«Το Ταξίδι του Φερεϋντούν»
Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Κάθε Κυριακή στις 3 μμ. στο θέατρο «Κνωσός»
«Το Ταξίδι του Φερεϋντούν» , το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, που έχουν αγαπήσει πάνω από 40.000 παιδιά και έχουν συζητήσει με τον συγγραφέα στους χώρους των σχολικών τάξεων, ζωντανεύει για πρώτη φορά στο θέατρο «Κνωσός», σε μια παράσταση που συνδυάζει την τέχνη του Θεάτρου για παιδιά με την τέχνη του Σύγχρονου Χορού και το Video Art.
Η ποιητική ατμόσφαιρα του βιβλίου, μέσα στην παράσταση, με την ιδιαίτερη επιμέλεια και προσαρμογή του ίδιου του συγγραφέα, δημιουργεί στη σκηνή ονειρικές εικόνες και συνθέτει φανταστικές καταστάσεις που μας μεταφέρουν άμεσα και δυναμικά την προσπάθεια που κάνει ο κάθε άνθρωπος να πετύχει στο ταξίδι της ζωής του.
Το βιβλίο «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), με συνεχείς επανεκδόσεις από την πρώτη του έκδοση το 2013, έχει διαγράψει μια ξεχωριστή πορεία στην Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία και κυρίως έχει κερδίσει τις καρδιές των μαθητών. Μέσα από τα μηνύματα της γραφής του, ο συγγραφέας προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτισμικά ερεθίσματα στη συνείδηση των μαθητών, αναδεικνύοντας ζητήματα όπως είναι η ομορφιά της διαφορετικότητας, η δύναμη της αλληλεγγύης, η αυτοπεποίθηση που προσφέρει η γνώση, καθώς και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας, εξ αιτίας των πολέμων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Το βιβλίο προκρίθηκε για το Κρατικό Βραβείο του 2013 ενώ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Αναγνώστη. Η εικονογράφηση του βιβλίου αποτελεί έργο της Περσίδας ζωγράφου Φιρουζέ Αχλαγί. Μέσα στις σελίδες του, απεικονίζεται η ιστορία του Φερεϋντούν, εμπνευσμένη από την περσική τεχνοτροπία. Επίσης και η παράσταση ακολούθησε τόσο ενδυματολογικά όσο και μουσικά την περσική κουλτούρα, έτσι ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές ανά την Ελλάδα την ποίηση, τα έθιμα αλλά και τα μουσικά ακούσματα του ήρωα του βιβλίου.
Η σκηνοθέτης του έργου Κατερίνα Βαρδακαστάνη, σεβόμενη την πολιτισμική παράδοση και την αξιολογική υπόσταση του Άλλου λαού, φρόντισε να συμπυκνώσει και να αποτυπώσει επί σκηνής τα σπουδαιότερα σημεία του έργου, ώστε μέσα από μηνύματα κατανοητά και επίκαιρα, να δημιουργήσει ερεθίσματα σκέψης και ωφέλιμου προβληματισμού στους μαθητές.
Βασικός στόχος της παράστασης είναι εκτός του ψυχαγωγικού σκοπού, να προωθήσει έννοιες που στηρίζουν και θεμελιώνουν τον πολιτισμό και διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών και των νέων ανθρώπων.
Λίγα λόγια για το έργο:
O Φερεϋντούν είναι ένα παιδί που ζει ειρηνικά στο Χοραμσάρ της μακρινής Περσίας. Η καθημερινότητά του αλλάζει ξαφνικά όταν αρχίζει ο πόλεμος Ιράν- Ιράκ και η πόλη του καταστρέφεται από τις επιθέσεις και τις βόμβες. Ο Φερεϋντούν χάνει τα πάντα. Το μόνο που καταφέρνει να σώσει από τα ερείπια είναι ένα μικρό βιβλιαράκι που του είχε χαρίσει ο πατέρας του πριν την καταστροφή. Και «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν» ξεκινά μέσα από εμπόδια, δυσκολίες και την αγωνία για το άγνωστο. Ένα ταξίδι επιβίωσης αλλά και αυτογνωσίας. Συνοδοιπόρος του ο αγαπημένος του χαρταετός. Εκείνος του φωτίζει το δρόμο και του δίνει κουράγιο στις καθημερινές στιγμές μοναξιάς και φόβου που βιώνει ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο.
Τελικός του προορισμός η Ελλάδα. Και το ταξίδι της ζωής του Φερεϋντούν συνεχίζεται, όπως μας λέει ο αφηγητής, μέσα από τις αντιξοότητες και τις επιτυχίες που δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά και τις συνθήκες που αντιμετωπίζει. Ένας αγώνας λοιπόν, μια μάχη που δίνει σε μόνιμη βάση ο Φερεϋντούν, τόσο κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στα αχανή βουνά της Περσίας και της Τουρκίας, όσο και στους δρόμους της Αθήνας, όταν πλέον εγκαθίσταται στη χώρα μας. Με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό ο Φερεϋντούν, αντιμετωπίζει την πείνα, το κρύο, τον ρατσισμό, αλλά και την ημιμάθεια εκείνων που αγνοούν ότι η ζωή στηρίζεται στην ομορφιά της διαφορετικότητας. Γιατί αν όλοι οι κήποι ήταν γεμάτοι από ίδια λουλούδια, αν οι άνθρωποι και τα ζώα είχαν την ίδια όψη, δεν θα υπήρχε κανένα ενδιαφέρον σ’ αυτό τον κόσμο. Αυτό υποστήριζε πάντα και ενίσχυε με τα λόγια του, τα ποιήματά του, τα παραμύθια του και τις μεταφράσεις του, ο Φερεϋντούν Φαριάντ, ο ποιητής που έζησε κι αγάπησε την Ελλάδα ως δική του πατρίδα. Σήμερα λοιπόν, μέσα από την παράσταση του θεάτρου «Κνωσός» «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν», ήρθε η εποχή να τον αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι. Για να μάθουμε όλοι μας ότι οι τρεις λέξεις που του έμαθε η μητέρα του όταν ήταν παιδί, μπορούν να φωτίσουν και τα δικά μας ταξίδια: “Φερεϋντούν, ν’ αγαπάς το Φως, την Ομορφιά και τη Γνώση”.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία- εικαστική επιμέλεια: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Video Art: Χριστίνα Οικονόμου
Κοστούμια: Βεστιάριο L.TSAGAS
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης
Βοηθός ενδυματολόγου: Μυρτώ Σταματοπούλου
Κατασκευές: Φίλις Μέμου
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης
Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Γιάννα Ακριβού
Υπεύθυνη Marketing: Ράνια Παπαδοπούλου
Υπεύθυνη παραστάσεων: Βούλα Αλεξοπούλου
Παραγωγή: Θέατρο «Κνωσός»
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Λευτέρης Τσάτσης, Κωστής Σαββιδάκης, Μαρία Δρακοπούλου, Σπύρος Κοντορίζος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κάλλια Θεοδοσιάδη
Διάρκεια: 90 λεπτά με διάλειμμα
Ημέρες παραστάσεων: Κυριακή 3 μ.μ.
Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9 μ.μ.
Tιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο)
Γενική είσοδος για σχολεία και οργανωμένες παραστάσεις: 6 ευρώ
Κριτικές για το έργο:
«Από τις λίγες παραστάσεις που θα ήθελα να ήμουν ξανά παιδί να απολαύσω όλο το βάθος του συναισθηματικού τους πλούτου»
Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, κριτικός
«Στην αρτιότητα της παράστασης συνετέλεσαν εκτός από τις υπέροχες ερμηνείες όλων των ηθοποιών, ο σύγχρονος χορός, η υπέροχη μουσική επένδυση, η τέχνη του video art με τις καταπληκτικές εικόνες και οι υπέροχοι φωτισμοί.»
Βίβιαν Μητσάκου, Τheater project 365
«Το έργο αυτό είναι μια παρακαταθήκη, χρήσιμη για το μέλλον. Είναι μια παρατήρηση και ενδοσκόπηση στη διαφορετικότητα. Η μαγεία και το ενδιαφέρον κρύβεται στο διαφορετικό. Μέσα από το διαφορετικό, έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε»
Ελένη Αναγνωστοπούλου, θεατρολόγος, Τρίτο Κουδούνι
Περισσότερες πληροφορίες:
Θέατρο «Κνωσός»
Διεύθυνση: Κνωσσού 11 & Πατησίων 195 – Πλατεία Αμερικής- 11253, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 867 7070- 6983004857
Fax: 210 8677669
E-mail: latsagas@otenet.gr
Url: www.theatroknossos.gr
Καμία κριτική