Μαμάδες και παιδιά εν δράσει.
Ώρα για ζωγραφική!
Στο εργαστήρι ζωγραφικής του «92Art», οι μαμάδες μπορούν επίσης να «πιάσουν» τα πινέλα και να συνδημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά τους!

Τα οφέλη για την ψυχική υγεία ενός παιδιού και την ανάπτυξή του αργότερα ως ενήλικα, μέσα από τη δημιουργική μάθηση της ζωγραφικής είναι γνωστά. Τί θα λέγατε αν σ’ αυτά μπορούσατε να προσθέσετε και την ψυχική ισορροπία, την ανάπτυξη της παρατηρητικότητας και τον τρόπο να δείτε την καθημερινότητα από άλλη σκοπιά; Στο εργαστήρι ζωγραφικής του «92Art» μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο. Μαμάδες και παιδιά παρακολουθούν στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα, μαθήματα ζωγραφικής με τον έμπειρο και αναγνωρισμένο ζωγράφο Αλέξανδρο Λουκίσα σε δύο διαφορετικά group, των ενηλίκων και των παιδιών.

Τμήμα ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες:

Βάλτε τέλος στις βαρετές ώρες αναμονής και αναλάβετε δράση μέσα από την τέχνη, το σχέδιο, τη ζωγραφική και δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να μοιραστούν αυτή τη χαρά μαζί σας. Γίνετε συνοδοιπόροι στη μάθηση, τη διασκέδαση, την κοινωνικοποίηση, απελευθερώστε τη φαντασία σας και εκφραστείτε. Για τις πολυάσχολες full-time μανούλες, το εργαστήρι λειτουργεί και για τα παιδιά μόνο. Όπως επίσης και για τους ενήλικες, που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Ζωγραφική για παιδιά:

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε εκφράσει τη δύναμη της ζωγραφικής με ένα απλό και συγχρόνως εύστοχο τρόπο: «Μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί». Πέρα από τον βασικό σκοπό των μαθημάτων, δηλαδή να μεταδώσουν την εικαστική σκέψη και αντίληψη με δημιουργικό τρόπο, είναι να ενισχύσουν τη φαντασία των παιδιών, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης τους και να μάθουν να μην την «κοιμίζουν» ενώ περνούν τα χρόνια. Παράλληλα μαθαίνουν να πειραματίζονται με τα υλικά, τα χρώματα και τις διάφορες τεχνικές της ζωγραφικής. Η προσωπική έμπνευση σε κάθε θέμα σε συνδυασμό με την καθοδήγηση του έμπειρου ζωγράφου και εικαστικού Αλέξανδρου Λουκίσα, οδηγεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τους συνδυασμούς των χρωμάτων, των μορφών, πυροδοτώντας τη φαντασία τους. Μία από τις πιο απλές δραστηριότητες που βοηθά την ψυχολογική, γνωστική και δημιουργική εξέλιξη των παιδιών, είναι η ζωγραφική.

Μέσα στα οφέλη που μπορεί να προσδώσει η ενασχόληση με τη ζωγραφική σε ένα παιδί, σημειώστε και αυτά:
-βελτίωση της κινητικότητας των παιδιών (γίνονται επιδέξια και μπορούν να χειριστούν μικρά αντικείμενα με σταθερότητα),
-προετοιμασία για το σχολείο (για τη δομημένη δουλειά που απαιτείται στο σχολείο),
-διέγερση της δημιουργίας (ανατροφοδότηση της φαντασίας και της έμπνευσης),
-πιο ευανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας (λόγω της επιδεξιότητας, της δύναμης στο χέρι και την προσοχή στη λεπτομέρεια),
-αναγνώριση και διάκριση των χρωμάτων,
-συγκέντρωση και συγχρονισμός ματιού με το χέρι,
-και το κυριότερο, έκφραση των συναισθημάτων.

wp_20181112_18_47_42_proΖωγραφική για ενήλικες:

Μέσα από τα μαθήματα ζωγραφικής του «92Art», θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με υλικά και τεχνικές της εικαστικής δημιουργίας, να διδαχθείτε σύνθεση, σχέδιο και χρώμα, να λάβετε βασικές γνώσεις Ιστορίας της Τέχνης και να πειραματιστείτε με διάφορα υλικά (μολύβι, κάρβουνο, κραγιόνια, παστέλ, τέμπερα, λάδι, ακρυλικά κ.α.) και τις τεχνικές τους (μελέτη και απεικόνιση αντικειμένων από φυσικού, προσωπογραφία, τοπίο, σύνθεση από φαντασία).

Ενώ θα μπορείτε να συμμετέχετε σε συζητήσεις γύρω από θέματα που αφορούν τις τέχνες για τη βαθύτερη και ευρύτερη εμπέδωση της ουσίας της Τέχνης σε όλες τις μορφές (εικαστικά, μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος).

Στα οφέλη της ενασχόλησης με τη ζωγραφική ενός ενήλικα προσθέστε:
-αύξηση της παρατηρητικότητας,
-διέγερση της φαντασίας,
-ενίσχυση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων (η τέχνη ενθαρρύνει την αντισυμβατική σκέψη και σας επιτρέπει να ανακαλύψετε δικές σας λύσεις),
-ενισχύει την αυτοεκτίμηση
-μειώνει το στρες
-ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες και τη μνήμη (art therapy και Brain Tune Up).

Πρόγραμμα μαθημάτων:

Τα μαθήματα ζωγραφικής ξεκινούν το Σεπτέμβρη και διαρκούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, κάθε Δευτέρα στις 6:30-20:00 στη σχολή «92Art».

Τηρούνται κανόνες ασφαλείας για τη χρήση υλικών, ενώ στο τέλος κάθε χρονιάς πραγματοποιείται μια ομαδική έκθεση που παίρνουν μέρος όλοι οι μαθητές με τα έργα τους.

Τα παιδιά ακολουθούν πρόγραμμα και θέματα σύμφωνα με την ηλικία τους, ενώ παράλληλα οι ενήλικες ακολουθούν διαφορετικό πρόγραμμα. Ο χώρος διδασκαλίας είναι μοιρασμένος ανάλογα για τις ανάγκες της κάθε ομάδας, ενώ η διδασκαλία είναι ατομική για τον κάθε μαθητή. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερο το όφελος, όταν στο ίδιο τμήμα συνυπάρχουν διαφορετικού επιπέδου και δυνατοτήτων μαθητές (όπως στην «Καλών Τεχνών», στο ίδιο εργαστήριο βρίσκονται φοιτητές από όλα τα έτη). Ο καθηγητής διορθώνει και οδηγεί τον κάθε έναν χωριστά, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Οι μικροί μαθητές ακολουθούν το πρόγραμμα που διδάσκεται και στα δημοτικά από καθηγητή καλλιτεχνικών (απεικόνιση του φυσικού κόσμου, πειραματισμοί με διαφορετικά υλικά, μολύβια, ξυλομπογιές, νερομπογιές κλπ. Καλλιέργεια της φαντασίας).

Οι ενήλικες μαθητές παρακολουθούν ελεύθερο σχέδιο και σπουδές στο χρώμα (αντικείμενα, προτομές, ανθρώπινη φιγούρα, τοπίο και σύνθεση). Ο κάθε σπουδαστής ακολουθεί σύμφωνα με τις δυνατότητές του (έτσι εκ των πραγμάτων παρατηρούνται διάφορα επίπεδα εξέλιξης, ασχέτως της έναρξης μαθημάτων του καθενός).

Το εργαστήρι ζωγραφικής στο «92Art», διαφοροποιείται στη σφαιρικότερη προσέγγιση της τέχνης που επιχειρεί ο κ. Λουκίσας μέσα από την ιστορία της τέχνης, της μουσικής, του θεάτρου και των άλλων τεχνών. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς διδάσκει «συγκριτική ιστορία της τέχνης», δηλαδή την χρονικά παράλληλη ιστορία των εικαστικών με την μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο, την όπερα, τον χορό και τον κινηματογράφο. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται καλύτερα αντιληπτή η συνέχεια της τέχνης και του πολιτισμού μέσα από τα διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα. Αυτά τα μαθήματα τα ακολουθούν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που εμπλουτίζουν την γνώση και αντίληψη των μαθητών.

Συμμετέχουν: Παιδιά ηλικίας από 6 ετών και ενήλικες.

Διάρκεια: 1 φορά την εβδομάδα (1,5 ώρες)
Κάθε Δευτέρα, 18:30-20:00

Κόστος: 25 ευρώ+φ.π.α/μήνα. Ισχύουν ειδικές τιμές για αδέρφια και για μαμά και παιδί.

Δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα παρακάτω:
Τηλ.: 215-5154944, 6986700020

*Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά σας να έρθουν από νωρίς σε επαφή με τον κόσμο της Τέχνης!
*Δώστε τους την δυνατότητα να παρατηρήσουν τα χρώματα, τις αξίες των τόνων, την σύνθεση των σχημάτων και των γραμμών!
*Να πειραματιστούν με τα δομικά στοιχεία της ζωγραφικής!
*Να αυτοσχεδιάσουν!
*Να ανακαλύψουν αυτό που με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται!

Αλέξανδρος Λουκίσας

wp_20181112_18_50_16_proΟ Αλέξανδρος Λουκίσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και φωτογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών του West Surrey στην Αγγλία, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα και πρώτο βραβείο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ολοκληρώνει τις σπουδές του λαμβάνοντας δίπλωμα πιάνου από το Διεθνές Ωδείο Αθηνών.

Από το 1986 διδάσκει το μάθημα των καλλιτεχνικών στη μέση εκπαίδευση και πιάνο στο Διεθνές Ωδείο Αθηνών. Επίσης, συνεργάζεται με τον χώρο τέχνης «92art», όπου διδάσκει σχέδιο-ζωγραφική και συγκριτική ιστορία της τέχνης (εικαστικά-μουσική).

Είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Πολιτιστικής Ομοσπονδίας «21ος αιώνας» (ICF 21st C), ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδικής Μουσικής Δημιουργίας. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων. Είναι μέλος της διαρκούς καλλιτεχνικής επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού πιάνου νέων πιανιστών της Άνδρου και μέλος της καλλιτεχνικής και της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού γελοιογραφίας, που διοργανώνει ο Δήμος Υμηττού. Από το 1982 έχει σταθερή παρουσία με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε συνεργασία με την Γκαλερί «Ζυγός».

Εκθέσεις:

1982: Ομαδική έκθεση για νέους καλλιτέχνες στο London University Gallery.
1986: Ατομική έκθεση στην Γκαλερί «Dada».
1987: Έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαμίας.
1988: Ατομική έκθεση στο Αμερικάνικο Κολέγιο.
1989: Ατομική έκθεση στη Σητεία (Φεστιβάλ Κορνάρεια ’89).
1992: Ατομική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Δημητρίου.
1993: Ομαδική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Υμηττού.
1993-’95-’97: Ατομική έκθεση στη Σητεία (Φεστιβάλ Κορνάρεια).
1997: Ομαδική έκθεση στο Κολέγιο Αθηνών.
1999: Ατομική έκθεση στη Σητεία (Φεστιβάλ Κορνάρεια ’99).
2004: Ατομική έκθεση στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού.
2007: Ατομική έκθεση στη Γκαλερί «Ζυγός».
2018: Ομαδική έκθεση στο Φεστιβάλ Κορνάρεια στη Σητεία.

Από το 1994 μέχρι σήμερα, κάθε Μάιο παρουσιάζει την εκάστοτε νέα δουλειά του στον Δήμο Αλίμου στην Αθήνα.

«92art».
Διεύθυνση: Αρτέμωνος 77, Δάφνη.
Μετρό: Άγ. Ιωάννης
Τηλ.: 215-5154944, 6986700020
img_1830-3