Γράφει η Mαρία Αγγέλου

Ηεπιτυχία μιας βραδιάς δεν καθορίζεται από έναν μεμονωμένο συντελεστή, αλλά είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων, που συγκλίνουν ιδανικά προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι λοιπόν, ένας ατμοσφαιρικός και ρομαντικός χώρος, όπως είναι το «Belle Amie», συνδυάστηκε με μια όμορφη και χαρισματική ερμηνεύτρια και με συντροφιά τις μοναδικές της μουσικές δημιουργίες και τις μαγικές της εκτελέσεις επισφραγίστηκε μια επιτυχημένη ζωντανή εμφάνιση.

Ο λόγος για την Γιάννα Βασιλείου, η οποία μονοπώλησε τα βλέμματα και την προσοχή του ακροατηρίου της, τόσο με την δροσερή της παρουσία, όσο και με το πλούσιο ρεπερτόριό της. Με μια εκπληκτική φωνή, ικανή να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις οποιουδήποτε τραγουδιού, παρέσυρε το κοινό της στα μονοπάτια μιας ονειρικής τζαζ αισθητικής, σχηματίζοντας ένα αρμονικό συνταίριασμα με το ειδυλλιακό περιβάλλον του «Βelle Amie» και στολίζοντας την ατμόσφαιρα με τα ηχοχρώματά της.

Σε αυτήν την αρμονική αισθητική συνετέλεσε καταλυτικά και η παρουσία του ικανότατου συνοδοιπόρου της, του ταλαντούχου μουσικού Δημήτρη Σεβδαλή, ο οποίος συνόδευσε αριστοτεχνικά τις μουσικές διαδρομές της Γιάννας Βασιλείου.

Οι ικανότητες της Γιάννας Βασιλείου εκτείνονται και πέρα από την ερμηνευτική της δεινότητα, αγγίζοντας με εφάμιλλη χάρη τον στίχο και την μουσική και χαρίζοντάς μας μουσικές στιγμές του δημιουργικού της οίστρου.

pefanis-2018-6Με τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, που έχουν ξεχωρίσει για την στιχουργική και μουσική τους αρτιότητα, όπως τα «Λόγια αγάπης»,«Σε κόσμο γυάλινο», «Όλα όσα αγαπώ», αλλά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διασκευή της στο κομμάτι «Εφτά τραγούδια θα σου πω», η Γιάννα Βασιλείου μας ξαναθύμισε την πολύπλευρη μουσική της ταυτότητα. Οι ικανότητές της άλλωστε, εκτείνονται και πέρα από την ερμηνευτική της δεινότητα, αγγίζοντας με εφάμιλλη χάρη τον στίχο και την μουσική και χαρίζοντάς μας μουσικές στιγμές του δημιουργικού της οίστρου.

Δεν έλειψαν όμως και οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις της σε τραγούδια που έχουν διαγράψει την δική τους αναλλοίωτη πορεία στο χρόνο, όπως το «Πόσο λυπάμαι» της Σοφίας ΒέμποΑς ερχόσουν για λίγο» της Δανάης ΣτρατηγοπούλουΑφού το θες» του Μανώλη Χιώτη σε εκτέλεση Μαίρης ΛίνταΠες μου μια λέξη» του Μάνου Χατζηδάκι σε εκτέλεση Δημήτρη Χόρν και «Ανθρώπων έργα» του Σταμάτη Κραουνάκη σε εκτέλεση Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Με μια εκπληκτική φωνή, ικανή να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις οποιουδήποτε τραγουδιού, η Γιάννα Βασιλείου παρέσυρε το κοινό της στα μονοπάτια μιας ονειρικής τζαζ αισθητικής, σχηματίζοντας ένα αρμονικό συνταίριασμα με το ειδυλλιακό περιβάλλον του «Βelle Amie» και στολίζοντας την ατμόσφαιρα με τα ηχοχρώματά της.

pefanis-2018Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ερμηνευτική προσέγγιση της Γιάννας Βασιλείου σε διαχρονικά κομμάτια του παγκόσμιου ρεπερτορίου, αναφέροντας ενδεικτικά το «Cheek to cheek» του Fred Astaire, καθώς και το «At last» της Ella Fitzgerald, τα οποία αναδείχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο από την καλλιτέχνιδα και εδραιώθηκε ακόμα περισσότερο η πεποίθηση ότι η Γιάννα Βασιλείου έχει ανεξάντλητες φωνητικές δυνατότητες.

Αν το χάρισμα ενός ερμηνευτή εντοπίζεται στα όμορφα συναισθήματα που έχει την δύναμη να ενσταλάξει στις καρδιές των ακροατών του, τότε η καλλιτέχνης Γιάννα Βασιλείου είναι ένας προικισμένος άνθρωπος που ξέρει πώς να χαρίζει ξεχωριστές και αναλλοίωτες στιγμές στο κοινό της. Η βραδιά στο «Belle Amie» ήτανε μια από αυτές τις στιγμές, που αξίζει να θυμάσαι…

Το kallitexnes.gr της εύχεται πάντα και μόνο τα καλύτερα στην όμορφη σταδιοδρομία της.
pefanis-2018-2

pefanis-2018-12

pefanis-2018-8Φωτογραφίες: Ιωάννης Πεφάνης.