Γράφει η Mαρία Αγγέλου

Σύμφωνα με τον αρχαίο μας φιλόσοφο Πλάτωνα, η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στο μυαλό. Γι΄αυτό τον λόγο ο αντίκτυπός της στις ζωές των ανθρώπων κρίνεται  ως αδιαμφισβήτητος και η ευεργετική της επίδραση, απροσμέτρητη. Αν μάλιστα οι πιστοί εκπρόσωποί της δεν μένουν στην απλή αναπαραγωγή μιας μελωδίας, αλλά καταθέτουν τα δικά τους δημιουργικά πονήματα στην παγκόσμια μουσική παρακαταθήκη, τότε η τέχνη της μουσικής αγγίζει (και ξεπερνάει) την μεθόριο μεταξύ διασκέδασης και μυσταγωγικής ευδαιμονίας.

Ένας από τους εκπροσώπους της μουσικής και ειδικά της πιο εξεζητημένης της μορφής, είναι και ο Θοδωρής Κοτονιάς, ο οποίος διαθέτει το ατόφιο χάρισμα να μεταμορφώνει κάθε νότα σε συναίσθημα και να παρασύρει το κοινό του σε μια ονειρική, αλλά ουσιαστική μέθεξη. Μια μοναδική βραδιά με τον ταλαντούχο αυτό καλλιτέχνη, είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν στον υπέροχο κήπο του «Χυτηρίου» την Τρίτη 10 Ιουλίου.

pefanis-2018-3Με τραγούδια που φέρουν την εμπνευσμένη υπογραφή του στους στίχους και την μουσική, όπως είναι η «Άνοιξη»,«Τα κλειδιά»,«Πού πας», αλλά και το ολοκαίνουριο «Τάμα», καθώς και κομμάτια από την ευρύτερη έντεχνη δισκογραφία, όπως το «Μια θάλασσα μικρή» του Διονύση Σαββόπουλου, το «Όταν ανθίζουν πασχαλιές» του Σταύρου Κουγιουμτζή κ.α, ο Θοδωρής Κοτονιάς αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του, το οποίο δεν σταμάτησε να χειροκροτεί τον χαρισματικό ερμηνευτή.

Στην μεθυστική βραδιά συνέβαλλαν εξίσου ο ατμοσφαιρικός, υπαίθριος χώρος του «Χυτηρίου», αλλά και η επιλογή του καλλιτέχνη να διανθίσει τα τραγούδια του με εμβόλιμα ποιήματα καταξιωμένων ποιητών, όπως ο Λειβαδίτης, ο Ρουμί κι ο Καζαντζάκης, μια απόφαση που ήρθε σε τέλεια ευθυγράμμιση με την αρτιότητα του προγράμματός του, προσφέροντας στους ακροατές μια υψηλής αισθητικής εμπειρία.

Με τραγούδια που φέρουν την εμπνευσμένη υπογραφή του στους στίχους και την μουσική», καθώς και κομμάτια από την ευρύτερη έντεχνη δισκογραφία, ο Θοδωρής Κοτονιάς αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του, το οποίο δεν σταμάτησε να χειροκροτεί τον χαρισματικό ερμηνευτή.

pefanis-2018-4Συνοδοιπόρος του σε αυτό το μαγικό μουσικό ταξίδι ήταν η Klaudia Delmer, μια τραγουδίστρια με καταπληκτικές φωνητικές ικανότητες και με σαφή προσανατολισμό προς το έντεχνο ρεπερτόριο με τραγούδια, όπως το «Πάμε ξανά στα θαύματα» του Δημήτρη Παπαδημητρίου και «Ζωή κλεμμένη» του Σταμάτη Σπανουδάκη. Η ερμηνεύτρια, που στην πρώτη της προσωπική δουλειά «Ainola» διασκεύασε με πολύ ωραίο τρόπο στα ιταλικά το «Ερωτικό» του Νίκου Ξυδάκη, δίνοντάς του τον τίτλο «Gioco d’ombre», χρωμάτισε με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της όσα κομμάτια ερμήνευσε, αφήνοντας στο φιλοθεάμον κοινό το στίγμα της, αλλά και τις καλύτερες των εντυπώσεων. Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσε ήταν το «Ο κόσμος σου να είμαι εγώ» του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και το παραδοσιακό τραγούδι «Κόκκινα χείλη φίλησα» του Μίμη Πλέσσα, τα οποία αποκάλυψαν τις ανεξάντλητες  δυνατότητές της σε κάθε είδος τραγουδιού που καλείται να υπηρετήσει. Σε συνδυασμό και με την αέρινη φυσική της παρουσία, η εμφάνιση της Klaudia Delmer θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ιδανικότερη προσθήκη σε ένα τέτοιο μουσικό αντάμωμα.

Την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επεφύλαξε στους ακροατές του ο Θοδωρής Κοτονιάς κάτω από τον έναστρο αθηναϊκό ουρανό, δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύσει μοναδικά με την κιθάρα του ο ικανότατος Βασίλης Κετεντζόγλου. Ο ταλαντούχος μουσικός εξέπληξε κάθε παρευρισκόμενο με την δεξιοτεχνία του, το πάθος του και την άρτια καλλιτεχνική συνεισφορά του στην εκτέλεση των τραγουδιών. Με την παρουσία του ολοκληρώθηκε με τον πιο αξιόλογο τρόπο αυτή η μουσική συνάντηση που έλαβε χώρα στο «Χυτήριο».

pefanis-2018-2Μια βραδιά για να θεωρηθεί επιτυχημένη και να αφήνει ενδόμυχες υποσχέσεις για ανάλογες μελλοντικές εμπειρίες, δεν χρειάζεται πολλά. Αρκεί να υπάρχει ένα όμορφο καλοκαιρινό σκηνικό και ένας χαρισματικός καλλιτέχνης με την ικανότητα να μετουσιώνει λέξεις και μελωδίες σε ένα σαγηνευτικό, νοερό ταξίδι σε μέρη που δεν τα φτάνει το μάτι, αλλά ο νους και η ψυχή. Τότε και μόνο τότε, βραδιές σαν αυτή που ζήσανε οι θαμώνες του «Χυτηρίου», μένουν χαραγμένες ανεξίτηλα στις σελίδες των αναμνήσεων σαν… βήματα σε μιαν αλλιώτικη άμμο.

Συνοδοιπόρος του Θοδωρή Κοτονιά σε αυτό το μαγικό μουσικό ταξίδι ήταν η Klaudia Delmer, μια τραγουδίστρια με καταπληκτικές φωνητικές ικανότητες, που χρωμάτισε με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της όσα κομμάτια ερμήνευσε, αφήνοντας στο φιλοθεάμον κοινό το στίγμα της, αλλά και τις καλύτερες των εντυπώσεων.

pefanis-2018-5Φωτογραφίες: Ιωάννης Πεφάνης.