Την περασμένη Τρίτη το βράδυ, παρακολουθήσαμε μία από τις τελευταίες πρόβες της μουσικοθεατρικής παράστασης “Ανάμνηση Σμύρνης” που θα παρουσιαστεί στο ΗΡΩΔΕΙΟ την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη Τρίτη το βράδυ, παρακολουθήσαμε μία από τις τελευταίες πρόβες της μουσικοθεατρικής παράστασης “ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΣΜΥΡΝΗΣ” που θα παρουσιαστεί στο ΗΡΩΔΕΙΟ την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Τα γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης ξεδιπλώνονται μπροστά μας με έναν τρόπο λυρικό και άμεσο, αφού έχω την εντύπωση πως για πρώτη φορά προσεγγίζεται η καταστροφή της Σμύρνης ως θέμα σε μία μουσικοθεατρική παράσταση. Ο κορυφαίος του είδους είναι ο Δημήτρης Μαλισσόβας, ο οποίος για ακόμη μία φορά με μαεστρία ενορχηστρώνει μία μουσικοθεατρική παράσταση υψηλής αισθητικής! Το κείμενο της ταλαντούχας Τάνας Χαροκόπου είναι πολύ δυνατό και δίνει να καταλάβουν, ειδικά οι νεότερες γενιές, το τι συνέβη εκείνη την περίοδο και γιατί, με τρόπο άμεσο, εύστοχο και με ιδιαίτερη ευαισθησία!

Το cast και οι επιλογές των ηθοποιών είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές για αυτή την μουσικοθεατρική παράσταση και οι ερμηνείες τους είναι απλά καθηλωτικές! Ο μοναδικός Τάσος Χαλκιάς, με την Λήδα Πρωτοψάλτη και την Χριστίνα Αλεξανιάν, πιστεύω πως είναι στην καλύτερη στιγμή τους και κάνουν κατάθεση ψυχής!

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, η Βαλέρια Κουρούπη, ο Λευτέρης Ελευθερίου, ο Σταύρος Νικολαΐδης και ο Άρης Πλασκασοβίτης, συμπληρώνουν το cast των σπουδαίων ονομάτων, με τις ερμηνείες τους να είναι άμεσες, εκφραστικές  και με απόλυτη ειλικρίνεια και συνέπεια στον ρόλο που υποδύονται!

Επίσης, συμμετέχει στην παράσταση, μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της χώρας μας, που με το σπάνιο μέταλλο της φωνής της και την κατάθεση της ψυχής της, έχει αφήσει το δικό της στίγμα στην ελληνική μουσική ιστορία και δεν είναι άλλη από την Ελένη Βιτάλη, η οποία με τις ερμηνείες της ανεβάζει ψηλά τον πήχη της παράστασης! Μαζί της είναι η υπέροχη ερμηνεύτρια από την Σμύρνη Fide Koksal και ο Πάνος Παταγιάννης.

Επίσης, ένα εντυπωσιακό σύνολο αξιόλογων ηθοποιών συμπληρώνουν αυτή την μοναδική παραγωγή, οι οποίοι χορεύουν και ερμηνεύουν υπό τις οδηγίες του χορογράφου Θοδωρή Πανά. Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Λήδα Αλεξανδρή, Βασίλης Βούνος, Ελίνα Γιαννάκη, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Βιβιάννα Γιαννούτσου, Ελένη Γιουφή, Τασούλα Δεληγιάννη, Στέλλα Ευστρατιάδη, Θωμάς Kοτζαμάνης, Τάσος Κοντόγιωργας, Γιώργος Μαντάς, Ελένη Μαφούτση, Ηλίας Μιχαήλ, Ελένη Μπατσούλα, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Στραβουδάκη, Δημήτρης Φριτζελάς.

Τέλος, ζωντανά επί σκηνής η μπάντα «ΤΖΟΥΜ» (Ρήγας Βοργίας Μπάσο, Νίκος Ξύδης ηλεκτρική – ακουστική κιθάρα, μπαγλαμά, μπουζούκι & κρουστά, Νατάσα Παυλάτου κρουστά, Νίκος Σαμαράς μπουζούκι, τζουρά & τρομπέτα, Δημήτρης Σίντος πιάνο & λαούτο, Θάνος Τσελεμπής τύμπανα) και μαζί η Έφη Ζαιτίδου στο κανονάκι, η Χρυσάνθη Τζοβάνη στο ούτι και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο & τα παραδοσιακά πνευστά.

Να προσθέσουμε ότι η παράσταση είναι βασισμένη σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Βασιλείας Ζερβού

Πρόκειται για μία παράσταση που θα θυμόμαστε για καιρό… Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο!

DSCF4689

DSCF4701

DSCF4704

DSCF4710

DSCF4735

DSCF4742

DSCF4744

DSCF4761

DSCF4769

DSCF4770

DSCF4775

DSCF4784

DSCF4793

DSCF4794

DSCF4654

DSCF4657

DSCF4670

DSCF4673

DSCF4677

DSCF4681

DSCF4814

DSCF4816

DSCF4817

DSCF4821

DSCF4823

DSCF4831

DSCF4864

DSCF4803

DSCF4805

DSCF4862

Φωτογραφίες: Άκης Κυπραίος – Sotiris Kypraios Photography