Γράφει η Γιούλη Φαρατζή
Επισκεφθήκαμε το Μικρό Παλλάς, έναν πρωτότυπο χώρο με αμφιθεατρικό σχήμα σαν αρχαίο θεατράκι και είδαμε την παράσταση “Η Μαρία πριν την Κάλλας” που αναφέρεται στην παιδική ηλικία της διάσημης ντίβας της Όπερας Μαρίας Κάλλας.

Μία δροσερή παιδική παράσταση της Ειρήνης Ιακώβου και του Θωμά Καραχάλιου που μας μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια σε άγνωστες πτυχές της παιδικής ηλικίας της Μαρίας,  που στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα την ευαίσθητη καλλιτεχνική ψυχή της και την έκαναν με πείσμα και με δύναμη να διεκδικήσει την ζωή της και την καριέρα της στην Αμερική. Μία λαμπρή καριέρα  που τη δικαίωσε, γιατί αποθεώθηκε διεθνώς!

ΘΑ ΦΥΓΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” είπε πικραμένη στο λιμάνι την ώρα που έφευγε και το έκανε πραγματικότητα. Η ζωή λένε δίνει στον καθένα ότι του αξίζει και στην Μαρία έδωσε την καταξίωση, γιατί είχε αθώα και αγνή καρδιά.

Όταν ήταν μικρή ήθελε να βοηθάει τους συμπατριώτες της στα δύσκολα χρόνια της κατοχής με το μεγάλο χάρισμα που της έδωσε ο Θεός “ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ“. Οι Γερμανοί ενθουσιάζονταν ακούγοντας την και της έδιναν προνόμια (τρόφιμα), με τα οποία με τη σειρά της βοηθούσε τους Έλληνες. Αυτό λόγω ζήλειας το παρεξήγησαν κάποιες συνάδελφοι της στη Λυρική Σκηνή  και μετά την απελευθέρωση της στέρησαν με τρόπο ανήθικο τη θέση της ως τραγουδίστρια της Όπερας. “ΘΕΣΗ “που την είχε κερδίσει με το σπαθί της.

Μία εξαιρετική παράσταση από κάθε άποψη, καθηλωτική με τα παιδικά χρόνια της Μαρίας, μετέπειτα μεγάλης προσωπικότητας της Λυρικής σκηνής.

Η σκηνοθεσία της Ειρήνης Ιακώβου εκπληκτικά πετυχημένη, εφόσον εκτός από το ότι ο κάθε ηθοποιός ήταν θαρρείς γεννημένος για το ρόλο του

υπήρχε και μια ψυχολογική και παιδαγωγική κατάρτιση για τους θεατές στη συνοχή του έργου.

Επίσης, η θεατρική διασκευή του κειμένου και τα πολύ προσεγμένα κοστούμια υπογράφει η Ειρήνη Ιακώβου.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών καταπληκτικές. Η εξαιρετική λυρική ερμηνεύτρια και ηθοποιός Εστέλλα Κοπάνου, που υποδύεται τη Μαρία Κάλλας είναι πολύ αυθεντική με μια υπέροχη φωνή και μια ερμηνεία γεμάτη ένταση και ενέργεια.

Τη δασκάλα της Κάλλας, Ελβίρα Ντέ Ιντάλγκο την υποδύεται η ηθοποιός Αλίνα Κωτσόβουλου με μοναδική και ξεχωριστή ερμηνεία στήριξης της μικρής Μαρίας.

Η Κατερίνα Μάντζιου υποδύεται τη δυναμική μητέρα σε μια δύσκολη και απαιτητική ερμηνεία όταν με αποφασιστικότητα και στόχο, είδε αμέσως το μεγάλο ταλέντο της φωνής της Μαρίας. Επίσης, παίζουν οι ηθοποιοί Σπύρος Ιωάννου, Ζωή Αρβανιτάκη, Βαλλεντίνα Βεκκίνη, Δημήτρης Μαργαρίτης, Δημήτρης Μίκιος, Πέτρος Πέτρου και η Κατερίνα Πυρίνη, όλοι τους ταλαντούχοι και εύστροφοι.

Τα κείμενα και οι μουσικές του Θωμά Καραχάλιου ενθουσίασαν και διασκέδασαν μεγάλους και παιδιά, ενώ οι χορογραφίες με τις μικρές μπαλαρίνες του Δημήτρη Μαργαρίτη, άκρως συγκινητικές.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή το ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ θα μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι, όταν είσαι παιδί,να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σου δίνουν δύναμη και αγάπη για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου!!!

kallastsstavroshabakis-24

kallastsstavroshabakis-10

kallastsstavroshabakis-22

kallastsstavroshabakis-34

kallastsstavroshabakis-17

6

3

5