ συμπλήρωνε  ο ίδιος ο χώρος του Old City Co, ο οποίος είναι υποβλητικός από μόνος του και θεωρώ πως ήταν η ιδανικότερη επιλογή για ένα τέτοιο φεστιβάλ. Μετά τις 20.00 λοιπόν, για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, το πρώτο φεστιβάλ τρόμου ξεκινούσε και όλα άλλαζαν… ο επιβλητικός χώρος, οι εντυπωσιακοί φωτισμοί, η δυνατή dark μουσική και φυσικά οι 50 ηθοποιοί βγαλμένοι από τις πιο δυνατές ταινίες τρόμου, συνέπαιρναν τους θαμώνες σε ένα κλίμα απόκοσμο και τρομακτικό, βγαλμένο από χολιγουντιανή ταινία.

pefanis-2018-51

Σε αυτό το αίσθημα χολιγουντιανού θρίλερ συνέβαλλαν τα μέγιστα οι ηθοποιοί του Athens Horror Festival, οι οποίοι περιφέρονταν στον χώρο του φεστιβάλ καθ΄όλη την διάρκειά του, δίνοντάς σου την αίσθηση πως ήσουν σε μια μετα-αποκαλυπτική εποχή, όπου όλοι έχουν μεταμορφωθεί σε ζόμπι. Με αξιοζήλευτες και ξεκάθαρες ερμηνείες και περσόνες πέτυχαν να τρομάξουν τους θαμώνες από την πρώτη τους επαφή μαζί τους. Τόσο τα κοστούμια τους, όσο και η μεταμόρφωσή τους σε τρομακτικά πλάσματα, με απόκοσμα μάτια και συμπεριφορά, κατά την γνώμη μου τους καθιστούσαν ιδανική επιλογή για την ατραξιόν του Athens Horror Festival.

pefanis-2018-53

Ένα γεμάτο τετραήμερο προσέφερε στους παρευρισκόμενους μια ολοκληρωμένη εμπειρία θρίλερ, αφού κάθε μέρα είχε διαφορετικά wokshops, όπως σεμινάριο τρόμο-μεταμφίεσης από τους αδελφούς Αλαχούζοι, σεμινάριο makeup ειδικά για ταινίες τρόμου, σεμινάριο πιασίματος με σχοινιά και σεμινάριο μικτών πολεμικών τεχνών. Επίσης, καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένα escape rooms, όπου θα μπορούσες μαζί με την παρέα σου να λάβεις μέρος, αλλά και ειδικοί make-up artist που μπορούσαν να σε μεταμορφώσουν σε ζόμπι με τα μαγικά τους χέρια, έτσι ώστε να συμμετάσχεις κι εσύ πιο ενεργά στο όλο κλίμα του φεστιβάλ.

pefanis-2018-30

Πιο αργά το βράδυ, είχαν οργανώσει μία βιοματική εμπειρία τρόπου, όπου είχαν τέλεια σκηνοθετήσει σκηνές από ταινίες τρόμου, όπως σκηνές εξορκισμού, ανθρωποθυσίες, σκηνές βασανισμών, βίας και splatter και όλα αυτά να τα βλέπουμε να συμβαίνουν μπροστά μας σε διάφορους διαδρόμους και σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, σε ένα εντελώς σκοτεινό περιβάλλον, φωτισμένο μόνο από κεριά και φανάρια που κρατούσαν τα ζόμπι που μας ξεναγούσαν στους χώρους και μας διηγούνταν τις διάφορες ιστορίες που διαδραματίζονταν στην εκάστοτε σκηνή τρόμου. Έπειτα από αυτή την “τρομακτική “εμπειρία το φεστιβάλ τελείωνε με ξέφρενο πάρτι είτε με DJs, είτε με ζωντανή μουσική από διάφορα groups και φυσικά πολλά shows!

pefanis-2018-49

Όσοι βρέθηκαν εκεί, έζησαν κάτι διαφορετικό, εν μέσω καλοκαιριού στην Αθήνα… και σίγουρα ήταν από τα θεάματα που δύσκολα βλέπεις στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Ευχόμαστε να συνεχιστεί ο θεσμός, όπως και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, με όλο και μεγαλύτερη επιτυχία γιατί και η Ελλάδα έχει μεγάλο και φανατικό κοινό για τέτοιους είδους θεάματα!

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα γιατί έκαναν εξαιρετική δουλειά και απ’ όσο γνωρίζω δούλευαν πολλούς μήνες πιο πριν, για να βγεί αυτό το “τρομακτικό” αποτέλεσμα! Αναμένουμε τις επόμενες δράσεις σας!

pefanis-2018-32

Αρθρογράφος-Συντάκτης: Μαρία Αγγέλου
Επιμέλεια-Αρχισυνταξία: Νίκος Γινάργυρος
Φωτογραφίες: Ιωάννης Πεφάνης
Video: Νίκος Γινάργυρος