Γράφει η Βασιλική- Σοφία Γεωργακοπούλου

Εννιά διαφορετικές γυναίκες. Εννιά διαφορετικοί μονόλογοι, οι οποίοι αφηγούνται τις ζωές και τις δραματικές εμπειρίες  που αποκομίζουν οι γυναίκες αυτές, ζώντας στην εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής. Τί σημαίνει το να είσαι γυναίκα σε μια χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου; Πώς είναι να ζείς διαρκώς υπό τον φόβου του θανάτου;

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για ένα δράμα κοινωνικού χαρακτήρα, του οποίου κεντρικό θέμα αποτελεί η εξιστόρηση της ζωής εννιά γυναικών εν καιρώ πολέμου. Γυναίκες, οι οποίες παρά το γεγονός ότι διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο ως προς το επάγγελμα, όσο και ως προς την οικονομική και κοινωνική θέση, όλες επιζητούν απεγνωσμένα το ίδιο πράγμα: Ελευθερία! Η κάθε μια δίνει μια διαφορετική ερμηνεία στην έννοια αυτή, όμως σε κάθε περίπτωση η ελευθερία εμπεριέχει το συναίσθημα της αγάπης… Πρόκειται για ένα αγαθό ανεκτίμητο και δυσεύρετο για τις γυναίκες αυτές, καθώς στην Μέση Ανατολή, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο έργο, «η ελευθερία μπορεί να υπάρξει μόνο για τους άνδρες, οι γυναίκες ποτέ δεν μπορούν να είναι πραγματικά ελεύθερες». Αυτό ωστόσο, δεν τις πτοεί, αλλά αντίθετα τις παρακινεί, ώστε να παλέψουν γι΄αυτό που πραγματικά επιθυμούν, αποδεικνύοντας έτσι την δύναμη και την επιμονή της γυναικείας φύσης.

Την μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η ερμηνεία των ηθοποιών, η οποία είναι συγκινητική, έντονη, αληθινή!

Η κριτική μας:

Την παράσταση «IRAQ: 9 τόποι επιθυμίας» φιλοξένησε ο χώρος θεάτρου και τεχνών Τεχνοχώρος Εργοτάξιον στην Δάφνη. Η σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα χαρακτηρίζεται από μια γνήσια απλότητα, η οποία εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση της κάθε ηθοποιού, μεταδίδοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συναισθήματά της στον θεατή. Σε αυτό βοηθά η εναλλαγή του φωτισμού, μεταξύ απόλυτου σκότους και χαμηλού φωτισμού, γιατί το έργο έχει δραματικό περιεχόμενο, αφηγείται γεγονότα θλιβερά , τα οποία δεν ταυτίζονται παρά μόνο με το σκοτάδι. Η κίνηση των ηθοποιών στην σκηνή είναι κυκλική, γεγονός το οποίο θυμίζει τον χορό στο Αρχαίο Θέατρο. Το σκηνικό, αν και μινιμαλιστικό, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στον θεατή, καθώς πρόκειται μονάχα για ένα κουτί στο κέντρο της σκηνής, στο οποίο γύρω-γύρω βρίσκονται κολλημένα παπούτσια. Τα κοστούμια αποτελούνται από μαντίλες, άλλες πιο απλές, μονόχρωμες και άλλες διακοσμημένες, κεντητές, ανάλογα με το προφίλ της κάθε ηθοποιού. Από τις ηθοποιούς για την εμφάνισή της ξεχωρίζει μια, αμερικανικής καταγωγής, η οποία δεν φορά μαντίλα, γεγονός το οποίο αποδίδει την επαναστατική και καλλιτεχνική της φύση.

Την μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η ερμηνεία των ηθοποιών, η οποία είναι συγκινητική, έντονη, αληθινή! Αυτές είναι οι λέξεις που την χαρακτηρίζουν. Πρόκειται για ηθοποιούς, οι οποίες βιώνουν τον ρόλο τους και τον αποδίδουν στον θεατή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ερμηνείες που σε συνεπαίρνουν, σε συγκινούν και στην πραγματικότητα σε κάνουν να αναθεωρήσεις. Γυναίκες σκλαβωμένες, κακομεταχειρισμένες, οι οποίες είδαν την οικογένεια τους να σκοτώνεται μπροστά στα ίδια τους τα μάτια, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, αντικείμενα κοινωνικής κατακραυγής με την παραμικρή τους κίνηση. Βλέποντας λοιπόν όλα αυτά, συνειδητοποιεί κανείς πως τα δικά του προβλήματα μοιάζουν υποτυπώδη μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις…

«ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας»: Μια παράσταση που θα σε κάνει να επανεξετάσεις την αξία του να ζείς ελεύθερος..

Πρωτότυπος τίτλος: “9 parts of desire”.
Συγγραφέας : Heather Raffo

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία/Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Τσαρούχα
Μετάφραση: Πέπη Μοσχοβάκου
Φωτογραφία: Νικολέττα Γιαννούλη
Χειρισμός ήχου & φωτισμών: Βασίλης Ντόντος
Παραγωγή- Δημόσιες σχέσεις: Εργοτάξιον
Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Σεμιτέκολο

Διανομή (αλφαβητική σειρά):

Δέσποινα Νικητίδου
Δήμητρα Σκέμπη
Έφη Μεράβογλου
Ιωάννα Κυρίτση
Κατερίνα Μπουζάνη
Μαρία Τρυγώνη
Μυρτώ Λοντόρφου
Σωτηρία Χρυσικοπούλου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Σάββατο 21:15 και Κυριακή στις 19:00 (έως 24/12)

Διάρκεια: 110 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

12€(Κανονικό),
8€ (Μειωμένο). Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)/ Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Τ

Τεχνοχώρος Εργοτάξιον

Διογένους 1 , Άγιος Δημήτριος (στάση μετρό ΔΑΦΝΗ- έξοδος Στριγγάρη/Αγίου Δημητρίου)
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6983930220
Email Επικοινωνίας : ergotaxion@gmail.com
myrto-lontorfou

Βασιλική-Σοφία Γεωργακοπούλου

Βασιλική-Σοφία Γεωργακοπούλου

Φοιτήτρια τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βασιλική-Σοφία Γεωργακοπούλου