Οι μεταλλαγές στη διάθεση των ηθοποιών από τη μία στιγμή στην άλλη, είναι έντονες και απρόβλεπτες και δίνουν μία αυθεντική φινέτσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις οικογενειακής σύμπνοιας, σε ένα έργο με άφθονα δραματικά στοιχεία και κοινωνικά μηνύματα για την ανθρώπινη ματαιοδοξία από τη μία, αλλά και το άγγιγμα ψυχής και την ευαισθησία των συναισθημάτων από την άλλη.

Γράφει η Γιούλη Φαρατζή
Βρεθήκαμε στο θέατρο “ΤΡΙΑΝΟΝ” για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Η Σταχομαζώχτρα” του αγίου των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαευσταθίου. Είναι μία επετειακή παράσταση εφ’ όσον συμπληρώνονται 130 χρόνια ( 1889 – 2019 ) από την πρώτη δημοσίευση του υπέροχου διηγήματος από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ένα έργο που ξεπηδάει κατ’ ευθείαν μέσα από την πολιτιστική μας κληρονομιά και περιλαμβάνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα ελληνικά σχολικά βιβλία, αλλά ο θίασος “ΑΔΡΑΧΤΙ” το διασκεύασε με ένα τρόπο ανάλαφρο, χαρούμενο και χαρισματικό.

Ο προθάλαμος του θεάτρου είναι ένας χώρος φιλόξενος, με φωτογραφίες από προηγούμενες παραστάσεις, όπου πριν ή μετά την παράσταση συναντιέται το κοινό με τους ηθοποιούς για να ανταλλάξουν απόψεις για το έργο και να φωτογραφηθούν. Όταν μπαίνουμε στην κυρίως αίθουσα του θεάτρου, βλέπουμε ένα αμφιθέατρο τυλιγμένο στο κόκκινο βελούδο που προβάλλει εξαιρετικά τη σκηνή, τους ηθοποιούς, τα κουστούμια και τονίζει ακόμα περισσότερο τους πολύχρωμους φωτισμούς του έργου.

Η “Σταχομαζώχτρα” είναι μία αυθεντική προβολή της ελληνικής μας παράδοσης. Η Αχτίτσα είναι μια γυναίκα που προσπαθεί με πολύ κόπο, να μεγαλώσει ολομόναχη τα δύο ορφανά εγγόνια της, μετά τον χαμό της κόρης της. Ο γιος της ξενιτεύτηκε στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κατάστασης και φαίνεται ότι λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, την έχει ξεχάσει. Μόνη παίρνει το καΐκι, πηγαίνει στις πεδιάδες και όσα στάχυα πέφτουν από τα κάρα των θεριστάδων, τα μαζεύει και τα πουλάει μισοτιμής.

Η Αχτίτσα -μία αγνή και αθώα ύπαρξη, με μοναδική δύναμη στον αγώνα της, την πίστη της στο Θεό και συμπαραστάτες τους ανθρώπους του νησιού που στέκονται δίπλα της- ελπίζει και αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο!!! Η “Σταχομαζώχτρα” είναι η Ελλάδα που υπομένει, επιμένει, αγωνίζεται και επιβάλλεται να πει: “εδώ και τώρα θέλω τη ζωή μου πίσω” γιατί η νίκη ανήκει στους τολμηρούς και στους ενάρετους!

Οι ηθοποιοί ο Σπύρος Βαρβογιάννης,  ο Χρήστος Μαραθιάς, η Δανάη Μιχοπούλου, ο Γιώργος Παπαευσταθίου, η Ολγα Πρωτονοτάριου, ο Φιλήμονας Ορκόπουλος ,ο Πάνος Τσαλιγόπουλος καί η Μύριαμ Χρονοπούλου, ο καθένας στο  ρόλο του αποδίδουν άψογα τις λαογραφικές καταστάσεις. Οι μεταλλαγές στη διάθεση των ηθοποιών από τη μία στιγμή στην άλλη, είναι έντονες και απρόβλεπτες και δίνουν μία αυθεντική φινέτσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις οικογενειακής σύμπνοιας, σε ένα έργο με άφθονα δραματικά στοιχεία και κοινωνικά μηνύματα για την ανθρώπινη ματαιοδοξία από τη μία, αλλά και το άγγιγμα ψυχής και την ευαισθησία των συναισθημάτων από την άλλη.

Όλοι αποδίδουν το ρόλο τους με αυθεντικότητα έμπνευσης, κίνησης και ποιότητα υποκριτικής! Η Ολγα Πρωτονοτάριου θα έλεγα ότι έχει μπεί με πάθος στο πετσί του ρόλου και θεωρώ πως είναι από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της!

Οι φωτισμοί του Βασίλη Πλατάκη μεταφέρουν στο θεατή άριστα την ένταση και τον παλμό των συναισθημάτων των ηθοποιών.

Οι χορογραφίες της Δήμητρας Γρατσιούνη έχουν κάτι ανάλαφρο από νησιώτικο αεράκι μιας νύχτας πανηγυριού και γλεντιού.

Τα αυθεντικά  σκηνικά των μικρών νησιώτικων σπιτιών και των θαλασσινών τοπίων στο βάθος του φόντου, καθώς και τα παραδοσιακά νησιώτικα ενδύματα των ηθοποιών, είναι επιλογή και έμπνευση του θιάσου “ΑΔΡΑΧΤΙ“.

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαευσταθίου δίνει την σπιρτάδα και το μπρίο στο έργο και κάνει το θεατή να παρακολουθεί με ευχαρίστηση και με αμείωτο ενδιαφέρον την παράσταση μέχρι το τέλος.

Η μουσική επιμέλεια του Άγγελου Αντωνιάδη επενδύει άψογα το όλο σκηνικό και ξεσηκώνει τις ψυχές των θεατών με τα ελληνικά τραγούδια.

Πολύ προσεγμένη και η επιμέλεια του προγράμματος και των αφισών από τη Μάχη Κερκένη.

Την  διοργάνωση των παραστάσεων επιμελούνται ο Άγγελος Αντωνιάδης και ο Θοδωρής Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για μία φρέσκια, ανάλαφρη θεατρική παράσταση που βγαίνει κατ’ ευθείαν από την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Ελλήνων και απευθύνεται τόσο στα παιδιά, όσο και στους μεγάλους!

67314192_645817149235892_6255537175618650112_n