Γράφει η Μαρία Αγγέλου

Δανάη: ένα όνομα ξεχωριστό, απόλυτα συνυφασμένο με την ελληνική μυθολογία και με αριστοκρατικές καταβολές, αφού ανήκε σε βασιλοπούλα με πολυκύμαντη ζωή, ήρθε να ταιριάξει ιδανικά με την χαρισματική γυναίκα, που άφησε το αναμφισβήτητο καλλιτεχνικό της σημάδι στην μελωδική κληρονομιά του ελληνικού τόπου. Ο λόγος για την Δανάη Στρατηγοπούλου ή αλλιώς «το αηδόνι του Αττίκ», η τεράστια συνεισφορά της οποίας δεν περιορίζεται στον χώρο του τραγουδιού και των στίχων, τον οποίο στιγμάτισε εσαεί, αλλά επεκτείνεται και στο πεδίο της συγγραφής, της δημοσιογραφίας, της διδασκαλίας και της μετάφρασης. Στιγμές αυτής της ενδιαφέρουσας προσωπικότητας παίρνουν πνοή ζωής στο θεατρικό σανίδι για πρώτη φορά μέσα από την παράσταση «Δανάη», σε κείμενο Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά και ερμηνεία Κατερίνας Βαρδακαστάνη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Τη σπουδαία προσωπικότητα της Δανάης Στρατηγοπούλου, της δυναμικής γυναίκας που χάραξε την εποχή της ως τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, ποιήτρια, μεταφράστρια, δημοσιογράφος και αγωνίστρια για την ελευθερία του λαού μας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του θεάτρου, σε μια παράσταση που ανεβαίνει στις 13 Μαΐου στον Πολυχώρο «Εκστάν» στα Πατήσια. Το έργο δεν αποτελεί βιογραφία, αλλά προβάλει ξεχωριστές πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή της μοναδικής και ανεπανάληπτης Δανάης.

Η κριτική μας:

Η θεατρική παρουσίαση ενός υπαρκτού, σύγχρονου προσώπου έχει να αναμετρηθεί με την αυστηρά ρεαλιστική και πιστή απόδοση τόσο των εμφανισιακών και κινησιολογικών λεπτομερειών που συνθέτουν την προσωπικότητά του, όσο και των συναισθηματικών αποχρώσεων του εν λόγω ατόμου. Εκεί έγκειται η τροχοπέδη μιας τέτοιας παράστασης. Η Κατερίνα Βαρδακαστάνη όμως, υποδυόμενη την Δανάη, μας απέδειξε ότι μια ικανότατη ηθοποιός μπορεί να μεταμορφώσει άνετα εαυτόν σε έναν τέτοιο απαιτητικό ρόλο. Η ερμηνεία της ξεφεύγει από τα πλαίσια της απλής αρτιότητας και αγγίζει την μεθόριο της καλλιτεχνικής τελειότητας. Απόκοσμα πειστική στην ενσάρκωση της αξέχαστης τραγουδίστριας, δίνει ρεσιτάλ υποκριτικής και παρασύρει το κοινό της με τα τραγούδια και την εκλεπτυσμένη της εμβάθυνση στον χαρακτήρα της Δανάης. Σίγουρα πρόκειται για μια ερμηνευτική προσέγγιση, που χρήζει αμέριστης προσοχής από το φιλοθεάμον κοινό.

Σε αυτή την απαράμιλλης αισθητικής ερμηνεία έχει βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό και η επιμέλεια κίνησης από την Κάλλια Θεοδοσιάδη, η συμβολή της οποίας εκτόξευσε την θεατρική ενσάρκωση της Δανάης σε ουρανομήκη ύψη υποκριτικής.

Στο άψογο ερμηνευτικό αποτέλεσμα της ηθοποιού έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο τρεις αξιολογότατοι συντελεστές, η συμβολή των οποίων καθόρισε την επιτυχημένη έκβαση του εγχειρήματος.

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία πραγμάτωσης αυτής της παράστασης, συνέγραψε ένα εμπεριστατωμένο θεατρικό κείμενο, το οποίο ξεχωρίζει τόσο για την αμεσότητά του, όσο και για τον νοσταλγικό του τόνο. Ρεαλιστικά ποιητικό και με ευφυή αριστοτεχνική δομή, το καλογραμμένο κείμενό του λειτούργησε σαν ιδανικό όχημα νοερής μεταφοράς στον κόσμο της θρυλικής τραγουδίστριας και απέδειξε την μαγική δύναμη του λόγου να καρποφορεί ποικίλα συναισθήματα. Συγχαρητήρια του αξίζουν όμως και για την πρωτότυπη ιδέα του, που έδωσε σάρκα και οστά σε αυτή την παράσταση, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σπουδαία γυναίκα που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην μουσική ιστορία μας.

Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Νίκο Χατζηπαπά, ο οποίος επιμελήθηκε προσωπικά τόσο την εικαστική επιμέλεια, όσο και τους φωτισμούς. Η σκηνοθετική του γραμμή που βρίθει από εμπειρική μαεστρία, επέτρεψε στην ηθοποιό του να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα που υποδύθηκε. Υπό την καθοδήγησή του, οι θεατές απήλαυσαν ένα σφιχτοδεμένο μονόλογο με χαρακτηριστική ακρίβεια και ρυθμό. Χωρίς ίχνος σκηνοθετικής υπερβολής, αλλά με άκρατο σεβασμό στο πρόσωπο της Δανάης, χειρίστηκε με ευρηματικότητα το κείμενο, δίνοντας βαρύνουσα σημασία τόσο στην ερμηνεία, όσο και στην πλαισίωση της παράστασης με τα τραγούδια που καθιέρωσαν την Δανάη στην συνείδηση του κόσμου. Η απόφασή του αυτή χαρακτηρίζεται ως ευφυής, καθώς με αυτό τον τρόπο το κοινό έχει την ευκαιρία να συστηθεί με το πλούσιο μουσικό έργο της θρυλικής ερμηνεύτριας.

Η εικαστική επιμέλεια του Νίκου Χατζηπαπά χρωμάτισε ιδανικά την εξομολογητική διάθεση της Δανάης, δημιουργώντας ένα οικείο κλίμα και κάνοντάς τους θεατές κοινωνούς της ιστορίας της, ενώ οι ζεστοί φωτισμοί του ιδίου ενίσχυσαν και απογείωσαν επιπροσθέτως την ήδη υπάρχουσα συναισθηματική φόρτιση.

Στο υποδειγματικό αποτέλεσμα της παράστασης καίριο ρόλο έπαιξε και ο μουσικός Κώστας Χαδούλης, ο οποίος με αστείρευτη ενέργεια συνόδευσε με το πιάνο του τα τραγούδια της Δανάης, καταθέτοντας έτσι τον δικό του φόρο τιμής στην μεγάλη καλλιτέχνιδα. Ο εμπειρότατος και εξειδικευμένος μουσικός με την ενδελεχή του παρουσία επί σκηνής, πρόσθεσε την δική του πινελιά στο κομμάτι της παράστασης που σχετίζεται με την αναβίωση του μουσικού έργου της Δανάης Στρατηγοπούλου, δίνοντας μια φρέσκια πνοή στις μελωδίες της. Η εκ βαθέων έρευνά του και η προσεγμένη μουσική του προσέγγιση, έδωσαν στο έργο μια έγκριτη και αξιέπαινη μορφή.

Η παράσταση «Δανάη» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στην νοσταλγική τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού, αλλά στην εκ νέου γνωριμία της γενιάς του «σήμερα» με τους εκπροσώπους της γενιάς του «χθες», μια εκ των οποίων και η Δανάη Στρατηγοπούλου  με την πλούσια πολιτιστική προσφορά της στις τέχνες και τα γράμματα. Άλλωστε για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο παρόν, πρέπει να έχουμε βαθιά γνώση του παρελθόντος και όσων χάραξαν τις σελίδες της ιστορίας με τα αρχικά τους. Η παράσταση «Δανάη» είναι εδώ για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της λήθης και να μην αφήσει κανέναν να ξεχάσει μια εκ των σπουδαίων προσωπικοτήτων αυτής της χώρας.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία- εικαστική επιμέλεια: Νίκος Χατζηπαπάς
Φωτισμοί: Νίκος Χατζαπαπάς
Στο πιάνο: Κώστας Χαδούλης
Επιμέλεια κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Ήχος: Κώστας Μπαμπούλας
Φωτογραφία: Αιμίλιος Πέτρου
Styling: Αλέξανδρος Κουμιώτης
Αφίσα: Δήμητρα Μπουλούζου
Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Γιάννα Ακριβού
Marketing: Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Labillusions

Ερμηνεία: Κατερίνα Βαρδακαστάνη

Η παράσταση «Δανάη» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στην νοσταλγική τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού, αλλά στην εκ νέου γνωριμία της γενιάς του «σήμερα» με τους εκπροσώπους της γενιάς του «χθες», μια εκ των οποίων και η Δανάη Στρατηγοπούλου  με την πλούσια πολιτιστική προσφορά της στις τέχνες και τα γράμματα.

danai