«Καληνύχτα μητέρα» της Μάρσα Νόρμαν.

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα μητέρα», ανεβαίνει από την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 21:00 στο θέατρο «Radar», σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αναστασίας Παπαστάθη η οποία ερμηνεύει και τον ρόλο της κόρης, ενώ τον ρόλο της μητέρας ερμηνεύει η Μαρία Σκούντζου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια ζεστή σοκολάτα και ένα καραμελωμένο μήλο είναι η επιθυμία της Τζέσυ, όταν δηλώνει στη μητέρα της από την αρχή σχεδόν του έργου ότι θέλει να αυτοκτονήσει με το όπλο του μπαμπά.

Η Θέλμα σοκαρισμένη προσπαθεί να μεταπείσει την κόρη της, ενώ εκείνη να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής της. Μάνα και κόρη, για πρώτη φορά στη ζωή τους θα πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια.

Η σκηνική τους αναμέτρηση φέρνει στο φως κρυμμένα μυστικά και αλήθειες, που ποτέ δεν είχαν ειπωθεί. Το ρολόι του τοίχου μας θυμίζει απειλητικά το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο χρόνος δράσης του έργου ταυτίζεται με τον πραγματικό χρόνο έναρξης της παράστασης.

Γιατί η Τζέσυ θέλει να βάλει τέρμα στη ζωή της;

Ποιό ήταν το παρελθόν της; Η απόφασή της σχετίζεται με τη ζωή που έζησε ή με τη ζωή που δεν έζησε; Πόσο επηρέασε τη ζωή της η σχέση των γονιών της; Θα καταφέρει η μητέρα της να αποτρέψει την αυτοκτονία της;

181219-nightmother-424-edit-editΤο έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα μητέρα», απαλλαγμένο από ασφυκτικές θεατρικές φόρμες, μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις με αλήθεια, τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ.

Το έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα μητέρα» κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ καλύτερου δραματικού θεατρικού έργου (1983), καθώς και το Susan Smith Blackburn, το Hull-Warriner και το Drama Desk Award. Έλαβε 4 υποψηφιότητες για το βραβείο Tony: Best Play, καλύτερων ηθοποιών σε θεατρικό έργο (Μπέιτς και Πιτόνιακ), όσο και καλύτερου σκηνοθέτη (Τομ Μουρ).

Μεταφέρθηκε στην οθόνη το 1986 σε σενάριο της συγγραφέα, σκηνοθεσία Τομ Μουρ (υποψηφιότητα Χρυσής Άρκτου, φεστιβάλ Βερολίνου 1987), με τη Σίσι Σπέισεκ και την Αν Μπάνκροφτ (υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας, φεστιβάλ Βερολίνου 1987).

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο θέατρο «Πύλη» το 1985-86 με τις Αλίκη Νορ και Τζένη Ρουσσέα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βιλλάν και στο θέατρο «Αργώ» το 2002 με τις Δέσποινα Μπεμπεδέλη και Αιμιλία Υψηλάντη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα.

181219-nightmother-210-edit-editΣυντελεστές:

Μετάφραση-σκηνοθεσία-φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Κυριακή Πανούτσου
Μουσική: Πάνος Φορτούνας
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Μαρία Σκούντζου: μητέρα
Αναστασία Παπαστάθη: κόρη

Διάρκεια: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα.
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια: 15€ κανονικό και 12€ μειωμένο.

Θέατρο «Radar».
Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93-Αθήνα.
Στάση μετρό: Άγιος Ιωάννης
Τηλ.: 210-9769294
181219-nightmother-244-edit-edit