Αυτό που με συναρπάζει ως ηθοποιό είναι τα ιδιαίτερα και απερίγραπτα συναισθήματα που νιώθω πάνω στη σκηνή!

Συνέντευξη στον Νίκο Γινάργυρο

Βρεθήκαμε στον φιλόξενο και ζεστό Πολυχώρο «Διέλευσις» στην Κυψέλη που παίζεται για δεύτερη χρονιά επιτυχίας το εμβληματικό έργο του Σαίξπηρ «Άμλετ» με την παράσταση «Άμλετ vs Τέλμα», υπο την δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθετική προσέγγιση της Χρυσάνθης Κορνηλίου.

Η νέα και ταλαντούχα ηθοποιός Αυγή Φαρόγιαννη υποδύεται την Οφηλία, η οποία είναι μία από τις διασημότερες και τραγικότερες φιγούρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

-Πες μας λίγα λόγια για το ρόλο σου και ποιό είναι το στοιχείο που καθορίζει την Οφηλία.

Αυγή Φαρόγιαννη: Η Οφηλία παρουσιάζεται στο έργο ως ένα  πλάσμα κοσμικό, σύμφωνα με την κυρία Χρυσάνθη Κορνηλίου. Στην ουσία είναι ένα άβουλο πλάσμα, το οποίο γίνεται υποχείριο του πατέρα της του Πολωνίου,γιατί κατά την γνώμη μου, δεν μπορεί ακόμη να αξιολογήσει τις πράξεις της και να κινηθεί από μόνη της. Έτσι προσέγγισα τον ρόλο της Οφηλίας.

-Πόσο κοντά στην Αυγή βρίσκεται αυτός ο σαιξπηρικός ρόλος της Οφηλίας;

Αυγή: Σίγουρα μπορώ να διακρίνω στοιχεία της πάνω μου, που τα έχω κι εγώ στη ζωή μου. Υπάρχουν και άλλα όμως, με τα οποία δεν ταυτίζομαι. Για παράδειγμα, η ευαισθησία και η αδυναμία που έχει σαν ρόλος είναι στοιχεία που με διακρίνουν κι εμένα. Ωστόσο, εγώ προσπαθώ να μην επηρεάζομαι από τα γεγονότα και από ανθρώπους που ίσως να θέλουν να με χειραγωγήσουν με έμμεσο τρόπο. Όσο αφορά την Οφηλία, προσπαθώ κι εγώ, όπως ο Γιάννης κι η Μαρία, να βρω στοιχεία τα οποία είναι κοντά σε εμένα, ώστε να την υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ.

Προσπαθώ να μην επηρεάζομαι από τα γεγονότα και από ανθρώπους που ίσως να θέλουν να με χειραγωγήσουν με έμμεσο τρόπο.

16252503_10211959303400724_4134643643135926946_o

-Ο Lings λέει πως «η τρέλα της Οφηλίας λειτουργεί σαν καθρέφτης της αποτυχίας των εγκόσμιων φιλοδοξιών και της συντριβής των επίγειων ελπίδων». Πώς το αντιλαμβάνεσαι εσύ;

Αυγή: Μου αρέσει ο συμβολισμός που παραθέτει ο Lings, γιατί πιστεύω ότι όλοι λίγο- πολύ έχουμε νιώσει αυτές τις εγκόσμιες ελπίδες και φιλοδοξίες που διαθέτει η Οφηλία. Επιθυμεί την αγάπη του Άμλετ και δεδομένης της εποχής, θέλει να γίνει ταίρι του. Προσεγγίζει όμως τις φιλοδοξίες της με λάθος τρόπο, γιατί δεν καταλαβαίνει. Έτσι δεν κατανοεί και τον Άμλετ, γι΄ αυτό αυτός απογοητεύεται με την Οφηλία. Καθώς επίσης, δεν αντιλαμβάνεται ότι η φιλοδοξία του πατέρα της καταλήγει να την κάνει έρμαιο στα χέρια του.

-Είσαι και βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου αυτή και για την συνεργασία σου με την κα Χρυσάνθη Κορνηλίου.

Αυγή: Γνωρίζω την κυρία Κορνηλίου από παλιά και μου ζήτησε να την βοηθήσω κρατώντας σκηνοθετικές σημειώσεις. Βέβαια πιστεύω πως όλοι βοηθήσαμε για το τελικό αποτέλεσμα και δεν έκανα κάτι παραπάνω εγώ. Η συνεργασία μου με την κυρία Κορνηλίου, αλλά και με όλα τα παιδιά ήταν πολύ καλή και περνάω πάρα πολύ όμορφα, γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη. Είναι η πρώτη μου επαγγελματική δουλειά και χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι με αυτούς τους ανθρώπους.

-Τι σε συναρπάζει ως ηθοποιό και τι ως θεατή;

Αυγή: Αυτό που μπορώ να πω ότι με συναρπάζει ως ηθοποιό είναι τα ιδιαίτερα και απερίγραπτα συναισθήματα που νιώθω πάνω στη σκηνή. Ως ηθοποιός, βρίσκομαι εκτεθειμένη πάνω στη σκηνή κι αυτό μου δημιουργεί άγχος και αδρεναλίνη. Όμως είναι όμορφα συναισθήματα, αφού βρίσκομαι σε ένα ωραίο περιβάλλον. Ως θεατή, με συναρπάζει το γεγονός ότι μπορώ να κατανοήσω αρκετά, το πώς αισθάνεται ο άνθρωπος που έχω μπροστά μου, επειδή έχω βρεθεί στη θέση του ηθοποιού και αυτό είναι ενδιαφέρον από κάθε άποψη.

– Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην πορεία της καριέρας σας.

22529047_2110414605650759_5397101888207363805_o