Παιδική παράσταση

ΟΜπίλη Σκαμπίλη απειλεί τον Άρη για να τον κάνει μέλος της συμμορίας που έχει με την Ρόζα Φασαριόζα. Κι ενώ ο Άρης επιλέγει να μην μιλήσει στην Δασκάλα του και είναι έτοιμος να υποχωρήσει, όλα ανατρέπονται όταν ξαφνικά μεταφέρεται με μαγικό τρόπο στο Τσαμπουκαλονήσι. Εκεί, μαζί με την παρέα του (Μιράντα, Μιχάλης, Νάντια) και τον σκύλο του (Κοπρέντ), θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον Κάπτεν Φουρκ να εξαπλώσει στο νησί τη βία και τους τσακωμούς. Με τη βοήθεια της Γοργόνας Φιλιώς και της Παπαγαλίνας Αγάπης, θα πρωταγωνιστήσουν σε μια τρελή περιπέτεια γεμάτη δράση και ανατροπές!

Παίζουν οι ηθοποιοί

Μπέτυ Αποστόλου, Πέτρος Γεωργοπάλης, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Μαρία Ελευθεριάδη, Μάτα Καστρησίου, Άννα Κλάδη, Ελισάβετ Μπούρα, Πέτρος Πολίτης

Περίληψη

Η «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» της Πέγκυς Φούρκα, που θα παρουσιαστεί τη φετινή σεζόν στο Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, Μετρό Μεταξουργείο, τηλ: 210-5201.684) είναι μια διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική & ακροβατικά, για τον εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και τη φιλία, από έναν 8μελή θίασο με τα παιδιά-θεατές να αποτελούν τον 9ο ηθοποιό!

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Χανιωτάκη ενώ η θεατρική διασκευή και οι στίχοι είναι της Πέγκυς Φούρκα και της Ευαγγελίας Κονδάκη-Καραμέτου. Η «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» ξεκινάει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 12:00 (εκτός από την πρεμιέρα στις 25 Οκτ., που θα γίνουν δύο παραστάσεις στις 11.30 πμ & στις 3.00 μ.μ.)

Η υπόθεση
Ο Μπίλη Σκαμπίλη απειλεί τον Άρη για να τον κάνει μέλος της συμμορίας που έχει με την Ρόζα Φασαριόζα. Κι ενώ ο Άρης επιλέγει να μην μιλήσει στην Δασκάλα του και είναι έτοιμος να υποχωρήσει, όλα ανατρέπονται όταν ξαφνικά μεταφέρεται με μαγικό τρόπο στο Τσαμπουκαλονήσι. Εκεί, μαζί με την παρέα του (Μιράντα, Μιχάλης, Νάντια) και τον σκύλο του (Κοπρέντ), θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον Κάπτεν Φουρκ να εξαπλώσει στο νησί τη βία και τους τσακωμούς. Με τη βοήθεια της Γοργόνας Φιλιώς και της Παπαγαλίνας Αγάπης, θα πρωταγωνιστήσουν σε μια τρελή περιπέτεια γεμάτη δράση και ανατροπές!

Ο εκφοβισμός
Το θέμα του εκφοβισμού αφορά παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ειδικά για τα παιδιά του Δημοτικού, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και δυσκολία όσον αφορά την πρόληψη και κυρίως την αντιμετώπιση των περιστατικών. Τόσο ο «νταής» όσο και ο «στόχος» χρειάζονται διακριτική υποστήριξη.

Η συγγραφέας, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό και ευαισθησία τόσο τον “στόχο” όσο και τον “νταή”, προβληματίζει τα παιδιά, ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και τα βοηθήσει να βρουν το θάρρος να μιλήσουν. Ο 8μελής θίασος δημιουργεί μια παράσταση διαδραστική, που ψυχαγωγεί και διαπαιδαγωγεί με βιωματικό τρόπο. Συγκίνηση και χιούμορ συνδυάζονται υπέροχα στο έργο, όπως και το μυστήριο με τις συνεχείς ανατροπές.

Μετά την παράσταση τα παιδιά συνομιλούν με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές για το θέμα του έργου και την τέχνη του θεάτρου. Τη συζήτηση συντονίζει ο σκηνοθέτης & ψυχολόγος Νίκος Χανιωτάκης.

Η παράσταση έχει, μεταξύ άλλων, ως στόχους:
• Να αναγνωρίζουν τα παιδιά τα φαινόμενα εκφοβισμού και να τα διακρίνουν από τα αθώα αστεία μεταξύ φίλων.
• Να καταλάβουν πώς αισθάνεται ο «στόχος», να καλλιεργήσουν δηλ. την ενσυναίσθηση.
• Να καταλάβουν ότι ο παρατηρητής παίζει καθοριστικό ρόλο και έχει τη δύναμη να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, στηρίζοντας τον «στόχο» και κυρίως μιλώντας σε κάποιον δάσκαλο.
• Ο «στόχος» να αισθανθεί ότι δεν φταίει γι’ αυτό που συμβαίνει και να ενθαρρυνθεί να μιλήσει.
• Η παράσταση θίγει θέματα διαφορετικότητας που αφορούν καταγωγή, εξωτερική εμφάνιση, επίδοση στα μαθήματα, επίσης ευαισθητοποιεί τα παιδιά στο θέμα της κακοποίησης των κατοικίδιων.
• Προτείνει παιχνίδια ρόλων και ομαδικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο πρόβλημα.
• Βασικός στόχος της παράστασης είναι η συμμετοχή των θεατών. Τα παιδιά είναι ο ένατος ηθοποιός. Διαλέγονται με τους ήρωες και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της δράσης.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Σιτώτης
Σκηνικά – κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Χορογραφίες: Aleksander Qejvanaj

Λίγα λόγια για τους συντελεστές
Ο Νίκος Χανιωτάκης (ή/και Νικορέστης Χανιωτάκης) σκηνοθετεί για τρίτη φορά έργο με κύριο αποδέκτη το παιδικό κοινό. Έχει ήδη σκηνοθετήσει δύο παραστάσεις, το «Τρελό τρελό χωριό» (θέατρο Αργώ, 2010-12) και τον «Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι (Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» Δήμου Αθηναίων, 2011). Έχει λάβει μέρος σε παιδικές παραστάσεις ως ηθοποιός: «Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους» (Ακροπόλ), «Ο Τρελαντώνης» (Ακροπόλ) και «Ζέβρα Πυτζάμα» (Μπάντμιντον).
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ψυχολογία στο Παν/μιο Αθηνών και την Δημοσιογραφία, σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης (απόφ. 2010). Από τότε ασχολήθηκε κυρίως με τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία έργων σύγχρονης δραματουργίας όπως ο «Κουλοχέρης του Σποκέιν» του Μάρτιν ΜακΝτόνα (2012-2015), «All new people» του Ζακ Μπραφ (2014) κ.α. Φέτος αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σκηνοθεσίας Θεάτρου που έκανε στο Λονδίνο (University of East London).

Η Ευαγγελία Κονδάκη-Καραμέτου, η οποία έκανε τη θεατρική διασκευή και έγραψε τους στίχους της παράστασης (μαζί με τη συγγραφέα του βιβλίου Π. Φούρκα), είναι Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος και Υπεύθυνη Προγράμματος Πρόληψης και αντιμετώπισης εκφοβισμού με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος. Είναι πολύτεκνη (με πέντε παιδιά), συγγραφέας και μέλος της θεατρικής ομάδας «Ερασιπαίχτες». Έχει την παιδαγωγική ευθύνη της παράστασης.

Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι
Πρεμιέρα: 25 Οκτωβρίου 2015, με δύο παραστάσεις στις 11.30 πμ & στις 3.00 μ.μ.

Επειδή το κοινό της παράστασης θα είναι ιδίως μικροί θεατές, υπενθυμίζεται ότι το θέατρο Αργώ καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις του κοινού (κλιματισμό, έξοδο κινδύνου, εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, πυρασφάλεια, εξαερισμό).

Πληροφορίες για την παράσταση στο τηλ. 6944-615.430,
στο antibull.theatro@hotmail.com και στη σελίδα στο fb:
https://www.facebook.com/peripeteiastotsaboukalonisitheatre?ref=aymt_homepage_panel

Συντελεστές

Συγγραφέας: Πέγκυ Φούρκα
Σκηνοθέτης:
Νίκος Χανιωτάκης
Διασκευή:
Πέγκυ Φούρκα & Ευαγγελία Κονδάκη-Καραμέτου

Πληροφορίες
Περίοδος Παραστάσεων: από 25/10
Παραστάσεις: Κυριακή / Ώρα: 12.00
Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα 15 λεπτών)
Εισιτήρια: Κανονικό : 10 € Φοιτητικό / μαθητικό / πολυτέκνων / συνταξιούχων : 8€ Ανέργων (με κάρτα ΟΑΕΔ), ομαδικά: 5 € Ειδικές τιμές για οικογενειακά εισιτήρια
Κρατήσεις: 6944-615.430

Θέατρο Αργώ Μεταξουργείο

Διεύθυνση
Ελευσινίων 15 ,στάση μετρό Μεταξουργείο
Τηλ: 2105201684-5
Email: info@argotheater.gr
www.argotheater.gr/

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π  21.30
Π 21.30
Σ 21.00
Κ 12.00

logo-300x95

Χάρτης