Μια σπουδαία ελληνο- πορτογαλική συνεργασία.
Amélia Muge- Μιχάλης Λουκοβίκας παρουσιάζουν την Παρασκευή 4 Μαΐου στον «Ιανό» τον δίσκο «Archipelagos».

Το «Archipelagos» είναι η θάλασσα που ενώνει δύο κόσμους: τον κόσμο της πολυβραβευμένης Πορτογαλίδας τραγουδίστριας, εικαστικού και μουσικού Amélia Muge και του μουσικού, δημοσιογράφου και συγγραφέα Μιχάλη Λουκοβίκα. Μια θάλασσα που αγκαλιάζει με ζεστασιά την μουσική και τον λόγο που ενώνει λαούς, πολιτισμούς, ανθρώπους. Το album κυκλοφόρησε πέρσι στην Πορτογαλία όπου απέσπασε διακρίσεις και κολακευτικά σχόλια και τώρα κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Η πρώτη του ζωντανή παρουσίαση θα γίνει στον «Ιανό», παρουσία της Amélia Muge και του Μιχάλη Λουκοβίκα.

Οι δύο τους γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου το 2009, ανοίγοντας κανάλια επικοινωνίας, παράθυρα αλληλεπιδράσεων, γέφυρες που συνδέουν την Πορτογαλία και την Ελλάδα- και όχι μόνο.  Πρώτη τους συνεργασία η απόδοση στα πορτογαλικά του album «Το Χρυσάφι τ’ Ουρανού» (O Ouro do Céu), ένα δίγλωσσο βιβλίο- CD με μουσική του Λουκοβίκα σε ποίηση Άρη Αλεξάνδρου, που εκδόθηκε το 2011 και συνεχίστηκε με την κυκλοφορία τού album Periplus / deambulações luso-gregas (ελληνοπορτογαλικές περιηγήσεις) τον Φλεβάρη του 2012, με μουσική και ποίηση από Πορτογαλία και Ελλάδα.

Δουλεύοντας μαζί εντόπισαν κοινό έδαφος και αναφορές, ίδια ενδιαφέροντα, αντίστοιχους τρόπους έκφρασης κι επιβεβαίωσαν πως οι ομοιότητες είναι πολύ πιο σημαντικές από τις διαφορές, ιδίως στη Μεσόγειο, της κλειστής μα και ανοιχτής θάλασσας, της κοινής μας κληρονομιάς, που διαλέγεται με τις κουλτούρες του Ευξείνου και της Ερυθράς Θάλασσας, του Ατλαντικού και του Ινδικού- ένα λίκνο πολιτισμών που διαρκώς μας αιφνιδιάζει και μας γοητεύει με όσα ομοιόμορφα ή ποικιλόμορφα μας αποκαλύπτει.

Η ιδέα για το εγχείρημα του album «Αρχιπέλαγος», στηρίζεται σε δέκα ενότητες με ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς, όπου κατά κάποιον τρόπο αναβίωναν οι συναντήσεις του παρελθόντος μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης, μια συστάδα φανταστικών νησιών- μ΄ένα αρχιπέλαγος.

Αυτό το εγχείρημα είναι διάσπαρτο από σπουδαία ποίηση και μουσική, με τη Σαπφώ ή την πορτογαλίδα ποιήτρια Hélia Correia, τον σπουδαίο ποιητή Χαίλντερλιν και από κοινού, μας ανοίγουν τον δρόμο για μια συνάντηση με τον Μπετόβεν. Μας οδηγούν όμως και στην Αρχαία Ελλάδα, με μια νέα ματιά στο Ευριπίδειο χορικό από τον «Ορέστη» και, συνεχίζοντας το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, μπαίνουμε στο συριακό λιμάνι της Ουγκαρίτ για να επεξεργαστούμε έναν Χουρριτικό ύμνο 3500 ετών ως νανούρισμα που κοιμίζει τα παιδιά και αφυπνίζει τους μεγάλους ή ως θρήνο για την τραγωδία των προσφύγων.

Φτάνοντας στην άλλη πλευρά της θάλασσας, κάνουμε στάση στις Αζόρες και τη Μαδέρα, τα Κανάρια νησιά και το Πράσινο Ακρωτήρι. Εξερευνούμε επίσης μυθικά ή φανταστικά νησιά, σαν την Ιθάκη, την Ουτοπία και την Χώρα του Ποτέ μέσα από μια πολύ προσωπική και σύγχρονη ματιά ως προς τον συμβολισμό τους.

Ακούμε γοητευμένοι ιστορίες του fado και του ρεμπέτικου που αφηγούνται ο Γιώργος Μητσάκης και ο Βασίλης Τσιτσάνης. Ο Πεσσόα παραδίδει τη σκυτάλη στον Ζοζέ Σαραμάγκου και τον Γιώργο Ανδρέου αλλά και τη μουσική του Παναγιώτη Τούντα.

Στο πολυπρόσωπο αυτό εγχείρημα συμμετέχουν σημαντικοί Ελληνες μουσικοί: ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Ανδρέας Καρακότας, ο Γιώργος Ανδρέου.

screenshot_2«Archipelagos»

Ακούστε το album

Links:

https://www.facebook.com/Am%C3 %A9lia-Muge-Michales-Loukovika s-315928531775833/

https://www.reverbnation.com/am%C3%A9liamugemichalesloukovikasperiplus

https://www.youtube.com/user/M ichalesLoukovikas

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00.

Είσοδος ελεύθερη.

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo Ianos radio.

Πληροφορίες:
«Ianos»
Σταδίου 24- Αθήνα
τηλ. 210 32 17 810
www.ianos.gr

screenshot_1Επικοινωνία- Δημόσιες σχέσεις:
Χρήστος Καρυώτης
muges-loukovikas