Συνέντευξη Βασίλης Νικόλαος Βιτσιλόγιαννης
(IG: @vassiliosvitsilogiannis)

Πότε συνειδητοποιήσατε το ταλέντο σας στην τέχνη;

Για να είμαι ειλικρινής, ίσως και να μην το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη! Μπορεί να μην είμαι τίποτα από όλα αυτά που νομίζουν οι άλλοι ότι είμαι! Θα έλεγα πως είμαι ένας άνθρωπος «περίεργος» που ψάχνει να βρει μέσα από τη λεπτομέρεια πράγματα που σε άλλους περνάνε απαρατήρητα. Κι όταν να βρει, να τα μοιραστεί με όλους…

Πιστεύετε ότι τα βραβεία και οι καλές κριτικές που έχετε λάβει έχουν δικαιώσει το έργο σας;

Δεν θέλω να σταθώ σε αυτά γιατί δεν έχουν ουσιαστικό νόημα  για εμένα προσωπικά. Τα πραγματικά  βραβεία στα δίνουν άνθρωποι που συχνά υποφέρουν. Και κάπου εκεί μέσα στον πόνο τους τις στιγμές που όλα φαίνονται τεράστια, βρίσκεσαι εσύ να τους κρατήσεις το χέρι σε μια δύσκολη στιγμή. Το ευχαριστώ που σου λένε αυτοί οι άνθρωποι είναι ανεκτίμητο. Αυτά τα ευχαριστώ θέλω να είναι τα δικά μου βραβεία και τα παράσημα μου. Τα ευχαριστώ που μπορεί να παίρνω βοηθώντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τι είναι η Τέχνη για εσάς;

Ξέρετε αυτή η ερώτηση δεν έχει απάντηση: ούτε μοναδική ούτε συγκεκριμένη. Είναι σαν μου ζητάτε να σας εξηγήσω τι είναι η ζωή ή ο θάνατος και τι άλλο υπάρχει πέρα από αυτό!  Δεν ξέρω πραγματικά τι είναι η τέχνη. Υπάρχει ορισμός για την Τέχνη; Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Είναι ένα αντίστοιχο ερώτημα με το υπαρξιακό.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μία έκφραση της ανθρώπινης αγωνίας   να καταλάβει την δημιουργία της ζωής και του σύμπαντος. Και αυτός είναι ίσως και ο μόνος τρόπος να προσεγγίσουμε  το άπειρο. Ξεκινώντας την αναζήτηση μέσα από τον εαυτό χρησιμοποιούμε την τέχνη ως «κλειδί», που θα μας ανοίξει την πόρτα για να δούμε την ουσία των πραγμάτων.

Ποιά είναι η πηγή της έμπνευσή σας;

Από τον Θεό αντλώ την έμπνευσή μου γιατί είναι αυτός που μου δίνει την ευκαιρία κάθε μέρα να ζω και να υπάρχω μέσα στο δικό του έργο!

Ποιά είναι η αγαπημένη σας στιγμή της ημέρας όπου η έμπνευση γίνεται δημιουργία;

Οι στιγμές είναι όλες ίδιες όταν η έμπνευσή σου οργιάζει. Κατά την δημιουργία δεν υπάρχει χρόνος. Χάνεται η αίσθηση αυτή. Δεν υπάρχει 24ωρο, μέρες και μήνες. Τίποτα από όλα αυτά. Η Τέχνη δεν σχετίζεται με τον χρόνο της γης αλλά με τον
πνευματικό χρόνο που είναι άπειρος…

Τα έργα σας περνούν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα;

Δεν θέλω να κάνω έργα  στρατευμένα! Σήμερα που η  προπαγάνδα που είναι στο απόγειο της σε αυτήν την εποχή των media και social media όπου όλα είναι κατευθυνόμενα η Τέχνη πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση. Υπάρχουν βέβαια πολλά κινήματα όπως το  “woke culture” που έχει αφετηρία τον “πολιτισμικό μαρξισμό”/νεομαρξισμό και άλλα ακόμη που διαφοροποιούνται. Στην ερώτησή σας αυτή αρμόζει η φράση του Βολταίρου, που εκφράζει απόλυτα τόσο εμένα όσο και την τέχνη μου: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»

Τι είναι ποιο σημαντικό στη ζωή σας η αγάπη του κόσμου ή η δόξα και τα χρήματα;

Κανένας πραγματικός καλλιτέχνης δεν είναι υλιστής. Είναι πολυτέλεια να αναλώνεται κανείς στον πλούτο και την εφήμερη δόξα, την στιγμή που έχει ένα μεγάλο πρόβλημα να επιλύσει: την διαχείριση του χρόνου ζωής του δημιουργικά! Όταν τελειώσει ο χρόνος σου σε αυτή την ζωή τίποτα δεν μπορεί να τον εξαγοράσει. Ούτε χρήμα ούτε δόξα! Για αυτό και επιλέγω να επενδύω στην αγάπη του κόσμου γιατί τα έργα μου σε αυτούς ανήκουν και όχι σε εμένα! Αν ο κάθε άνθρωπος αντιληφθεί εγκαίρως ότι έχει πολύ περιορισμένο χρόνο ύπαρξης σε αυτή την γη, σίγουρα θα αλλάξει και στάση ζωής.

Εξελίσσεται η τέχνη με τα χρόνια;

Ναι. Ήδη έχει αλλάξει. Έχουμε μπει στην εποχή της ψηφιακής τέχνης.
Εκεί βρισκόμαστε πια σε μία εικονική πραγματικότητα, όπου τα έργα τέχνης γίνονται “avatar” και εσύ ζεις μαζί τους με όλες τις αισθήσεις σου. Έτσι αλλιώς η τέχνη διδάσκει στην κάθε εποχή διαφορετικά πράγματα  είναι συνυφασμένη με τον άνθρωπο που ζει σε αυτή την εποχή. Σε λίγο καιρό η τέχνη δε θα είναι καν αυτή που ξέρουμε μέχρι τώρα. Θα την παρομοίαζα όμως με το νερό. Που μπορεί να αλλάζει σχήματα και από υγρό να γίνεται αέριο και μετά στερεό, δεν παύει όμως πάντοτε να είναι H2O.

Έχετε θαυμάσει άλλους καλλιτέχνες που έχουν τεράστιες δεξιότητες να παράγουν ζωή μέσα από την τέχνη;

Ως Έλληνας, φυσικά και έχω θαυμάσει έργα εξαιρετικής ομορφιάς όπως του Φειδία  και του Πραξιτέλη. Μιλάμε για αρχαία γλυπτά που ουσιαστικά ξεπέρασαν το φράγμα του χρόνου. Με όχημα την τέχνη που είναι που είναι η μόνη μηχανή χρόνου  ταξιδεύω μέσα από αυτά στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον.

Τι είδους υλικά χρησιμοποιείτε;

Δημιουργώ γλυπτά έργα τέχνης, με πρώτη ύλη το υλικό της εποχής μας, το αλουμίνιο και συγκεκριμένα τα κουτάκια αναψυκτικών. Πρόκειται για μία τεχνική που την εφαρμόζω αποκλειστικά εγώ σε όλο τον κόσμο και την έχω κατοχυρώσει και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πριν χρόνια στην Νέα Υόρκη.

Ποιός είναι ο ρόλο ενός καλλιτέχνη στην κοινωνία μας.

Η Τέχνη δεν είναι επάγγελμα είναι τρόπος ζωής! Δεν βγαίνεις ποτέ στην σύνταξη, μέχρι να πεθάνεις δημιουργείς!
Είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος που μέσα από αυτόν ψάχνεις τον εαυτό σου σκάβοντας βαθειά μέσα σου αναζήτησης την ουσία της ζωής!
Μπορείς να το πεις και «κατάρα». Το να μην μπορείς δηλαδή ποτέ να ησυχάζεις αλλά είσαι συνεχώς αφυπνισμένος. Την τέχνη δεν την επιλέγεις, εκείνη σε επιλέγει. Δεν χώρα εγωισμούς και ψέματα. Αντιθέτως απαιτείται να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου! Ο επιτυχημένος καλλιτέχνης δεν είναι απαραίτητα και ο γνωστός ή καταξιωμένος. Την επιτυχία την κρίνει ο χρόνος και η διάρκεια.

Τι θα συμβουλές θα δίνατε για να ενθαρρύνεται έναν νέο καλλιτέχνη.

Στους νέους καλλιτέχνες θα έλεγα να έχουν το μυαλό τους ανοιχτό γιατί η έμπνευση και η ιδέα είναι που έχει σημασία και όχι η εκτέλεση της τεχνικής.

2

1a

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2

1

Βασίλης Νικόλαος Βιτσιλόγιαννης

Βασίλης Νικόλαος Βιτσιλόγιαννης

Είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, Master’s στις Διεθνείς Σχέσεις. Εργάστηκε στην Αμερική ως υπεύθυνος διαχείρισης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Εργάζεται στο εξωτερικό σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας καθώς επίσης και σε sites του εξωτερικού αλλά και της ομογένειας. Είναι εκδότης του Ελληνικού τουριστικού οδηγού που συνοδεύει το Αραβικό Harper’s Bazaar. Κάνει Αγγλικό δελτίο ειδήσεων στο βαλκανικό ραδιόφωνο Radio Strimonika. Και οι συνεργασίες συνεχίζονται…
Βασίλης Νικόλαος Βιτσιλόγιαννης