Πρόκειται για το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας και το σημαντικότερο έργο του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου “Ο Ερωτόκριτος” σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου κρητικού σκηνοθέτη Μενέλαου Τζαβέλλα.Ο “Ερωτόκριτος” καταχειροκροτήθηκε στην μεγάλη περιοδεία του στην Κρήτη, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, ενθουσιάζοντας το κοινό του, αφού αποτέλεσε το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για το νησί!
Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα, ο “Ερωτόκριτος” επέστρεψε στην γενέτειρά του, την Κρήτη και έκανε μία μεγάλη και επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Κρήτη, αποτελώντας το σημαντικότερο και το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για το νησί, αυτό το καλοκαίρι!
Ο κρητικός λαός αγκάλιασε με μεγάλη θέρμη το “παιδί” του, τον “Ερωτόκριτο“, δείχνοντας έτσι το δέσιμο του με την παράδοση και την αγάπη του για το θέατρο. Ο “Ερωτόκριτος” πέρασε από τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης, όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Σητεία, τις Μοίρες, τον Αγ. Νικόλαο και το Ρέθυμνο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και ενθουσιάζοντας το κρητικό κοινό!
Ο κρητικός λαός απήλαυσε την παράσταση, χαρίζοντας το πιο ζεστό του χειροκρότημα στους συντελεστές της παράστασης και συγκεκριμένα στην συγκλονιστική Νέλλη Γκίνη (παραμάνα), στον υπέροχο Χάρη Σώζο (Βιτσέντζος Κορνάρος), στον ανερχόμενο ηθοποιό Στάθη Γκάτση (Ερωτόκριτος), στην ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη ηθοποιό Χριστίνα Γκιντώνη (Αρετούσα), στον εξαίρετο ηθοποιό και γνωστό τενόρο Κωνσταντίνο Τζέμο (Βασιλιάς-πατέρας Αρετούσας) και στον Ηλία Νομικό (Πολύδωρος).
Την παράσταση “έντυσε” μουσικά ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός και Λυράρης Γιάννης Παναγακόπουλος, ο οποίος έπαιξε κριτικό Λαούτο και τραγούδησε τον Ερωτόκριτο!
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου
Η έμμετρη μυθιστορία του Ερωτόκριτου, που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει ένα επίκαιρο και δημοφιλές έργο, χάρη στην θεματολογία του και τις μουσικές μελοποιήσεις του, συντέθηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.
Με θέμα τον έρωτα ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο (ή Ρωτόκριτο ή Ρώκριτο, κατά την Κρητική διάλεκτο) και την Αρετούσα, η ιστορία περιλαμβάνει θέματα τιμής, φιλίας, γενναιότητας, κουράγιου, πίστης…
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας, Προσαρμογή κειμένου από το πρωτότυπο κείμενο του Β.Κορνάρου: Έφη Τζαβέλλα-Μενέλαος Τζαβέλλας, Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Μουργελά, Σκηνικά: Νεοκλής Αράπογλου, Κοστούμια: Μάκης Καρράς Βοηθός Παραγωγής: Ιουλία Μπαστάκη – Ευαγγελία Φιλιπποπούλου
Παραγωγή: Γιώργος Σουρλής
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννα Σουρλή
Καμία κριτική