Γράφει η Μαρία Αγγέλου

Οάνθρωπος για να εξελιχθεί νοητικά και συναισθηματικά έχει ανάγκη να ανήκει σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η σύμπραξη με τους υπόλοιπους ανθρώπους τον ενθαρρύνει με ποικίλους τρόπους να φτάσει στο προσδοκώμενο σημείο της προσωπικής του εξέλιξης και ολοκλήρωσης. Ως εκ τούτου, αυτή η αλληλεπίδραση αποτελεί το ζωογόνο συστατικό της ζωής του.

Μια από τις πιο ουσιαστικές και εύφορες αλληλεπιδράσεις έχει ως αποτέλεσμα τον ιερό δεσμό που ονομάζεται φιλία. Μια έννοια συνυφασμένη με την αρετή, όπως υποστήριζε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Μια έννοια, η αξία της οποίας καταλύει μερικές φορές την σημαντικότητα των προσωπικών σχέσεων, καθώς και των οικογενειακών δεσμών, αφού οι φίλοι είναι ξεκάθαρη επιλογή του κάθε ατόμου.

Η φιλία ως δομικό υλικό για την τέχνη, έχει εμπνεύσει ουκ ολίγους-ευρέως φάσματος-καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα που έχουν αφήσει το αναλλοίωτο στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης. Ανάμεσα στα έργα αυτά λογίζονται και οι θεατρικές συγγραφές, που έχουν αποδώσει ωφέλιμους καρπούς τόσο για την τέρψη των θεατών, όσο και για την εκπαίδευση και γαλούχηση των ίδιων των ηθοποιών.

Μια από αυτούς τους συγγραφείς, η Δήμητρα Στάικου, εμπνεύστηκε από την παντοδυναμία της φιλίας και σε συνεργασία με την σκηνοθέτη Μάιρα Στυλιανού, έφερε στο θεατρικό προσκήνιο όλες τις εκφάνσεις της φιλίας μέσα από την παράσταση «Soulmates».

Λίγα λόγια για το έργο:

Οι φίλοι μας είναι η πιο προσωπική μας επιλογή ανθρώπων, που διεκδικούμε να κρατάμε κοντά μας χωρίς καμία επιβολή. Είναι οι πιο κοντινοί μας, ζούμε μαζί τους, μοιραζόμαστε τα μυστικά, τις χαρές και τους προβληματισμούς μας. Τσαλακωνόμαστε, πέφτουμε και σηκωνόμαστε, τσακωνόμαστε, αλλά τα ξαναβρίσκουμε… Και ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται…

Έξι φίλοι, στην κρίσιμη ηλικία των 30+, μοιράζονται την καθημερινότητά τους, παίρνοντας αποφάσεις που θα αλλάξουν την πορεία της ζωής τους… πάνω σε έναν καναπέ! Εκεί που ερχόμαστε πιο κοντά… Εκεί που μοιραζόμαστε άλλωστε τις περισσότερες στιγμές μας… Στιγμές που θα μας ενώνουν για πάντα με τους  «Soulmates» μας.

To Booze Upstairs μετατρέπεται κάθε Τρίτη και Τετάρτη σε ένα φιλόξενο σπίτι, έτοιμο να υποδεχθεί τους ξεχωριστούς καλεσμένους των «Soulmates» στους αναπαυτικούς καναπέδες του.

Οι ηθοποιοί της παράστασης φώτισαν με την παρουσία τους τον σκηνικό χώρο, δημιουργώντας παράλληλα μια δεμένη και καλοδουλεμένη ομάδα, η οποία εναρμονίστηκε και ταυτίστηκε απόλυτα με το κείμενο της παράστασης. Ως εργάτες της τέχνης, υπερέβησαν εαυτούς και κατάφεραν να αποδώσουν ένα πειστικό και ακριβές αποτέλεσμα με συνέπεια και αφοσίωση.

soulmates-5Η κριτική μας:

Η παράσταση «Soulmates» χρησιμοποιεί ως εφαλτήρια έμπνευση την επιτυχημένη συνταγή της τηλεοπτικής σειράς «Τα φιλαράκια», αλλά δεν επαναπαύεται σε μια άσκοπη αναπαραγωγή αυτής καθεαυτής της ιστορίας. Κρατώντας την αρχική ιδέα μιας παρέας φίλων που μοιράζονται τις στιγμές τους, μετασχηματίζεται σε μια φρέσκια και εκσυγχρονισμένη θεατρική απόδοση της καθημερινότητας των ηρώων, που αποτελούν άμεση αντανάκλαση όλων μας.

Η εύστοχα διαμορφωμένη και ρεαλιστικά δομημένη ιστορία οφείλει την άρτια μορφή της στην ικανότατη Δήμητρα Στάικου, η οποία απέδειξε τις ικανότητές της στην συγγραφή, αναλαμβάνοντας την δραματουργική επεξεργασία του κειμένου και φέρνοντας στο προσκήνιο τους ξεκάθαρους χαρακτήρες της δεμένης αυτής παρέας. Πρόκειται για ένα κείμενο δροσερό, μοντέρνο, που υπογραμμίζει τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ήρωες και περνάει μηνύματα για τις δυσκολίες και ευλογίες των ανθρώπινων συναναστροφών. Ένα κείμενο που μέσα από τον ανάλαφρο και παρεϊστικο τόνο του αποτελεί τροφή για σκέψη.

Αυτή η ενδοσκοπική θεώρηση της παράστασης ενισχύθηκε και από την εμπνευσμένη και καινοτομική ματιά της σκηνοθέτιδας Μάιρας Στυλιανού. Σεβόμενη τον συγγραφικό καμβά που ανέλαβε, δημιούργησε ένα φρέσκο και συνάμα οικείο κλίμα μέσα από το οποίο άφησε να πρωτοστατήσουν οι χαρακτήρες του έργου, ενθαρρύνοντας με την σκηνοθετική της προσέγγιση τις άρτιες ερμηνείες τους.

Την αξιόλογη και ευφυή σκηνοθετική ματιά της Μάιρας Στυλιανού επέκτεινε η ταιριαστή σκηνογραφία του Σταύρου Λίτινα, συντελώντας τα μέγιστα στο όμορφο και ζεστό κλίμα της παράστασης, ενώ η μουσική που επιμελήθηκαν από κοινού ο Σταύρος van der Wilt και ο Νικόλας Καραναστάσης συνέβαλλε με τον καλύτερο τρόπο στην πλοκή του έργου, χρωματίζοντας ιδανικά τα επί σκηνής τεκταινόμενα.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της παράστασης, οι ηθοποιοί Δανάη Αλυσανδράτου, Ανδρέας Αποστόλου, Στέλιος Βάσιλας, Γεωργία Καούκη, Γιώργος Μπούμπας, Αγγελική Παντελεάκου, Βαρβάρα Ραμπαούνη, Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου, ΣοφιάναΑνθίππη Φωτίδη φώτισαν με την παρουσία τους τον σκηνικό χώρο, δημιουργώντας παράλληλα μια δεμένη και καλοδουλεμένη ομάδα, η οποία εναρμονίστηκε και ταυτίστηκε απόλυτα με το κείμενο της παράστασης. Ως εργάτες της τέχνης, υπερέβησαν εαυτούς και κατάφεραν να αποδώσουν ένα πειστικό και ακριβές αποτέλεσμα με συνέπεια και αφοσίωση, διατηρώντας συγχρόνως την φρεσκάδα και το ειλικρινές υπόβαθρο των χαρακτήρων που υποδύθηκαν.

Το «Soulmates» είναι μια παράσταση που έχει τις ρίζες της βαθιά στις ανθρώπινες σχέσεις, δανειζόμενη χαρακτηριστικά από το σύγχρονο ελληνικό τοπίο με τέτοιο τρόπο που η οικειότητα τόσο με τους χαρακτήρες, όσο και με τις καταστάσεις να κρίνεται αναπόφευκτη. Μια παράσταση που σου θυμίζει την δική σου ζωή…

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Μάιρα Στυλιανού
Δραματουργική επεξεργασία κειμένου: Δήμητρα Στάικου
Επιμέλεια σκηνογραφίας: Σταύρος Λίτινας
Μουσική: Σταύρος van der Wilt, Νικόλας Καραναστάσης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευγένιος Διονυσόπουλος
Make up artist: George Kikiras
Βοηθός παραγωγής: Δημήτρης Κωνσταντάρας
Παραγωγή: Open Air Theater
Προβολή-επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Παίζουν:
Δανάη Αλυσανδράτου
Ανδρέας Αποστόλου
Στέλιος Βάσιλας
Γεωργία Καούκη
Γιώργος Μπούμπας
Αγγελική Παντελεάκου
Βαρβάρα Ραμπαούνη
Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Σοφιάνα-Ανθίππη Φωτίδη

Διάρκεια παράστασης: 150 λεπτά (μαζί με το μουσικό πρόγραμμα).

«Booze Upstairs»
Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα (σταθμός μετρό «Μοναστηράκι»)
Tηλ: 211-4053-733 Email: booze.crossteam@gmail.com
 Facebook: Booze Cooperativa
soulmates-1