Ο Βασίλης Θεοδώρου και ο Στέλιος Γιδάκος μιλούν αποκλειστικά στο kallitexnes.gr για την παράσταση «Καλλιτέχνες Δωματίου» που ετοιμάζονται να ανεβάσουν στο Studio Κυψέλης.

-Πώς προέκυψε η ιδέα για το ανέβασμα του έργου «Καλλιτέχνες Δωματίου»;

Βασίλης Θεοδώρου: Ο συγγραφέας του έργου, Γιάννης Χαριτάτος, που ζει και εργάζεται σε θέατρα στην Αγγλία, μού έστειλε το έργο του και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Έψαχνα να ανεβάσω κάτι φρέσκο και παράλληλα, ένα έργο που να συνδυάζει ψυχολογία, χιούμορ αλλά και δράμα κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα.

-Τι πραγματεύεται το συγκεκριμένο έργο;

Β.Θ: Οι «Καλλιτέχνες Δωματίου» είναι ένα ιλαρόδραμα, δηλαδή μία δραματική κωμωδία με πολλά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ. Πραγματεύεται τον έρωτα δύο ηθοποιών, τον χωρισμό τους και μία καθοριστική νύχτα εκδίκησης και τρόμου, όπου παίζουν από την αρχή τη ζωή τους σαν έργο. Έχει να κάνει με παιχνίδια του μυαλού και με θέατρο μέσα στο θέατρο.

-Πόσο διαχρονικά και επίκαιρα είναι τα έργα του Ρώσου συγγραφέα Radzinsky;

Β.Θ: Είναι ο αγαπημένος μου ιστορικός συγγραφέας. Πιστεύω πως τα κείμενά του είναι πολύ επίκαιρα και σύγχρονα. Γράφει για ηθοποιούς και για μεγάλους έρωτες, θέματα που τον ενέπνευσαν να κάνει αυτήν τη διασκευή.

-Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσαι καλλιτεχνικά με τον Στέλιο Γιδάκο;

Β.Θ: Τον Στέλιο τον αγαπώ σαν φίλο. Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Τον εκτιμώ για τον σεβασμό και την αγάπη του στο θέατρο, την ωραία του ενέργεια. Πάντα θα φροντίσει για όλα πριν την παράσταση.

-Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς και με την σκηνοθεσία της παράστασης;

Β.Θ: Δεν θα σκηνοθετούσα εγώ, αν δεν είχα αγαπήσει τόσο πολύ αυτό το έργο που, από την ανάγνωση και μόνο, σκηνοθετήθηκε στο μυαλό μου. Είμαι ευτυχής που έχω δίπλα μου τον Στέλιο, αλλά και τον αγαπημένο σκηνοθέτη, που με καθοδήγησε συμβουλευτικά.

-Μίλησέ μας για τον ρόλο που υποδύεσαι.

Στέλιος Γιδάκος: Τι να πρωτοπώ για τον Βάνια τον αγαπημένο μου… Όταν μου έδωσε ο Βασίλης να διαβάσω το έργο είπα: «Εντάξει, καλός είναι..». Όταν ξεκινήσαμε την πρώτη ανάγνωση, ένιωσα ότι με τον Βάνια έχουμε πολλά κοινά. Είναι ένας άνθρωπος πολύ ήρεμος και πάντα περιποιημένος, αφού ήταν πρωταγωνιστής στον κινηματογράφο και στο θέατρο, ώσπου ξαφνικά επισκέπτεται την πρώην αγαπημένη του Νίνα για να πάρει τα πράγματά του από το δωμάτιο του και εκεί καταλαβαίνει ότι βρίσκεται ξαφνικά φυλακισμένος.  Πρόκειται για έναν τύπο που, με το έτσι θέλω, βρίσκει τρόπο να μπει μέσα στο δωμάτιο… αλλά δεν έχει βρει τον τρόπο να βγει από εκεί! Είναι ένας ρόλος με γρήγορες και πολλές αλλαγές, με πόνο, αγανάκτηση, σκέψεις, προβληματισμούς και φυσικά πολύ μεγάλη τόλμη.

-Πώς είναι η συνεργασία με τον «συμπαίκτη» σου Βασίλη Θεοδώρου;

Σ.Γ: Η συνεργασία μου με τον Βασίλη είναι άψογη. Βέβαια είχαμε και εμείς τα θέματα μας, π.χ. όταν δεν τον άκουγα, γιατί έχει και το δύσκολο κομμάτι της σκηνοθεσίας, μού τραβούσε το αυτί και με επανέφερε στην πραγματικότητα. Είναι ένας άνθρωπος που πίστεψε σ’ έμενα καλλιτεχνικά και τον ευχαριστώ πραγματικά. Ένας άνθρωπος με εμπειρία και αγάπη γι’ αυτό που κάνει… Ο Βασίλης πάνω στη σκηνή, γίνεται ένας σταρ. Ζει την κάθε στιγμή και προσέχει την κάθε λεπτομέρεια, όχι μόνο για εκείνον αλλά και για τον συνάδελφό του.

-Αγάπη, μίσος, εκδίκηση: 3 λέξεις που χαρακτηρίζουν την παράσταση. Χαρακτηρίζουν και τη δική σου ζωή; Σε ποιό βαθμό;

Σ.Γ: Η αγάπη είναι μια λέξη που υπάρχει στην καθημερινότητά μου. Αν δεν αγαπάς, δεν ζεις. Το μίσος είναι κάτι πολύ άσχημο αλλά δυστυχώς υπάρχει, ευτυχώς όχι σ’ εμένα. Τώρα για την εκδίκηση, θα σου πω ότι είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, αλλά εμένα μου αρέσει να είναι πάντα ζεστό. Θα δανειστώ μια φράση από το έργο που μού λέει ο Βασίλης: « …αγάπη ίσον συναισθηματικά λογάκια… η αγάπη, φίλε μου, είναι μίσος… όταν σε αγαπούσα, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σε μισούσα…».

-Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών;

Σ.Γ:  Η παράσταση είναι ψυχολογική. Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας που θα έρθει, θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Θα δώσει το δικό του τέλος και θα εισπράξει το δικό του μήνυμα. Το θέατρο δεν έχει ηλικία και η δική μας παράσταση είναι για όλους. Θα διασκεδάσουν όλοι αλλά σίγουρα θα προβληματιστούν ταυτόχρονα.

kallitechnes-domatiou-3Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Γιάννης Χαριτάτος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Θεοδώρου
Εικαστική επιμέλεια-φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός
Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης
Trailer: Λεονάρντο Θίμο
Προβολή-επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Ερμηνεύουν:

Εκείνος: Στέλιος Γιδάκος
Εκείνη: Βασίλης Θεοδώρου

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Facebook group παράστασης: https://www.facebook.com/groups/2390273390999811/

Studio Κυψέλης
(Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη, τηλ. 210 8819571)

Κάθε Κυριακή στις 21.15 από τις 9 Σεπτεμβρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.
(απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο 694 7615715)

Video trailer:

afisa-kallitechnes-domatiou