Γράφει η Μαρία Αγγέλου

Υπάρχουν παραστάσεις που το στίγμα τους σε συντροφεύει για καιρό μετά την θέασή τους, πετυχαίνοντας έτσι να εδραιώσουν μια θέση στις αναμνήσεις σου. Βρεθήκαμε, λοιπόν, στο θέατρο Άλμα για να παρακολουθήσουμε μια τέτοια παράσταση, “Τα τελευταία φεγγάρια” του Φούριο Μπορντόν με τον Άγγελο Αντωνόπουλο σε ρόλο διττό, αυτόν του πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη. Ένα έργο που ανακηρύχθηκε «Θεατρικό κείμενο της χρονιάς» στην Ιταλία το 1993 και αποτέλεσε το «ρέκβιεμ» του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι.

Η υπόθεση:

Ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος καθηγητής ετοιμάζει τα πράγματά του για να μετακομίσει σε οίκο ευγηρίας, αφήνοντας πίσω το σπίτι του, κατ’ απαίτηση των παιδιών του.Βρίσκοντας παρηγοριά στις αναμνήσεις του και με μοναδική του συντροφιά το φάντασμα της γυναίκας του, που την έχασε νέα, έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές του και κάνει τον απολογισμό της ζωής του.

Πρόκειται για ένα έργο που καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της εγκατάλειψης των ηλικιωμένων,στο οποίο η κοινωνία συχνά αποστρέφει το βλέμμα

Η κριτική μας:

Ο χαρισματικός Άγγελος Αντωνόπουλος ενσαρκώνει με απόλυτη δεξιοτεχνία τον ηλικιωμένο πρωταγωνιστή, ισορροπώντας με ακρίβεια ανάμεσα στον σιωπηλό σπαραγμό και τις λεπτές πινελιές ειρωνείας, που χρησιμοποιούνται ως άμυνα αντιμετώπισης της κατάστασης που βιώνει ο ήρωας. Δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, χωρίς ίχνος υπερβολής στην απόδοση της ψυχοσύνθεσης του πρωταγωνιστή.
Η σκηνοθεσία του Άγγελου Αντωνόπουλου κινείται στα πλαίσια της στωικότητας, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ερμηνείες των ηθοποιών. Είναι καλοκουρδισμένη και πετυχαίνει να περάσει στον θεατή την ουσία της ιστορίας.
Δίπλα στον κ.Αντωνόπουλο, η Βάνα Πεφάνη, στο ρόλο της στοργικής συζύγου, χειρίζεται τον χαρακτήρα της με μια μακαριότητα και γαλήνη, προσδίδοντάς του μια αέρινη διάσταση, που είναι τόσο απαραίτητη για το διαλογικό κομμάτι της παράστασης. Αποδεικνύει έτσι, για άλλη μια φορά, τις ικανότητές της ως ταλαντούχα ηθοποιός.
Τέλος,ο Στέλιος Ψαρουδάκης φέρνει μέσω του ρόλου του την απαραίτητη ένταση που απαιτείται, φιλοτεχνώντας το πορτραίτο ενός σκληρού γιού που αφήνει τον πατέρα του να φύγει από κοντά του. Η ερμηνεία του είναι παθιασμένη και με επιδέξια μαεστρία λειτουργεί ως σύμβολο της νεότητας που αντιτάσσεται στο γήρας με μια απόχρωση σκληρότητας.
Ενισχυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας παίζουν τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μιχάλη Σαμπλαούρα. Τα κοστούμια, λιτά και σε γήινους τόνους, ενισχύουν την σοβαρότητα της ιστορίας, προσδίδοντας στους ηθοποιούς έναν αέρα αξιοπρέπειας και στιβαρότητας. Τα σκηνικά ακολουθούν την ίδια γραμμή με τα κοστούμια και αποτελούν την αντανάκλαση της κυρίαρχης φιγούρας του έργου. Οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα εναρμονίζονται με τα κυρίαρχα συναισθήματα του έργου συντελώντας στην δραματικότητα των γεγονότων.

Πρόκειται για ένα έργο που καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της εγκατάλειψης των ηλικιωμένων, στο οποίο η κοινωνία συχνά αποστρέφει το βλέμμα. Μια παράσταση που καταθέτει μια ρεαλιστική ματιά σε αυτή την πτυχή της ζωής και την προτείνω ανεπιφύλακτα στο φιλοθεάμον κοινό.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Φούριο Μπορντόν
Σκηνοθέτης: Άγγελος Αντωνόπουλος
Σκηνικά- Κοστούμια: Μιχάλης Σαμπλαούρας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.

Ερμηνεύουν:
Άγγελος Αντωνόπουλος, Βάνα Πεφάνη, Στέλιος Ψαρουδάκης

Θέατρο Άλμα Αγ. Κων/νου και Ακομινάτου 15 -17
Τηλ: 215 5055935
Email: theatroalma@gmail.com
Website: theatroalma.gr

Εισιτήρια: €15,€10
Πληροφορίες: 215 5055935

Παραστάσεις:
Κάθε Δευτέρα στις 20:00 και κάθε Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 100’ (χωρίς διάλειμμα)

“Τα τελευταία φεγγάρια” είναι μια παράσταση που αφήνει το στίγμα της στην συνείδησή σου και κερδίζει επάξια την θέση της μέσα στις αναμνήσεις σου.